Kada su domovi za stare najbolje rešenje

Godine idu, a niko ne zna šta starost nosi. Ukoliko ste se našli u situaciji da treba da pronađete rešenje za zbrinjavanje ostarelog roditelja ili drugog člana porodice, pred vama se nalazi nekoliko opcija. Zašto su domovi za stare najjednostavnije i najbolje rešenje?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2021.

10:00

Kada su domovi za stare najbolje rešenje
Foto: Photographee.eu/Shutterstock

Neki im se opiru. Imaju negativan stav prema njima, ali ovakvih ljudi je sve manje. Predrasude se ruše najviše zahvaljujući tome što su domovi za stare pružili odlične uslove života i medicinske nege. Danas imamo mogućnost velikog izbora i to je ono što je najvažnije. Uvek postoji rešenje. U prošlosti su starije i zanemoćale osobe bile smeštane u državne gerontološke centre. Ono što je stvaralo odbojnost mlađih članova porodice prema ovim institucijama jeste činjenica da su poneki od njih suviše ličili na zdravstvene ustanove. Domovi za stare treba da budu mesta u kojima vlada kućna atmosfera, puna topline. Vlasnici privatnih ustanova ovog tipa, odavno su primetili ovaj nedostatak. Pored toga, razmišljali su o tome kako da stvore mesto gde stare osobe, načetog zdravlja, mogu da vode što kvalitetniji život. Medicinsko zbrinjavanje, nega, briga o bezbednosti i besprekorna higijena uvek su na vrhu liste prioriteta. Osim toga, vodi se računa o uređenju prostora doma, tako da on bude veoma prijatno mesto za život.

Neke starije osobe koliko-toliko mogu samostalno da funkcionišu, uz minimalnu pomoć drugih. Kada dođu u fazu da ne mogu više da žive same i kada postane neophodno da danonoćno neko drugi vodi brigu o njima, postavlja se pitanje ko će to biti. Nekada su ovakve osobe u krugu porodice jer žive u zajednici sa mladima. Uvek je neko tu ko će se o njima starati. U seoskim sredinama, gde su kuće prostranije, a domaćinstva veća, ovakav način života više se zadržao nego u gradskim. Međutim, kada starija osoba dođe u fazu, da zbog demencije i drugih pratećih oboljenja zahteva stalnu negu i pažnju, tada su domovi za stare, ipak, najbolje rešenje. Čak i u fazama kada briga o baki ili deki nije toliko zahtevna, starački domovi imaju nešto što nije tako lako postići u kućnim uslovima. To je društvo vršnjaka. Društveni život u starosti, veoma je važan jer ako je kvalitetan to pozitivno utiče na psihu i na kompletno zdravstveno stanje. Usamljenost je jedan od čestih problema s kojim se suočavaju i osobe koje žive u zajednici sa svojom decom. Naime, mladi danas imaju puno obaveza. Radno vreme je duže, školske ili studentske obaveze unuka sve su veće, tako da, nažalost, ostaje malo vremena za druženje sa bakom ili dekom. Štaviše, moderan tempo života nameće to da su mlađi članovi porodice zbog obaveza često odsutni od kuće. Televizor ili knjiga ne treba da budu jedino društvo bakama i dekama, pogotovo ako je osoba po prirodi društvena. Rešenje je dom za stare. Kada se bira, najviše treba obratiti pažnju na to kakva je atmosfera u njemu. Ako zateknete nasmejana lica i dobro raspoloženje, znajte da ste na pravom mestu.

Šta je sa starijima koji nisu toliko društveni i više vole mir, tišinu i boravak u prirodi? Za njih su idealni domovi za stare koji su locirani van grada. Trebalo bi odabrati jedan od onih koji ima prostrano dvorište ili pripadajući park i odakle se pogled pruža u daljinu. Neki starački domovi u selima i prigradskim naseljima smešteni su na izolovanim lokacijama. Imaju svoje bašte, voćnjake, pa čak i farme. Za nekog ko je maštao da starost provodi na selu, okružen zelenilom, ovakav tip doma je idealan. Druga opcija je neki od boljih gradskih domova koji ima prostrane sobe, veliko dvorište i nalazi se u centru, ali ušuškan u nekoj mirnoj ulici.

Osobe koje pate od težih oblika demencije i koje su došle u fazu da ne prepoznaju ni članove svoje porodice, zahtevaju stalni medicinski nadzor. Što se njih tiče, najvažnije je odabrati dom za stare koji nudi najbolje uslove upravo za ovakve korisnike. Bitno je da uvek neko bude uz njih ko će ih utešiti kada su uznemireni. Domovi za stare koji zapošljavaju stručno medicinsko osoblje sa iskustvom sa ovakvim pacijentima najbolje su rešenje u ovoj situaciji. Takođe, pozitivna atmosfera znak su da se osoblje na valjan način stara o korisnicima i da se trudi da se svako od njih oseća dobro. To je ono što je najvažnije. Dom za stare može se nalaziti u centru grada, ili na nekoj lokaciji koja će vam biti pogodna zbog lakšeg dolaska u posetu u budućnosti. Izbor doma za stare nije laka odluka. Zbog toga je najpraktičnije početi na mirandre.com gde su detaljno predstavljeni svi najbolji domovi za stare. Tu ćete pronaći sve informacije o njima, počevši od lokacije, adresa, telefona, ali i mnogo više od toga. Pogledajte mnoštvo fotografija, prezentacije domova sa detaljnim opisom i cenama usluga koje nude.

Privatnih domova za stare im puno. Zapamtite da je izbor zaista velik, tako da ćete nakon pažljivog selektovanja sigurno pronaći onaj koji je po svim svojim osobenostima idealan i nudi ono što vama treba. Velika konkurencija dovela je do toga da domovi za stare stalno teže poboljšanju kvaliteta svojih usluga, što korisnicima, svakako, ide na ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: