Postavljen Skajkliner, inovativni prečišćivač vazduha

Grad Beograd i Mozzart prepoznali su značaj ove inovativne tehnologije.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2021.

14:45

Postavljen Skajkliner, inovativni prečišćivač vazduha
Foto: Promo

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljen je prvi uređaj za prečišćavanje vazduha "skajkliner".

"Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečišćivaće čak 180.000 metara kubnih vazduha", objavio je sinoć zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.
Foto: Promo
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti kojoj je cilj smanjenje zagađenja vazduha i da je ovo godina u kojoj će ekologija definitivno biti u fokusu.

"Predstoji nam mnogo posla, ali bićemo istrajni, jer je naša obaveza kao društva da brinemo o životnoj sredini i da je sačuvamo za generacije koje dolaze", rekla je Vujović.
Foto: Promo
Ovakve i slične prečišćivače imaju vodeće prestonice sveta, a Beograd je, kako je dodao, dobio svoj zahvaljujući donaciji kompanije Mozzart.Ovaj projekat pozicionirao je srpsku prestonicu rame uz rame sa evropskim metropolama - Rimom, Milanom, Londonom i Berlinom, naveo je Vesić.

Kako je objasnio, ovaj svojevrsni "čistač neba" uz pomoć slobodnog ozona i patentirane jonske tehnologije, usisava preko 75 odsto najopasnijih čestica iz svoje okoline (PM1, PM2, PM10), zadržava ih u aparatu, a zatim ispušta prečišćen vazduh, stvarajući oko aparata oazu čistog vazduha.
Vesić je dodao da će Gradski zavod za javno zdravlje vršiti merenja kvaliteta vazduha u području koje pokriva "skajkliner" kako bi se pokazala njegova efikasnost.
Foto: Promo
Grad Beograd i Mozzart prepoznali su značaj ove inovativne tehnologije.
Foto: Promo
"Uređaj će prečišćavati vazduh na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, koja je okružena velikim saobraćajnicama, a ujedno će konstantno slati poruke koje podižu eko svest kod naših sugrađana i podsećaju da zaštita životne sredine kreće od nas samih, da svaki pojedinac može mnogo da doprinese", istakao je Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mozzart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: