Šta je porodično odgovorno poslovanje?

Da li ono postoji u Srbiji? Najveći izazov za poslodavce dugo je bio samo naći kvalitetnog, vrednog i kreativnog kandidata za određenu poziciju.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2018.

08:00

Šta je porodično odgovorno poslovanje?
Foto: Promo

Sam proces regrutacije odavno nije šablon, već se toliko menja i prilagođava prirodi ne samo određene industrije, već i pojedinačne kompanije. Ključna razlika je upravo u uslovima koji se nude zaposlenom, kome u pregovorima više u fokusu nije isključivo zarada. Zaposleni žele garanciju da njihov posao ne umanjuje njihov kvalitet života.

Sada kandidati i zaposleni više polažu na sistem vrednosti jedne kompanije. Iako je iznos na računu koji se uplaćuje svakog meseca itekako važan, on često nije prelomna stavka kandidatu niti zadržava zaposlenog, što dokazuje i ogromna fluktuacija radne snage u celom svetu. Krucijalne tačke u pregovorima postaju slobodni dani, fleksibilno radno vreme, rad van kancelarije, i generalno motivišući uslovi u radnom okruženju.

Sve ovo je od posebne važnosti roditeljima, imajući u vidu pod kakvim su pritiskom da balansiraju svoje radne obaveze i one kod kuće. Kompanije koje su svesne važnosti balansiranja poslovnog i privatnog života ujedno imaju i veći broj zadovoljnih zaposlenih, i to je srž family friendly koncepta, odnosno porodično odgovornog poslovanja.

U Srbiji, prva kompanija sa prestižnim Family Friendly Enterprise sertifikatom jeste Vip mobile. Najmlađi operater na našem tržištu je među prvima započeo sa praksom porodičnom odgovornog poslovanja i dodatno ga unapredio, pogotovo u slučaju roditelja, koji čine više od polovine ukupnog broja zaposlenih u ovoj kompaniji.

Pogodnosti za mame i tate

Zaposleni u Vipu mogu da računaju na pogodnosti kao što je plaćeno odsustvo zbog porodičnih razloga, rad van kancelarije i fleksibilno radno vreme. Isto tako, kompanija je donela odluku da se svim zaposlenima na porodiljskom odsustvu isplaćuje puna razlika do ugovorene zarade, tokom celog trajanja odsustva. Takođe, po dolasku sa porodiljskogbolovanja novopečene mame imaju period privikavanja, uz pola radnog vremena i punu isplatu. Omogućen je slobodan dan za polazak dece u prvi razred, rad od kuće prilikom perioda prilagođavanja dece vrtiću, dok tate imaju dodatne slobodne plaćene dane povodom rođenja deteta. U okviru same kompanije postoji vrtić, koji je definitivno među najvećim olakšicama.

Benefiti za zaposlene donose uspeh kompaniji

Navedeni Family Friendly Enterprise sertifikat se dodeljuje kompanijama koje unapređuju organizacionu kulturu prepoznavanjem balansa poslovnog i privatnog života zaposlenih. U Vipu je oformljen i Family Friendly tim, zadužen za praćenje implementacije svih mera i osmišljavanje novih benefita koji će ravnotežu posla i privatnog života zaposlenima učiniti još lakšim. Iz kompanije poručuju da je nemoguće ostvarivati uspeh iz godine u godinu ukoliko zaposleni nisu zadovoljni i motivisani u svom radnom okruženju, i da su kroz porodično odgovorno poslovanje postavili novi standard na tržištu Srbije, koji im je omogućio reputaciju jednog od najpoželjnijih poslodavaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: