Renoviranje kupatila – teška odluka ali zadovoljstvo na kraju

Renoviranje kupatila je zahtevan posao jer podrazumeva rešavanje više raznovrsnih pitanja, a nijedan odgovor ne možete preskočiti. Najpre, da li sve to možete da uradite sami ili vam treba usluga majstora, jednog ili više njih za specifične poslove koje treba uraditi.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2023.

10:00

Renoviranje kupatila – teška odluka ali zadovoljstvo na kraju
Foto: Grzegorz_P/Shutterstock

A pre majstorskih poslova neophodno je pripremiti kupatilo za renoviranje. Treba razbiti postojeće pločice i ukloniti sav šut koga neće biti malo. Kako ga ukloniti i gde deponovati. Renoviranje je dobra prilika da zamenite instalacije, vodovodne, kanalizacione, električne. Da uradite dobru hidroizolaciju i ventilaciju. Hidroizolacija je možda i najvažnija da biste bili zadovoljni renoviranjem. Naročito ako planirate postavljanje tuš kabine ili tuša sa staklenim panelom, hidroizolacija je tada neophodna. Ne dozvolite da dođe do curenja vode, stvaranja vlage, onda vas opet čeka gotovo isti posao.

A pre nabavke novih materijala dobro isplanirajte kakvo kupatilo želite i kako na najbolji način da iskoristite prostor. Onda sledi nabavka novog materijala, cevi, ventila, kablova, pločica podnih i zidnih, kupatilskog nameštaja i još dosta sitnica.

Mnogo posla, nisu ni mala ulaganja pa vodite računa o budžetu. I kad sve smislite i pripremite, krenite u posao. Najpre ono najmukotrpnije, razbijanje starog kupatila, što možete uraditi i sami uz odgovarajući alat.

Pneumatski čekići – pravi drug na teškom poslu

Učinićete sebi veliku uslugu ako za renoviranje kupatila i slične poslove nabavite pneumatski čekić. To je multifunkcionalni alat koji se koristii za veliki broj radova. Upravo od poslova koje planirate da izvodite zavisi i izbor pneumatskog čekića. U vašem fokusu verovatno nisu veliki pneumatski čekići kojima se mogu razbijati putevi, već oni namenjeni za lagane radove gde je važnija spretnost i kontrola, a ne samo snaga.

S obzirom da su pneumatski čekići jednostavan alat koji radi tako što vazdušni pritisak pokreće oscilirajući klip, onda obratite pažnju na ergonomiju ručki, funkciju kontrole vibracija, da kućište bude od laganog materijala, ali jakog i izdržljivog i da uzmete prave priključke za poslove koje nameravate da radite.

Bitna je i dužina udara, njihova učestalost i dužina osovine cevi. Za lakše poslove su pneumatski čekići sa kratkim cevima, a oni sa dugim cevima pogodniji su za zahtevnije radove. I ne zaboravite, pneumatski čekići su vrlo bučni i zato dok radite koristite zaštitu za sluh i češće pravite pauze.

Koje slavine za kadu i lavabo da izaberete

Pri izboru odgovarajuće slavine za kadu, za lavabo ili bide ako ste ga planirali, važna je njihova funkcionalnost i izgled. Estetici se daje i prednost jer su slavine upadljivi detalji i utiču na ukupan izgled vašeg kupatila.

Prilikom kupovine važno je da predočite prodavcu kakav je pritisak vode u vašem stanu ili kući, jer će to uticati na njegovu preporuku, pogotovo ako vam oscilacije ili slab pritisak vode prave problem. U uputstvu za upotrebu slavine za kadu ili za lavabo naznačen je minimalni zahtev za pritisak vode i to neka ipak bude određujuća činjenica, a tek onda izgled i uklapanje u dizajn vašeg kupatila.

Izbor takođe zavisi i od broja otvora na kadi ili lavabou, dok većina bidea tradicionalno ima jedan otvor. Sada većina standardnih kada dolazi bez otvora za slavinu, a to je i trend modernog stila za lavabo, jer se slavine za kadu i za lavabo postavljaju na zid. Ako ste i vi tako planirali vaše kupatilo onda birajte takve modele. Slavine na zidu su u trendu što odgovara porastu ponuda kada i lavaboa bez otvora za slavinu.

Slavine za kadu se izrađuju obično od livenog mesinga, a na zadovoljstvo kupaca završna obrada je raznovrsna i može biti u sivoj, zlatnoj, crnoj i beloj boji, niklu, mesingu ili brušenom čeliku. Izaberite da li vam više odgovara da uložak u njima bude od keramičkog diska ili standardni ventil.

Zajedno birajte pločice i odgovarajući lepak za pločice

Kad birate pločice za novi izgled vašeg kupatila, njihova namena, da li su podne ili zidne, najviše utiče na izbor materijala od kog je pločica izrađena. Tu imate manje slobode jer uslovi diktiraju, ali kad je u pitanju izgled, dezen, tekstura, onda je izbor na vama.

Podne pločice se izrađuju tako da ispunjavaju standarde u pogledu otpornosti na habanje, čvrstine, da se ne klizaju. U modi su pločice većih dimenzija. A zidne pločice planirajte da postavite celom visinom zida, jer tako uveliko rešavate probleme koje stvara kondenzacija na zidovima.

Kad se odličite za pločice ne zaboravite još nešto važno – da izaberete adekvatan lepak za pločice. U širokom asortimanu proizvoda namenjenih lepljenju pločica proizvođači vam pomažu tako što na kutiji sa pločicama navedu naziv odgovarajućeg lepka za pločice. A preporuku mogu dati i majstori koji vam iz svog iskustva mogu preporučiti odgovarajući lepak. Najvažnije prilikom kupovine odgovarajućeg lepka za pločice jeste da on bude tačno namenjen za materijal od kojeg su napravljene pločice koje ste izabrali.

Obratite pažnju da dobro pripremite podlogu, mora biti ravna, suva i čista. To će omogućiti bolje prijanjanje lepka, uštedećete na količini jer ćete koristiti manje lepka, a pločice će biti bolje zalepljene. Treba da znate i to da se lepak za pločice uvek sipa u vodu, a ne obrnuto. I to u tačno naznačenoj razmeri, što je obično napisano na pakovanju. Ako nije konsultujte majstora.

Lepak za pločice dobro izmešajte sa vodom da se ne stvore grudvice. Tako pripremljen lepak ostavite neko vreme da aditivi urade svoje. Vi za to vreme pripremite pločice tako što ćete ih staviti u vodu da sperete prašinu, kako bi lepak što bolje prijanjao za pločicu.

Ako sami postavljate pločice vodite računa o tome da nije dovoljno da lepak bude samo na uglovima i centru pločice. Lepak morate ravnomerno rasporediti ispod pločice, ujednačenog sloja. I savet na kraju, ne zaboravite da obavezno navlaženim sunđerom operete ostatke lepka na pločici, jer kad se stvrdne teže ga je ukloniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: