Dr Vladimir Cizelj i inovacije VLATACOM instituta u službi sigurnosti građana

Sigurnost je širok pojam koji obuhvata stepen zašite od opasnosti, gubitka, štete i kriminalnih aktivnosti.

Život

Izvor: PR

Ponedeljak, 12.04.2021.

12:00

Dr Vladimir Cizelj i inovacije VLATACOM instituta u službi sigurnosti građana
Foto: Janko Petroviæ

Dr Vladimir Cizelj je osnivanjem instituta VLATACOM doprineo tome da budu usavršena razna savremena rešenja u oblasti saobraćaja, bezbednosti na ulicama grada, kontrole i nadzora granica. Razvijene su tehnološke inovacije koje našu komunikaciju čine sigurnom, obezbeđuju kritična sredstva, kao i uređaji i sistemi kojima se podaci i informacije čuvaju od zloupotreba. Može se reći da ova inovativna rešenja obuhvataju sve sfere života i pružaju veću bezbednost polazeći od nivoa pojedinca, preko poslovanja, pa sve do državne bezbednosti.

Vladimir Cizelj: Pametan grad je bezbedan grad

Institut VLATACOM osnivača dr Vladimira Cizelja dugogodišnji je vodeći proizvođač i integrator što se tiče informaciono-komunikacione tehnologije, kao i obrade elektronskih identifikacionih dokumenata, biometrijskih čitača dokumenata, kontrole saobraćaja, multisenzorskih rešenja za nadzor, kao i uređaja za automatsko prepoznavanje registarskih tablica i lica. Neke od spomenutih inovacija razvijenih i integrisanih u okviru VLATACOM-ovih istraživanja čine platformu Pametan grad po uzoru na efikasne digitalizovane i umrežene segmente urbanih celina kakve postoje u svetu.

Sigurne granice

Krijumčarenje robe i ljudi, kao i svi rizici koje narušavanje državne granice nosi sa sobom - nešto je o čemu sve više saznajemo iz medija. Takođe, tu je i rizik od nekontrolisanog širenja epidemija iz države u državu čega smo bili svedoci u prethodnoj godini kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Pametne tehnologije i ovde mogu priteći u pomoć i učiniti nadzor granica efikasnijim i preciznijim.

Sistem za kontrolu granica dr Cizeljevog instituta VLATACOM ili vBMS čine hardver i softver koji pomažu pri procesu provere prilikom prijavljivanja putnika na granici. Ovaj sistem kontroliše istoriju svih prelazaka granica odnosno bazu podataka svih prethodnih ulazaka u državu i viza koje je putnik imao. Sistem detektuje eventualna prekoračenja dozvoljenog boravka, a takođe daje i upozorenje prilikom pokušaja lica da upotrebi pasoš koji je ukraden ili nestao.

Radari najnovije generacije

Primenom multisenzorskih rešenja naučnici iz instituta VLATACOM stvorili su uređaj za nadgledanje koji može da detektuje čoveka na udaljenosti od pet kilometara na osnovu elektro‑optičkog/infracrvenog multisenzorskog generisanja slika. I ne samo na kopnu - uređaji instituta VLATACOM čuvaju i granice na moru. Softver koji upozorava operatere na sumnjiva kretanja, pružajući informacije o detektovanim brodovima i do 200 nautičkih milja od obale odlike su radara sa dometom iza linije horizonta. Sigurna komunikacija

Kada govorimo o šifrovanju (enkripciji) i autentifikaciji, inovacije koje su potekle sa instituta VLATACOM na čijem je čelu dr Vladimir Cizelj upotrebljene su za stvaranje mnogih pametnih i korisnih rešenja.

Šifrovanje razmene informacija

Neka od njih su vTRNG koji predstavlja generator slučajnih dugačkih binarnih sekvenci (generator pravih slučajnih brojeva). Zatim, vKDS predstavlja komponentu koja deluje sa infrastrukturom javnog ključa i sistemom za generisanje simetričnih ključeva. Ovo rešenje predstavlja osnovu za upotrebu uređaja za šifrovanje teksta i fajlova, uređaja za šifrovanje glasa, uređaja za video‑pozive, uređaja za šifrovanje linije za prenos i sigurnost informacionog sistema. Tu je i vREBECCA, uređaj koji služi za šifrovanje sistema za prenos digitalnih podataka velikog kapaciteta. Takvi sistemi su optičke mreže, digitalni radio‑relejni uređaji i sistemi za inverzno multipleksiranje.

vVE&3FA je kompaktni uređaj koji ujedno služi i za šifrovanje glasa i za višefaktornu proveru identiteta. Preciznije, radi se o trofaktornoj proveri na osnovu nečega što korisnik ima - kao što je kartica, nečemu što korisnik zna - kao što je PIN kod i nečemu što karakteriše samog korisnika - kao što je njegov jedinstveni otisak prsta.

Sigurni na internetu

Poslednjih godina se mnogo govori o sajber bezbednosti s obzirom da živimo u vremenu sve češćih hakerskih napada u svetu i kod nas. Dolazi do zloupotrebe podataka, prisluškuje se i “presreće” komunikacija, dešavaju se prevare putem interneta, ugrožena su deca, podaci o ličnosti, fotografije, identitet, elektronske uplate, autorska dela i radovi. Detaljno informisanje o pravima u IT oblasti, pojačan oprez, izbegavanje potencijalnih rizika, ali i zaštita svih uređaja, programa i naloga šifrovanjem i biometrijskim metodama preduslovi su za veću bezbednost na internetu.

Sve ove metode zaštite obuhvataju strukture i procese koji poboljšavaju stanje sigurnosti. Od sigurnosti u sopstvenom domu, do očuvanja nekih vrednosti i sredstava koja su nam značajna, osećaja bezbednosti unutar državnih granica, ali i prilikom kretanja po gradu i u saobraćaju - sve su to vrste sigurnosti kojima težimo. Sigurnost je važna i na polju poslovanja, a poslednjih godina posebno i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija gde je situacija drugačija nego u realnom životu i u komunikaciji koja se odvija licem u lice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: