Učinite vašu kuhinju lepom i funkcionalnom

Renovirate kuhinju? Ovde preporučujemo šta obavezno da proverite, a ako treba i uradite, kako bi vaša kuhinja bila funkcionalnija i lepša.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2023.

11:30

Učinite vašu kuhinju lepom i funkcionalnom
Foto: Gabi Moisa/Shutterstock

Obratite pažnju na zidove u kuhinji i setite se koliko puta su već molerisani. Ako ste to činili više puta onda obavezno uradite gletovanje. Boja koja je nanošena nekoliko puta neće omogućiti kvalitetno nanošenje novog sloja. Još ako su zidovi oštećeni, stara boja ispucala, to su razlozi više da gletovanjem dobijete čist i ravan zid za farbanje. Ukoliko su zidovi u vašoj kuhinji previše neravni, onda pre gletovanja postavite lepak i mrežicu.

Ovo su razlozi zbog kojih treba da uradite gletovanje, ali ako su zidovi neoštećeni i ravni onda nema razloga da se izlažete dodatnom trošku za gletovanje.

Cilj gletovanja je da dobijete ravne, glatke zidove i onda će efekat nanošenja novog sloja biti znatno veći. Pre samog gletovanja zidove premažite prajmerom, podlogom koja se dobija mešanjem prajmera i vode. Na litar prajmera dodajte sedam litara vode, četkom ili valjkom premažite zidove i ostavite da se osuši dva do tri sata. Tada je zid spreman za gletovanje.

Dobra glet masa za kvalitetan zid

Imate širok izbor glet masa i cena varira takođe, ali svakako treba da uzmete kvalitetnu glet masu da bi imali i kvalitetno pripremljen zid. Glet masa se meša sa vodom u preporučenom odnosu, ali obično se na kantu smese doda jedna trećina vode. To se dobro izmeša i ostavi da odstoji petnaestak minuta da se razbiju gromuljice. Glet masa je tada dovoljno kremasta da može da se nanosi na zid.

Majstori preporučuju da se gletovanje radi iz tri dela, po jedna trećina zida. I to dva puta, sa odvojenim vremenom za sušenje između prvog i drugog gletovanja. Za dva premaza potrebno vam je najviše kilogram i po gleta po kvadratnom metru, tako da imate orijentaciju koliko da kupite.

Na kraju, kada se zidovi dobro osuše, finom šmirglom uradite šmirglanje, mašinski ili ručno. Ako koristite mašinu neka to bude za otvorene površine zidova i plafon, a delove oko vrata i utučnica pređite ručno. Imaćete zidove ravne skoro kao staklo, spremne za farbanje.

Ni bojleri za kuhinju nisu večni

Prilika je da kad već renovirate kuhinju proverite u kakvom je stanju bojler. Bojleri za kuhinju imaju svoj vek trajanja a to dosta zavisi od održavanja, odnosno poželjnog čišćenja od kamenca unutar bojlera.

Drugi problem je korozija koja dovodi da bojler procuri. Da li bojler korodira unutra prepoznaćete po vodi boje rđe, a to je znak da je najbolje bojler zameniti na vreme.

Imajte u vidu i to kolika je potreba za toplom vodom u vašoj kuhinji, tako da uzmete bojler odgovarajuće veličine. U protivnom videćete da topla voda brže nestane.

Bojleri za kuhinju obično brzo zagreju vodu, ali ako primetite da vašem bojleru treba sve više vremena, onda je obično uzrok skupljanje kamenca koji sprečava zagrevanje vode. Ili redovno čistite kamenac da produžite vek vašem bojleru, ili ga zamenite.

Kada zagrevaju vodu bojleri se tiho čuju. Ali kada to pređe u zvukove na koje niste navikli da čujete, kao što je pucketanje, pojačan zvuk i slično, onda je to upozorenje da se vašem bojleru bliži kraj korišćenja, pa kad već renovirate kuhinju zamenite i njega.

Ako još nešto treba da promenite, na primer utičnice u zidu, uradite i to kad ste već otvorili posao. I dok polako završavate renoviranje kuhinje razmislite da još jednu važnu površinu ulepšate – a to je prozor!

Rolo zavese za prozore

Bilo da renovirate prostoriju ili gradite novo, vaši prozori biće ulepšani i spolja i iznutra postavljanjem rolo zavese koja će ići uz njih. Imate i gotove da kupite ako vam dimenzije odgovaraju, a ako ne majstor će uzeti dimenzije i uraditi rolo zavese po meri vašeg prozora.

Obratite pažnju i primetićete koliko su rolo zavese za prozore postale popularne. Deluju savremeno, lepo, praktično, lako se ugrađuju. Pritom birate kakve vama odgovaraju prema prozoru i enterijeru prostorije gde ih postavljate. Praktična strana je što se lako održavaju zahvaljajući materijalu od koga se izrađuju. Manje skupljaju prašinu i lako se brišu.

Izbor dezena je širok i zadovoljiće svačiji ukus. Ima ih u raznim svetlijim i tamnijim nijansama, a izbor sve češće pada na rolo zavese koje narod popularno zove “dan i noć”. Na tom modelu smenjuju se providne i neprovidne površine, a kad spuštate zavesu možete da ostavite takav izgled ili da zavesa bude neprovidna.

Montaža rolo zavese je vrlo jednostavna. Može se ugraditi iznad prozora, a ima modela koji se samo zakače na okvir prozora. Jednostavno, praktično i lepo – to je tajna njihove popularnosti i kod nas i širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: