Veliki doprinos Coca-Cola sistema domaćoj privredi

Krajem prošle godine Coca-Cola sistem predstavio je četvrtu po redu studiju pod nazivom ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola Sistema u Srbiji”. Za izradu studije bila je zadužena specijalizovana konsalting firma za sprovođenje procena društveno-ekonomskog uticaja, Steward Redqueen, koju je Coca-Cola sistem u Srbiji angažovao da utvrdi u kojoj meri ovaj sistem doprinosi domaćoj privredi putem zapošljavanja, prihoda i poreza, a gde se uticaj definiše u odnosu na dodatu vrednost i stvaranje radnih mesta.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2021.

10:00

Veliki doprinos Coca-Cola sistema domaćoj privredi
Foto: Promo

Najnoviji rezultati govore da proizvodnja i trgovina proizvodima Coca-Cola Sistema kreira 291 milion evra dodate vrednosti domaćoj ekonomiji, što iznosi 0,6% BDP-a Republike Srbije. Istovremeno, čak 42 miliona evra čini direktnu dodatu vrednost za srpsku privredu kroz nabavku resursa u zemlji, plaćanje zarada zaposlenih i direktnih poreza, dok se indirektni uticaj procenjuje na 249 miliona. Sistem direktno zapošljava 1.700 ljudi, a podržava još 14.400 radnih mesta u povezanim delatnostima i sektorima privrede, što je ekvivalent 0.6% celokupnog tržišta rada u Srbiji. Korist od ukupne potrošnje i trošenja na proizvode Coca-Cola Sistema, pre svega je imala država Srbija, u čiji budžet se, na ime PDV –a, slilo 76 miliona evra.

Iako potrošači često doživljavaju Coca-Cola napitke kao proizvode jedne multinacionalne kompanije sa sedištem u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama, njih u stvari u većini zemalja proizvodi lokalno stanovništvo. Na taj način posmatrano, Coca-Cola sistem u Srbiji je u suštini domaća kompanija koja zapošljava lokalnu radnu snagu i ostvaruje prihod na tržištu, ali isto tako podržava zapošljavanje, zarade i poreski prihod u celoj ekonomiji, kroz kupovinu robe i usluga od raznih dobavljača i prodajući svoje proizvode kroz široko razgranatu distributivnu mrežu (uključujući hotele, restorane i maloprodajne objekte).

Saša Marković, direktor prodaje kompanije Coca-Cola HBC Srbija, prilikom predstavljanja rezultata poslednje studije ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola Sistema u Srbiji” istakao je da kupovina svakog Coca-Cola proizvoda stvara snažan uticaj na lokalnu privredu i na sve nas. „Čitav lokalni lanac vrednosti koji kreiramo u Srbiji takav je zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa državnom administracijom i institucijama, saradnji sa preko 37 000 kupaca, dobavljačima i partnerima, ali i našoj posvećenosti ulaganja u zajednicu već više od pola veka“, izjavio je Saša Marković.

Novina u odnosu na prethodne studije jeste da je ovom studijom prikazano i poslovanje kompanije Bambi koja je od juna 2019. deo Coca-Cola Sistema. Govoreći o potencijalima razvoja kompanije i uticaju na domaću privredu, Dragan Stajković, generalni direktor kompanije Bambi istakao je da je veoma zadovoljan što je ta kompanija postala deo Coca-Cola poslovnog sistema: „Postavši deo multinacionalnog sistema, pružena nam je mogućnost da dodatno razvijamo i plasiramo naše proizvode najvišeg kvaliteta ali i da naš potencijal pokažemo i na mnogim inostranim tržištima“, naglasio je Dragan Stajković.

Četvrta studija ”Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji” nadovezuje se na prethodne procene izrađene 2011, 2013, 2015. i zasniva se na finansijskim podacima iz 2019. godine. Prema prikazanim rezultatima, u 2019. godini, potrošači u Srbiji potrošili su u proseku 486 miliona evra na proizvode Coca-Cola sistema. Od toga, 431 milion evra potrošeno je na 448 miliona napitaka u zemlji, dok je 55 miliona evra potrošeno na 10 miliona kilograma proizvoda kompanije Bambi i to samo u periodu od jula do decembra 2019. godine jer je akvizicija ove kompanije finalizovana u junu pomenute godine.

Ovom studijom Coca-Cola sistem u Srbiji želeo je da pokaže koliko je Srbija važno tržište, sa velikim potencijalima, na kom se godinama ostvaruju rekordni rezultati. Ostvareni rezultati postignuti su zahvaljujući stalnom širenju portfolija, inovacijama na tržištu, svakodnevnom, dvosmernom komunikacijom sa kupcima i dobavljačima, bliskim odnosom sa lokalnom zajednicom, velikom iskustvu i požrtvovanim naporima svih zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: