- PR članak -

Šta je digitalna televizija?

Pojava digitalne televizije ubrzala je promenu načina na koji smo navikli da gledamo svoje omiljene TV sadržaje. Iako se digitalizovana oprema odavno koristi u radu TV stanica, emitovanje TV programa do skoro nije bilo digitalno. Primera radi, u Srbiji je još 2005. na Avali pušten u rad prvi DVB-T predajnik. Ipak, bilo je potrebno da prođe još dosta vremena kako bi se ova tehnologija dodatno razvila, a to "putovanje" još uvek traje.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Promo
Foto:Promo

I dok je dosadašnje analogno emitovanje podrazumevalo da jedan kanal ima jedan TV program, digitalna televizija omogućuje mnogo efikasnije korišćenje kapaciteta jednog TV kanala, pa sad jedan TV kanal obezbeđuje više TV programa. Otpornost na smetnje, emitovanje programa na više jezika (gde gledalac bira jezik ili prevod koji mu odgovara), posebni programi za osobe koje imaju smetnje sa sluhom i vidom i dr, samo su neke od prednosti digitalne televizije koje neretko prevazilaze "samo" bolji prijem i kvalitetniji ton i sliku.

Nedavno je u Srbiji Telenor lansirao Hipernet paket, u koji, između ostalog, ulazi i digitalna televizija nove generacije. Time građani Srbije imaju mogućnost gledanja TV sadržaja na potpuno nov način.

Današnja hiperprodukcija sadržaja često ometa korisnika da u moru ponuda pronađe baš ono što njega zanima. S tim u vezi, Hipernet digitalna televizija uklanja sve veštačke barijere koje često postoje između korisnika i sadržaja koji želi da gleda, i približava mu sadržaj za koji je najviše zainteresovan.

Foto:Promo
Foto:Promo

To znači da korisnik prvo vidi sadržaj koji im je lično najzanimljiviji, tako da ne mora da gubi vreme na pretraživanje sadržaja. Bez obzira da li su u pitanju sport, serije, filmovi ili nešto sasvim drugo, korisnik svoj omiljeni sadržaj nalazi na najbrži mogući način. Drugim rečima, sam korisnik postaje urednik programa. Ono što je takođe drugačije jeste i mogućnost odabira najinteresantnijeg TV sadržaja u danu ili nedelji, uz korišćenje samo jednog daljinskog upravljača za STB i TV. Uz to, TV sadržaj koji je na raspolaganju sadrži preko 100 relevantnih kanala.

Telenor je odlučio da lansira digitalnu televiziju u testnoj verziji, i da nastavi da je razvija upravo na osnovu povratnih informacija korisnika. Ovu praksu često koriste i velike svetske kompanije, kao što su Microsoft, Apple i druge, a kako bi na osnovu povratnih informacija korisnika dodatno usavršile finalni proizvod.

U okviru Hiperneta, na raspolaganju su i fiksni optički internet i fiksna telefonija. Fiksni optički paket korisnicima nudi sledeće pogodnosti: najbržu internet mrežu (do 1 Gbps), besprekoran Wi-Fi signal u svim prostorijama, gledanje 4K filmova na TV-u i video konferencije na laptopu, a tu su i HD muzika i online igrice na pametnim telefonima i još mnogo toga.

Uz dodatni razvoj ove nove usluge za domaćinstva, sasvim je izvesno da je Telenor na velika vrata uveo jedno novo i jedinstveno iskustvo za sve građane Srbije.

Više informacija o Hipernetu saznaj na www.telenor.rs.

strana 1 od 6 idi na stranu