Počelo emitovanje dokumentarne serije „Priče dvoglavog orla“

Dokumentarno-igrani serijal „Priče dvoglavog orla“, jedan od 8 pobedničkih projekata konkursa „Živi svoju ideju“ SBB fondacije krenuo je sa emitovanjem od 18. februara premijerno na televiziji N1.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

16:00

Počelo emitovanje dokumentarne serije „Priče dvoglavog orla“

Ovaj originalni serijal mladog i talentovanog autora Dušana Miletića ima ukupno pet snimljenih epizoda, koje će publika imati prilike da prati svakog ponedeljka od 20 časova.

Serijal će prikazati neverovatne ljudske sudbine, neobična mesta i lepotu naših krajeva kroz istorijske činjenice, mitove i legende, kojih je danas malo u literaturi. Svaka epizoda ovog serijala koji se bavi istorijom cele Srbije, predstavlja priču za sebe zahvaljujući originalnimm arhivskim materijalima, scenskom pokretu i naraciji. Prva epizoda koju će gledaoci ekskluzivno moći da pogledaju već u ponedeljak, posvećena je priči iz Drugog svetkog rata, dok je radnja smeštena u Novom Sadu.

“Naši ljudi su danas, zahvaljujući sadržaju koji im je na TV dostupan i koji je veoma prijemčiv za publiku svih kontinenata, češće upoznati sa mitovima i legendama drugih zemalja, nego što je to primer sa sopstvenim nematerijalnim blagom. Zahvaljujući SBB fondaciji koja je prepoznala značaj ovog serijala, mi smo našu ideju oživeli i sada gledaocima možemo otkriti kakvo se kulturno blago krije nadomak njihovih kuća i na koji je način svaka od tih snažnih priča deo nacionalnog identiteta. ” – izjavio je autor, Dušan Miletić.

„U Priče dvoglavog orla verovali smo od samog početka, još kada smo pre dve godine u okviru našeg konkursa Živi svoju ideju, od čak 580 pristiglih ideja izabrali najbolje, a za realizaciju ovog projekta izdvojili čak 3 miliona dinara. Nakon ozbiljnih priprema, ova fantastična riznica priča koje je Dušan prikupio u opsežnom istraživanju širom Srbije ima za cilj očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa, i na veoma originalan način prikazuje velike istorijske događaje, mistična mesta i istorijske ličnosti, koji će konačno oživeti! Zato sa nestrpljenjem čekamo ponedeljak, a verujemo i publika! – izjavila je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: