Nova vrednost starih fotografija - šta sve možete uraditi?

Gledanje starih fotografija je najbolji način za evociranje uspomena. Nismo ni svesni kojom brzinom vreme promiče sve dok ne dođu neki retki momenti kada dopustimo sebi da malo usporimo i sumiramo utiske.

Život

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

14:15

Nova vrednost starih fotografija - šta sve možete uraditi?
Foto:PR/Pixels.com

Fotografije kao svedočanstva prošlosti mogu imati ogromnu sentimentalnu vrednost i ako ste primetili da se u vašoj zbirci nalaze one na koje su godine već ostavile trag, sigurno se pitate da li ih možete spasiti i produžiti im vek.

Na svu sreću odgovor na ovo pitanje je pozitivan.

Danas možete bez većeg napora unaprediti kvalitet starih fotografija, pronaći im novu namenu, novi način skladištenja i grupisanja.

Ukoliko želite nešto da uradite sa starim fotografijama, ali ne znate šta, daćemo vam nekoliko predloga, a vi izaberite one koje vam najviše odgovaraju.

Skenirajte fotografije i prenesite ih u digitalni svet

Jedan od najefikasnijih načina da sačuvate bilo šta jeste da to nešto posedujete u digitalnoj formi.

Prebaciti fotografije koje imate izrađene na klasičan način u digitalnu formu nije uopšte težak poduhvat, ali će od vas zahtevati malo vremena.

Skeniranje fotografija u visokoj rezoluciji će u većini slučajeva biti dovoljno, posebno ako fotografije nemaju na sebi veća oštećenja. To možete uraditi i u kućnim uslovima ili u specijalizovanim radnjama, a cene za tu uslugu su u većini slučajeva veoma pristupačne. Ako ste vešti u korišćenju nekog programa za obradu fotografija preporučujemo vam da primenite svoje znanje, jer ćete dobiti još bolje rezultate.

Često je moguće spasiti i primerke koji imaju vidljiva oštećenja, ali za to će vam biti potrebna pomoć nekog ko se bolje razume u restauraciju fotografija.

Napravite digitalni album

Ako ste uložili trud u spašavanje starih fotografija i njihovo čuvanje od zaborava i zuba vremena, velika je šteta da posle prebacivanja na telefon ili računar one ostanu zaboravljene u nekom folderu i moru drugih informacija koje ćete retko proveravati i gledati.

Postoje fantastični načini na koje možete čak i u tom formatu iskoristiti svoje uspomene.

Naš predlog jeste pravljenje digitalnog albuma.

Ovo nije samo sjajan način da izdvojite najvažnije detalje iz svog života i date im počasno mesto, nego je i idealan poklon za vama drage ljude.

Teško da će neko ostati ravnodušan ako mu za rođendan ili godišnjicu poklonite retrospektivu vašeg poznanstva, njegovog života ili života njegove porodice.

Ako uz to prilikom otvaranja digitalnog albuma čuje i pesmu koja ima posebno značenje za čitav taj životni proces, verujemo da će poklon izmamiti najiskrenija osećanja.

Digitalni albumi su danas veoma napredni, pa možete na jednom mestu skladištiti veliki broj fotografija visokog kvaliteta. Osim toga, kada posedujete ovako nešto sigurno ćete se češće vraćati gledanju slika nego kada treba da ih tražite po folderima na računaru ili Cloud-u.

Napravite porodično stablo

Ukoliko imate dosta nasleđenih fotografija svojih roditelja, baka, deka i drugih rođaka i predaka, jedan od najboljih načina da ih iskoristite jeste pravljenje porodičnog stabla.

Ovo možete raditi sa drugim članovima porodice i verujemo da ova aktivnost može još više da vas poveže i navede da otkrijete nove stvari i interesantne detalje iz vaše porodične istorije.

Kreiranjem porodičnog stabla napravićete retrospektivu razvoja vaše porodice, ali i veoma lepo svedočanstvo za one koji ostaju iza vas.

Napravite spomenar

Bez obzira na to koliko godina imate, pravljenje spomenara je uvek dobra ideja.

Možete praviti svoj spomenar ili sa svojom decom započeti njihov.

Proces ne treba da zbrzavate, posvetite se biranju korica, odabiru najvažnijih fotografija, osmišljavanju dekoracije stranica, kreiranju kratkih tekstova.

Pravljenje spomenara može probuditi kreativca u vama. On treba da bude odraz vaših emocija, vaše ličnosti i vaše estetike.

Vaše fotografije će dobiti novu dimenziju u okviru priče o životu koju ste vi kreirali.

Iskoristite stare fotografije za dekoraciju doma

Fotografije, a posebno one stare nekada za sobom nose emocije i sećanja koje želimo u svom životnom okruženju svaki dan. Tada skladištenje fotografija u nekom skrivenom kutku ili u album koji stoji na polici nije najbolja opcija.

Te posebne momente iz prošlosti treba da izložimo na vidljivo mesto. Na taj način dobijamo dekoraciju doma koja znači nešto, pa svakako utiče na formiranje tople atmosfere.

Najjednostavniji način da iskoristite fotografije za dekoraciju doma jeste da izaberete lepe ramove koje ćete staviti na police, komode ili zakačiti na zidove.

Možete primetiti da su postale veoma popularne plitke police sa odgovarajućim udubljenjem baš za ređanje ramova, pa tako ne morate bušiti zid svaki put kad želite da promenite raspored fotografija i ramova, nego ih samo ređate na takve police.

Ramovi sa slikama iz vašeg života će lepo izgledati u bilo kojoj prostoriji.

Takođe, možete skenirati, pa izraditi fotografije u većim formatima.

Čak i hodnik ili stepenište mogu izgledati fantastično ako im dodate ove ukrase.

Ukoliko imate mnogo fotografija, a ne želite da izdvojite toliko novca na ramove, možete praviti kolaže i ređati ih u okviru jednog ili dva veća.

Nekada će biti dovoljno i da ih jednostavno zalepite na zid ili poređate u vertikalni ili horizontalni niz na tanjem kanapu.

U dečjim sobama ili hodnicima slike mogu izgledati veoma lepo i kada su zakačene na tablu od plute ili magnetnu tablu.

Odenite fotografije u novo ruho

Nekada se možemo naći i u situaciji da su fotografije i dalje u veoma dobrom stanju, ali je album oštećen od korišćenja ili načina čuvanja. U tim situacijama vam preporučujemo biranje novog albuma i preslaganje slika.

Album je taj koji treba da ih štiti, pa da bi svi uslovi za njihovo čuvanje bili ispunjeni, onda album mora biti u dobrom stanju.

Skladištite ih u ukrasnim kutijama

Kada imate baš mnogo fotografija i albumi nisu isplativa opcija, uvek ih možete grupisati po odgovarajućim kriterijumima i podeliti u više ukrasnih kutija.

Preporučujemo da birate kutije koje ne propuštaju vlagu, ali vodite računa i o mestu na kom odlažete kutije.

Ukrasna kutija će lepo izgledati i u dnevnoj sobi, gde verovatno nećete morati mnogo da brinete o vlažnosti vazduha i drugim stvarima koje mogu oštetiti fotografije.

Čuvajte svoje uspomene. Vreme ne možemo vratiti, ali možemo vratiti osećaje koji su bili prisutni u nama u određenim situacijama. Stare fotografije imaju posebnu draž i nadamo se da smo vas podstakli da im se vratite, pogledate ponovo i date im novu svrhu.

Bez obzira koji će vaši dalji koraci biti, imajte na umu da uvek deo njih možete iskoristiti za unikatnu dekoraciju vašeg životnog prostora ili unikatni poklon dragoj osobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: