Converse prečišćava vazduh, ali i radi na rodnoj ravnopravnosti: I to u isto vreme

Brend koji od samih svojih početaka simboliše buntovništvo i rušenje uspostavljenih normi je našao svog savršenog "partnera u zločinu" - ulično slikarstvo! I sada Converse crtanjem murala širom sveta ruši barijere, ali i prečišćava vazduh. Dve muve jednim potezom boje, reklo bi se.

Život

Izvor: PR

Ponedeljak, 08.03.2021.

10:00

Converse prečišćava vazduh, ali i radi na rodnoj ravnopravnosti: I to u isto vreme
Foto: Promo

Prošlog leta naslikali smo mural koji slavi balkansko nasleđe na uglu Venizelesove i Žorža Klemansoa, a sada nastavljamo akciju pomoću istih boja – onih koji su specijalno spravljene da bi upijale zagađivače iz vazduha – ali na novu temu. I to onu oko koje se konstantno lome koplja u srpskom javnom prostoru...

Da li se kaže "advokatica" ili "advokatinja"? Može i jedno i drugo, ali ono što ne može je „advokat“ kada je u pitanju žena. Kao što ne može ni "režiser", "dekan", "obućar“ nego: režiserka, dekanka i obućarka... Za svako zanimanje koje žena odabere postoji adekvatan naziv u ženskom gramatičkom rodu, a da bi smo se što lakše i lepše na to i navikli i navikle, naš novi mural na sebi, između ostalog, ima i rodno osetljive nazive par desetina profesija...

Naime, mlada muralistkinja Jana Danilović je u svom prepoznatljivom maniru oslikala siluetu žene koja simboliše različita zanimanja, ali je pored nje i ispisano na desetine zanimanja – i to u ženskom gramatičkom rodu.

Novi mural koji je nastao na zidu Osnovne škole „Drinka Pavlović“ stoji postojano i glasno u korist osnaživanja žena i devojčica i rodne ravnopravnosti tako da će svi građani i građanke Beograda moći da pročitaju da se kaže: dekanka, obućarka, režiserka, hirurškinja, politikološkinja, naučnica, direktorka...i nadamo se da će sve te rodno osetljive izraze usvojiti, ali i širiti dalje jer sve što žene i devojčice mogu i žele da rade treba i da ima svoj ispravan naziv.

Do sledećeg iznenađenja iz Converse-a, dišite malo dublje i govorite malo senzibilisanije!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: