- PR članak -

Šta se krije u vodi za piće?

Institut za javno zdravlje svake godine podnosi izveštaj o kvalitetu vode za piće u Srbiji, a rezultati ni ove godine ne odskaču od višegodišnjeg proseka, sa ukupno 50 opština u kojima se voda iz vodovoda ne preporučuje za piće.

Izvor: promo
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako sadrži brojne izvore prirodne mineralne vode, Srbija nije posebno bogata pitkom izvorskom vodom, koja je neophodna za snabdevanje gradova. Naša zemlja nema alternativne izvore vode, zbog čega je malo verovatno da će se problem sa kvalitetom vode u velikom broju opština u Srbiji uskoro rešiti.

U trećini vodovoda je situacija loša, u trećini granična, u trećini dobra

Foto: Boca sa slavinom kapaciteta 8l
Foto: Boca sa slavinom kapaciteta 8l

Kvalitet vode najlošiji je u centralnoj Vojvodini i uz Dunav nizvodno od Beograda. U mnogim banatskim opštinama voda iz vodovoda ne može se piti, a meštani je često ne koriste ni za kuvanje. Voda u vodovodima je dobrog kvaliteta u planinskim opštinama, odnosno na istoku, jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Godišnji izveštaj Instituta za javno zdravlje konstatovao je kombinovano mikrobiološko i fizičko-hemijsko zagađenje u 21 opštini, dok je u 28 opština prisutno jedno od ova dva tipa zagađenja. Među 198 opština, broj od 21+28 ne deluje tako alarmantno, međutim u mnogim opštinama čiji su vodovodi dobili prelaznu ocenu situacija je samo neznatno bolja. Tako, u Majdanpeku je 17.3% uzoraka bilo fizičko-hemijski zagađeno, a 4.4% uzoraka mikrobiološki zagađeno, u Čajetini 19.7% i 3.8% uzoraka je bilo zagađeno, ali ova dva vodovoda ipak su označena kao bezbedna.

U Beogradu je situacija nešto bolja, sa 3.3% neispravnih uzoraka, međutim to i dalje znači da je voda u svakoj tridesetoj čaši neispravna, odnosno da svaki Beograđanin dva puta nedeljno popije čašu vode u kojoj je nešto što ne bi smelo da bude u vodi, bilo da je to deteržent, herbicid, neki od teških metala, bakterija ili virus.

Flaša, boca sa slavinom ili aparat - tri opcije za zdravu vodu u domu

Foto: Aparati za boce kapaciteta 11l
Foto: Aparati za boce kapaciteta 11l

Porodice koje ne žele da rizikuju time što piju vodu iz vodovoda imaju pred sobom više opcija. Filteri za vodu dobri su za situacije kada se unapred zna šta je potrebno eliminisati (na primer aktivni ugalj eliminiše mikroorganizme), ali nisu rešenje za širok spektar zagađenja. Plastične flaše su takođe loša opcija, jer je cena po litru najviša, a svakog dana se moraju kupovati, donositi i bacati. Cena po litru za vodu u balonima je nešto niža, ali težina od šest kilograma čini balone nezgrapnim, posebno kada se voda sipa iz punog balona. Pritom, potrebna je i snaga da se balon donese do stana.

Dobra vest je da postoji rešenje koje spaja trajnost i ekonomičnost balona sa lakoćom korišćenja flaša. Reč je o dostavi vode na kućnu adresu, što je usluga koju pruža kompanija La Fantana.

Za domaćinstva koja koriste i vodu iz vodovoda, ali žele da imaju prirodnu mineralnu vodu u flašama, dobro rešenje je dostava flaša na kućnu adresu. Kupac dobija vrhunsku mineralnu vodu iz La Fantaninog izvora na obroncima Kopaonika po ceni koja je niža od cene vode istog kvaliteta u prodavnici, uz dostavu na kućni prag.

Ako domaćinstva troše veće količine prirodne izvorske vode, tada je najbolja opcija isporuka vode u bocama od osam litara, koje poseduju sopstveni stalak i slavinu. Nema mesečne obaveze, a dopuna se naručuje kada se rezerve približe kraju. Boce od osam litara su privlačnog dizajna i potpuno reciklabilne, uz najbolji odnos cene po litru vode.

Treća opcija namenjena je domaćinstvima koja troše najviše vode, kao što su ona sa pet i više članova, odnosno domaćinstva u koja svakodnevno dolaze gosti. Reč je o iznajmljivanju aparata za vodu, poput La Fantana aparata u firmama i javnim ustanovama. Aparati za domaćinstva su manje glomazni, sa bocama od 11 litara u kojima se voda hladi, a poseduju i slavinu za vruću vodu. Ugovor o iznajmljivanjju opreme i dostavi vode potpisuje se na određeni vremenski rok, kao ugovor za mobilni telefon ili internet.

Navedene opcije za dostavu vode domaćinstvima su jedino rešenje koje istovremeno eliminiše rizik upotrebe vode iz problematičnih vodovoda i potrebu za redovnim kupovinama, donošenjem vode i odlaganjem otpada. Iz ugla potrošača, pogodno je to što za dve od tri opcije nema ugovorne obaveze, već se voda naručuje direktno iz La Fantana web shop-a.

strana 1 od 6 idi na stranu