Omiljeni ukus čaja na dohvat ruke

Bili u Turskoj ili ne, sigurno ste primetili kako Turci mnogo piju čaj. Danas je ovaj napitak za Turke ne samo omiljeno piće, već i ritual. Sasvim je normalno da vas čajem posluže u prodavnici u kojoj kupujete ili razgledate, ili u čekaonici, a da ne govorimo o gostima za kojeuvek postoji gotov, pripremljen čaj.

Izvor: PR

Subota, 15.09.2018.

10:00

Omiljeni ukus čaja na dohvat ruke
Foto: Promo

Ispijanje čaja jedan je od najpoznatijih i najlepših rituala ove neobične zemlje. Jakog ukusa, opijajuće arome, dostupan na svakom mestu – čaj je napitak bez koga se ne može zamisliti dan. Ovo toplo piće za Turke znači mnogo toga: čaj je verni prijatelj svakog doručka, domaćinski gest dobrodošlice, pratilac ozbiljnih poslovnih sastanaka, ali i dobar početak svakog druženja. Nije ni bitno koje je doba dana ili mesec u godini – čaj se pije uvek i svuda, a prizori užurbanih konobara čajeva koji spretno raznose čašice čaja mnogima su prva asocijacija na užurbanu tursku radnu nedelju. Uprkos obilju vrsta čajeva koji se mogu pronaći na bazarima začina, Turci najčešće piju crni čaj, i to onaj koji se uzgaja na strmim zelenim padinama crnomorske obale, nedaleko od granice sa Gruzijom.

U Turskoj se za pripremu ovog ukusnog napitka koriste dvodelni čajnici: u donjem delu se kuva voda, a u gornjem, užem delu čajnika, jak i koncentrovani čaj. U rukama veštog poslužitelja naći će se oba čajnika iz koga će voda i čaj krenuti istovremeno, sve dok se ne napuni mala staklena čaša koja nalikuje lalinom pupoljku. Kockica ili dve belog šećera prava su mera za topli napitak koji će vam neprestano biti dolivan u toku druženja, jer turski domaćini ne prihvataju izgovor da je jedna čašica dovoljna, a svoje insistiranje sa osmehom će potkrepiti starom narednom izrekom da je „druženje bez čaja poput neba bez mesečine“.

Pa ipak, ne morate otići u Tursku da biste uživali u opuštajućim aromama čaja! Novi ledeni čaj na našem tržištu, Fuzetea, predstavlja savršenu fuziju čaja, voća i bilja, i otvara vrata magičnog sveta ukusa i najlepših mirisa prirode. Ovaj čaj spaja ukuse istoka i zapada, a dolazi u čak četiri jedinstvena ukusa: crni čaj-breskva-hibiskus, crni čaj-limun-limunova trava, zeleni čaj-mango-kamilica i crni čaj-šumsko voće. Nesvakidašnja fuzija esktrakta čaja u kombinaciji sa voćem i biljem stvaraju harmoniju ukusa osmišljenu da vam svakog dana pruži novo zadovoljstvo i uživanje u trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: