- PR članak -

Second-hand nameštaj je dobar za novčanik i planetu, ako birate mudro

Ako kupovini polovnog nameštaja pristupite planski i informisano to može biti najbolji potez u opremanju ili renoviranju doma. Stigli smo do "ali" – za obilazak prodavnica polovnog nameštaja obično važi ono što i za svako drugo second-hand iskustvo: treba se naoružati strpljenjem.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Ipak evo i nekoliko saveta uz koje možete biti sigurni da se vaša kupovina neće pretvoriti u fijasko:

Komadi za izbegavanje. Na spisku stvari koje nipošto ne treba kupovati polovne, na prvom mestu su madraci. Ne možete znati koliko su čisti, da li imaju grinje, rđu i bilo šta drugo što može ugroziti zdravlje. Ovo posebno važi za dečje dušeke. Nema koristi ni od pohabanog tapaciranog nameštaja. Koliko god bio privlačan dizajn, profesionalno renoviranje će na kraju koštati mnogo više nego što komad vredi.

Ponesite metar. Pre nego što krenete u obilazak pijaca i prodavnica, izmerite mesto u stanu gde planirate da smestite novu fotelju, policu ili stočić, a onda spakujte metar i ponesite sa sobom. Ne želite da unesete u stan ormarić koji neće moći da se uklopi u raspoloživi prostor.

Uskladite kupovinu nameštaja sa stambenim planovima. Imajte u vidu da su komadi od tvrdog drveta, poput hrasta ili javora, izdržljiviji, ali da im često masivna i čvrsta konstrukcija smanjuje mobilnost. Ako ne tražite samo privremeno rešenje, puno drvo je uvek bolja opcija. Lakši, ali osetljiviji drveni nameštaj bi mogao biti najtaktičniji izbor ako se često selite.

Oslonite se na njuh. Čulo mirisa je od najvećeg značaja pri gledanju polovnog nameštaja, posebno ako su u njegov dizajn uključeni prirodni materijali. Svakako ne želite da u vaš topli dom uđe kauč koja je pokupio duvanski dim ili mirise kućnih ljubimaca.

Ne odustajte od ideje restauracije. Ako ste vršljajući po second-hand kutku omiljene prodavnice nameštaja naišli na, ama baš savršenu fotelju, koja je na jednom mestu zagrebana – ne odustajte od kupovine! Uz malo laka, nekoliko kreativnih internet saveta i jedno dekorativno jastuče – svaka fotelja i stolica će zablistati novim sjajem.

Odlukom da produžite život i date novu svrhu nečijem bivšem tabureu ili polici za knjige – istovremeno doprinosite i očuvanju prirode, a prodajom ili akcijskom zamenom komada koji vam više ne služe možete uštedeti još više novca. Uz malo dodatnog truda i kreativnosti, nasleđeni komadi nameštaja će vam iznenađujuće oplemeniti prostor i transformisati atmosferu u domu.

Spomenuli smo da je za kupovinu secon-hand nameštaja potrebno strpljenje, ali postoje i izuzeci. Spisku dobrih primera da se već danas okrenete potrazi za ovakvim akcijama pridodajemo još jedan – učešće u održivoj kupovini. U robnim kućama IKEA do 28. novembra traje Green Friday akcija zamene korišćenih komada nameštaja za vrednosne kartice, na kojima članove IKEA Family kluba i one koji to lako mogu postati, čeka 50 odsto veći iznos od procenjene vrednosti donetog IKEA artikla.

Mogućnost povraćaja korišćenog nameštaja moguć je u IKEA robnim kućama tokom cele godine, ali vam aktuelna ponuda omogućava da za njega dobijate 50 odsto više novca nego što objektivno vredi. Na ovaj način kompanija IKEA se pridružuje globalnom obeležavanju Crnog petka svojom „zelenom“ kampanjom koja nas podseća na važnost donošenja promišljenih šoping-odluka.

Još jedan savet – pre nego što fizički donesete IKEA nameštaj kome tražite novog vlasnika u njihovu robnu kuću, prvo na sajtu obavite online procenu uslova za povrat, kako biste bili sigurni da pripada vrsti artikala obuhvaćenih aktivacijom i koliki iznos da očekujete na vrednosnoj kartici.

IKEA je oduvek okrenuta kreiranju praktičnih, multifunkcionalnih i održivih rešenja za uređenje svačijeg doma, a kao kompanija koja nastoji da postane u potpunosti klimatski pozitivna do 2030. godine, IKEA će otkupljene proizvode prodavati u robnoj kući IKEA Beograd, na odeljenju Cirkularni kutak, i tako Green Friday akciju učiniti još održivijom.

strana 1 od 6 idi na stranu