Funkcionalnost i estetika eksterijera – uvek u trendu

Bilo da gradite kuću ili obnavljate postojeću, ovde vam skrećemo pažnju na nekoliko važnih stvari koje imaju i funkcionalnu i estetsku dimenziju i u trendu su savremene stambene gradnje. Spojite lepo i korisno i stvorite svoju oazu mira i uživanja, koji su toliko potrebni u ovom ubrzanom tempu življenja. Biće to vaše pribežište i ishodište, mesto gde se povlačite u svoju slobodu, punite baterije i izlazite spremni za nove svakodnevne izazove.

Život

Izvor: B92

Petak, 27.01.2023.

10:00

Funkcionalnost i estetika eksterijera – uvek u trendu
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Koji su to trendovi, korisni i lepi, koje ne treba zanemariti kada uređujete svoj dom. Video nadzor se sve češće ugrađuje jer daje osećaj kotrole i sigurnosti, a postao je i sasvim dostupan jer nije velika investicija. Spoljna rasveta ima dekorativnu i praktičnu funkciju i doprinosi da mnogo više i sadržajnije koristite terasu i baštu za druženje sa porodicom i prijateljima. Obavezno planirajte da deo zidova bude prekriven drvetom, koje uvek asocira na toplinu i prirodnost. Zaštitite ga dobrom farbom za drvo, tako da njegovim sjajem blista cela kuća. Uz ovo, pomenućemo još neke detalje koji mogu doprineti da spoljašnji izgled vašeg doma skreće pažnju i izražava vaš osećaj za lepo, udobno i praktično.

Osećaj sigurnosti uz kućni video nadzor

Kamere svuda oko nas su naša današnjica i još više sutrašnjica. Služe da zaštite ljude, imovinu, ali i za nadzor nad radnim procesima i radnom disciplinom. Ovde nas zanimaju kao deo sistema za kućni nadzor čiji su sastavni delovi još i uređaj za čuvanje i prikazivanje snimljenog materijala i kablovi za povezivanje ovih kompenenti.

Sistem video nadzora definisan je kao tehnička zaštita ljudi i imovine koji snimaju i čuvaju taj materijal radi eventualnog utvrđivanja činjenica o nečemu što se dogodilo i što se nalazi na snimku. Zato ove sisteme viđamo na ulici, u objektima raznih nemana, poslovnim prostorima, a sve više i na kućama.

U vremenu opšte nesigurnosti i nepredvidivosti dobro je zaštititi svoju imovinu. Video sistem ima i preventivnu funkciju da odvrati one sa lošim namerama, ali i da snimljenim materijalom pomogne u otkrivanju onoga što se neželjeno dogodilo.

Ugradnja video nadzora počinje sagledavanjem potreba za nadzorom, odnosno procenom bezbednosnog rizika, na osnovu čega se određuje broj kamera u sistemu i odgovarajući snimač. Konsultujte stručnjake za video nadzor, pa zajedno ocenite da li vam je dovoljna jedna kamera, dve ili više. Na osnovu toga se odlučujete za uređaj za snimanje, pre svega zbog broj ulaza za kamere, a onda i za druge tehničke karakteristike tog uređaja. Takođe je važno da odlučite koliko dana želite da čuvate snimljeni materijal jer će vam biti potreban odgovarajući hard disk za čuvanje snimljenog materijala.

Budite realni u proceni i tako ćete zadovoljiti optimalnu potrebu za nadzorom, a svakako proći dosta povoljnije sa stanovišta ukupnih troškova. Ako znate da kamere mogu da koštaju od nekoliko desetina evra do hiljadu i više, onda je to ogromna razlika. Ako znate da vas video nadzor može koštati par stotina evra, što je sasvim realno, onda ćete se lakše odlučiti za ovu pametnu investiciju.

Tu se dodatno odlučujete da li ćete uzeti kamere sa mikrofornom za snimanje zvuka, da li sistem povezujete sa alarmom, da li kamere bežično povezujete sa uređajem za snimanje i tada vam nisu potrebni kablovi za povezivanje. Kamere mogu biti analogne ili takozvane IP kamere, mogu biti fiksne ili pokretne, bez i sa IC osvetljenjem. Treba da znate da svetlost koju daju IC diode nije vidljiva za ljudsko oko, ali kamera tada može da vidi i u mraku. I sve to naravno utiče na cenu, a da li vam treba prilagodite stvarnoj potrebi.

Naša preporuka je da za kućnu varijantu uzmete analogni sistem nove generacije i visoke rezolucije (HD TVI/CVI). IP sistemi imaju najmoderniju tehnologiju, ali su i najskuplji. Ugrađuju ih uglavnom firme, pa razmislite da li su vama potrebni.

Spoljna rasveta – potreba i dekoracija

Spoljna rasveta je danas mnogo više od neophodnih par sijalica koje su nekada služile da osvetle ulaz u kuću. Potreba je ostala, ali je dekorativna funkcija preuzela primat u maštovitosti spoljašnjeg osvetljenja vašeg doma.

Svetlost sada dolazi sa plafona, iz zidova, podova, bašte. Da li koristite struju za led ili običnu rasvetu, ili solarnu energiju? Da li ste osvetlili terasu ili kutak u bašti za sedenje ili sija cela kuća i staze u bašti? Spoljna rasveta je postala igra svetla i senki. Igra vaše kreacije i tehničkih mogućnosti rasvetnih tela koja možete postaviti takoreći gde god poželite.

Vaša terasa je mesto produženog boravka porodice, prijatne sedeljke sa prijateljima i večernja trpezarija. Koristite svaki trenutak da budete napolju, uveče takođe, jer dosta bude zime i zatvorenog protora.

Ako želite da štedite struju opredelite se za solarnu energiju koju će spoljna rasveta akumulirati tokom dana za prijatnost vaše večeri. Za štednju struje koristite mogućnosti takozvane Smart Home spoljne rasvete kojom upravljate daljinski, pritiskom na dugme, aplikacijom, glasom ili senzorom pokreta.

Tehnologija ide sve dalje i daje skoro neograničene mogućnosti da zadovoljite vašu maštovitost u korišćenju svetla za osmišljavanje eksterijera. Kombinujte plafonsko, zidno i podno osvetljenje. Osmislite neki detalj, kao što je vaš kućni broj koji svetli. Ili iscrtajte svetlom staze vaše bašte, ili diskretno ivice vaše okućnice. Osvetlite svoj svet, bacite novo svetlo na sebe i svoj dom – igrajte se i uživajte.

Novi stari sjaj uz dobru farbu za drvo

Drvo je zahvalan, plemeniti materijal, koji svojom prirodnošću daje toplinu u svakom delu kuće. Ali je važno da mu posvetite više pažnje ako je izloženo spoljnim uticajima. Dobra farba za drvo obezbediće da drvenarija ili dekorativni delovi zasijaju starim sjajem. I da ostanu postojani u dužem vremenskom periodu.

Čak se i iskusni majstori spore oko prednosti i nedostataka nitro, uljanih i akrilnih farbi za drvo. Neki kategorički daju prednost jednim, neki drugim ili trećim farbama. Neke se brže suše, neke sporije, neke imaju jak miris koji dugo ostaje, kod nekih brzo izvetri, neke traže pažljiviji rad, druge su lakoradnije.

Ali se svi slažu u jednom - da je najvažnija dobra priprema podloge. I da je farba za drvo kvalitetna. Uz pažljiv rad rezultat neće izostati. Važna napomena je da uklanjanje stare boje treba da ide do drveta. Ako samo prebrusite i nanesete novu farbu nije dobro. I još jedna napomena, spoljašnje drvene površine se ne gituju, jer na git loše utiču velike oscilacije spoljne temperature.

Ono što je velika promena jeste prihvatanje akrilne farbe za drvo. Sumnju je ranije izazivala voda koja se kod njih koristi kao razređivač. Međutim, vremenom su tehnološki procesi doveli do izrade kvalitetnih akrilnih farbi tako da više nema bojazni od lošeg rezultata prilikom njihovog korišćenja. Brzo se suše, ne ostavljaju jak miris posle nanošenja i kada se osuše postaju vodootporne. Svi neophodni kvaliteti su tu. Dakle, nitro, uljana ili akrilna farba za drvo? Izgleda da će izbor najviše zavisiti od majstora. Ali, na kraju, najvažnija je redovna i dobra zaštita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: