Mozzart u akciji čišćenja Potpećkog jezera: Iz Lima kod Priboja izvučeno 20.000 kubika otpada

Očuvanje životne sredine i borba za lepšu i čistiju zajednicu – poruka je uspešno završene eko akcije udruženja „Jastreb“ iz Priboja koju je pomogla kompanija „Mozzart“. Nakon više od 20 dana borbe sa nagomilanim smećem Potpećko jezero više nije plutajuća deponija, a članovi udruženja “Jastreb” iz reke Lim kod Priboja izvukli su preko 20.000 kubika otpada.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2023.

13:59

Mozzart u akciji čišćenja Potpećkog jezera: Iz Lima kod Priboja izvučeno 20.000 kubika otpada
Foto: Promo

Osim ogromnih količina plastičnog otpada iz vode su vađeni i delovi automobila, frižideri, zamrzivači, domaće životinje pa čak i nadgrobni spomenici.

"Dok se ne vidi, teško je i zamisliti šta se sve baca u reku. Mi se ekologijom i čišćenjem bavimo od 2014. godine, a konkretno sa ovom akcijom počeli smo 20. novembra. U jezeru je bilo toliko otpada da kamioni nisu mogli da otrpreme smeća koliko smo mi mogli da izvučemo. Svakako nama kao neprofitnom udruženju svaka pomoć je dobro došla, i veoma nam znači kada velike kompanije kao Mozzart prepoznaju naš rad i daju svoju podršku uz pomoć koje ćemo nabaviti neophodnu opremu koja nam nedostaje za radove na vodi" kaže Siniša Laković iz Ekološkog udruženja "Jastreb".
Foto: Promo
Ipak, ekološka ravnoteža odavno je narušena u dolini Lima. Tu se nakupilo sve što ljudima nije potrebno od Plava do pribojske hidrocentrale. Godinama se zagađuje i ruži Potpećko jezero koje je nekada bilo raj za kupače, a Lim je odavno izgubio sinonim nekada jedne od najčistijih reka u Srbiji.

"Moram istaći da su svi vodotokovi kritične tačke u našoj zemlji, i svakako nam je plan da u narednom periodu nastavimo da čistimo i da se bavimo edukacijama i na rafting turama kroz turizam" dodaje Siniša Laković.
Foto: Promo
Akcija čišćenja biće uskoro ponovo nastavljena jer iz Potpećkog jezera nije izvučeno svo nakupljeno smeće. Ono koje se rasulo po uvalama čistiće se u čamcima, ali je bitno da će nakon ove akcije jezero ostati čisto sve do prvih jačih kiša ili topljenja snega. Čim vodostaj Lima poraste eto rugla ponovo u Potpećku a rešenje je smao u saniranju deponija uz tok reke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: