Sve prednosti sigurnosnih vrata

Sigurnosna vrata pružaju mnogobrojne prednosti. Međutim, pored prednosti, ona su sve više postala potreba i neophodan deo stambenog ili poslovnog prostora. U novogradnjama se, već uveliko, po standardu ugrađuju.

Život

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2021.

09:02

Sve prednosti sigurnosnih vrata
Foto: Profimedia

Zašto svaka kuća ili stan treba da imaju sigurnosna vrata?

Kada je reč o sigurnosti, tu se prvenstveno misli na sigurnost ukućana. Živeti ili boraviti u stanu ili kući koja ima sigurnosna vrata daleko je bezbednije nego negde gde ona nisu ugrađena. Ovo je ustvari njihova najvažnija prednost. Sama po sebi, ona je dovoljna, ali to je samo jedna od stavki na spisku svih prednosti koje pružaju sigurnosna vrata. Veoma teško se obijaju, tako da ne postoji bojazan da će neko pokušati nasilno da uđe u vaš dom dok tu boravite. Da li se spolja vidi da ima nekog kod kuće ili ne, manje je važno. Jednostavno, sigurnosna vrata samom svojom pojavom odbijaju provalnike jer oni znaju da je to nemoguća misija.

S’ tim u vezi je i bezbednost stvari i imovine. Kada ste van kuće, neophodno je da svoj dom osigurate od provala, a vredne stvari od krađe. Sigurnosna vrata je, kao i obična, moguće obiti. Međutim, suštinska razlika je u tome da to nije moguće uraditi neprimetno. Zbog svoje konstrukcije, čiji je kostur čelični lim, a okvir je takođe od metala, sigurnosna vrata su veoma robusna i čvrsta. Scene iz filmova u kojima se neko zaleće i ramenom razvaljuje ulazna vrata, sa sigurnosnim vratima su neizvodljive. Potrebna je teška i bučna mašinerija, kako bi se ona razvalila. Nijedan lopov ne bi se upustio u ovu akciju. Buka bi se daleko čula. Štaviše, to ne bi bila kratkotrajna buka, već proces koji traje. Bezbednost vrata se meri upravo prema tome koliko vremena je potrebno da se ona provale, kao i činjenicom koliko taj proces privlači pažnju zbog zvukova koje proizvodi. Tako da, čak i da se zna da niste kod kuće duže vremena, niko se ne bi odvažio da pokuša da razvali sigurnosna vrata jer u okruženju bi se to, itekako, čulo. Postoji jedna, manje očigledna prednost sigurnosnih vrata. Naime, kada provalnici biraju stanove koji bi mogli da postanu njihov sledeći posao, traže mesto koje je najslabija karika. Ako živite u zgradi, gde većina drugih stanova već ima sigurnosna vrata, a vi ih još niste ugradili, došlo je krajnje vreme da to i uradite. Posmatrano kao celina, zgrade u kojima je većina stanova na ovaj način obezbeđena, prestaju da budu interesantne potencijalnim provalnicima. Samim tim, kvartovi u kojima ima više ovakvih zgrada, postaju znatno bezbedniji za život.

Vlasnici stanova koji su ugradili sigurnosna vrata uživaju u mnogim drugim benfitima. Jedan od njih je neuporedivo bolja zvučna izolacija u odnosu na obična ulazna vrata. Veće zgrade, koje imaju puno stanova, ujedno imaju i prometnije hodnike. Pored toga, liftovi se često koriste, a svi ti zvukovi lako dopiru u unutrašnjost stanova koji imaju stara ulazna vrata. S druge strane, niko ne voli da komšije slušaju razgovore iz stana. Sa lošim ulaznim vratima koja nisu zvučno izolovana, reči se u hodniku čuju jasno, glasno i razgovetno. Vaša privatnost i mir ne treba da budu narušeni kad postoji jednostavno rešenje, a to su sigurnosna vrata. Modeli, koji su u unutrašnjosti dodatno ispunjeni specijalnim materijalima, pružaju bolju izolaciju. Oni ne samo da sprečavaju širenje zvukova, već služe i kao toplotni izolator, što je sledeća prednost sigurnosnih vrata.

Kada se postavljaju kao spoljna vrata na kućama, sigurnosna vrata prave se od materijala koji su otporni na vlagu. U unutrašnjosti stambenih zgrada, ovo svojstvo nije toliko značajno. Međutim, toplotna izolacija je uvek važna. Dobra stolarija i izolovani zidovi samo su deo priče, a upotpunjuju je sigurnosna vrata koja štite od prodora hladnog ili toplog vazduha spolja. U zbiru ušteda energije je evidentna. Samim tim računi za struju, koja se koristi kao energent za grejanje ili hlađenje prostora, su niži.

Izbor kvaka i brava je velik. One, ne samo što su kvalitetne, već imaju i veoma atraktivan dizajn. Ulazna sigurnosna vrata su prva stvar koju neko primećuje kada ulazi u stan, kuću ili poslovni prostor. Ona su zaslužna za prvi utisak. Stoga ih treba birati pažljivo. Pored klasičnih modela koji se izrađuju u neutralnim bojama drveta sa metalnim kvakama u srebrnoj ili zlatnoj boji, tu su i modeli malo smelijeg dizajna, sa neobičnim velikim kvakama i raznovrsnim dezenima. Ukusi su različiti, a može se naći za svakog po nešto. Takođe, postoji više cenovnih rangova, tako da su sigurnosna vrata skoro svima dostupna.

Najbolja sigurnosna vrata pronaći ćete lako na mirandre.com gde su sva na jednom mestu predstavljena. Pored opisa i slika istaknute su cene, kao i akcijske ponude. U prošlosti su ona za većinu bila preskupa, ali cena im je godinama padala, tako da danas imamo veoma veliku ponudu modela svih cenovnih klasa. Najvažnije je da imate sigurnosna vrata. Čak i ona najjeftinija su bolja nego da ih nemate uopšte. Najviše se prodaju domaća sigurnosna vrata koja spadaju u srednju cenovnu klasu. Ona predstavljaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Međutim i vrata više klase imaju svoje kupce. Što se tiče najjeftinijih sigurnosnih vrata, ona vrše svoju funkciju, te ih svakako treba uzeti u obzir ukoliko niste u mogućnosti da sebi priuštite skuplje modele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: