Najsočnije tajne Srbije koje će vas inspirisati

Nije što je naša, ali Srbija zaista ostavlja bez daha. Sezona slava i praznika pravo je vreme da potražite inspiraciju u starim srpskim zanatima i otkrijete najsočnije tajne naše prelepe zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

16:38

Najsočnije tajne Srbije koje će vas inspirisati

Licidersko srce

Stari zanat pravljenja liciderskih kolača bio je veoma rasprostanjen u našim krajevima, a i danas ovi kolači predstavljaju jedan od najlepših suvenira. Ipak, zbog količine brašna i gipsa liciderski kolači su više ukras nego poslastica. I uopšte nije bitno da li su sveži već kako izgledaju. Kolika je dužina trajanja ovog kolača svedoči činjenica da su i u starom Egiptu postojale radionice u kojima su se pravili, a preživeli su sve do danas. Pravljenje ovog kolača iziskuje veliki trud i vreme, a može se porediti i sa ostikom prsta – svaki kolač se ukrašava ručno i nikada nećete videte dva ista primerka. I danas su pravi hit na vašarima u Zapadnoj Srbiji i Vojvodini, a praznici su pravo vreme da se uputite u, na primer, Užice gde ćete moći da izberete srce po vašoj želji.

Pirotski ćilim

Možda je Aladin imao leteći ćilim, ali mi u Srbiji imamo pirotski ćilim, tradicionalni tekstilni proizvod karakterističan po tome što nema naličje, već dva lica koja su u potpunosti ista. Upravo ga to čini jedinstvenim u svetu. Štaviše, od 2002. godine ćilim je zaštićen kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom, a ukupno 122 šare i 96 ornamenata su uknjiženi u katalog pirotskog ćilima. Jedinstven zanatski proizvod trebalo bi da vam bude inspiracija da se uputite u Istočnu Srbiju i pazarite pirotski ćilim.
Vojvođanski vez

Predmeti koji su izrađeni tehnikom vojvođanskog veza traju decenijama i prenose se s kolena na koleno tako čuvajući vojvođansku tradiciju i kulturu. Ženska domaća radinost učila se još od malena, kako bi se devojčice na vreme spremale da pripreme svoju devojačku spremu, obavezni deo miraza koje će sutra nositi budućem mužu. Vezom se ukrašavala odeća, stolnjaci, posteljina, a vojvođanski vez je jako popularan i kao zanimljiv poklon. Nažalost, danas je sve manje vezilja u Vojvodini, pa je pravo vreme da pazarite neke od ovih retkih proizvoda, bilo za sebe ili za poklon i tako omogućite opstanak ovog zanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: