Vreli ritam sambe: Muzička priča u slavu života i najvećeg karnevala na svetu

Fantastične parade i ritmovi sambe čine samo srce čuvenog karnevala u Rio de Žaneiru na kojem se svake godine tradicionalno takmiče lokalne škole sambe za titulu najboljih. Jedinstveno kulturno nasleđe Brazila, samba je i muzika i ples.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

13:30

Vreli ritam sambe: Muzička priča u slavu života i najvećeg karnevala na svetu
Foto: Promo

Rođena u Brazilu, korenima iz Afrike, samba svoj procvat doživljava baš u Rio de Žaneiru čiji su karneval i muzička scena nezamislivi bez ovog zanosnog ritma koji poziva na ples

Ultra izazov te vodi na karneval u Rio 2020

Prijavi se na Ultra nagradni konkurs i iskoristi šansu do 21. novembra da osvojiš putovanje za dvoje na karneval u Rio 2020. Pored putovanja u Rio, očekuju te i brojne vredne robne nagrade. Prijavi se ili saznaj više o konkursu na linku ovde.

Samba

Mnogo je stilova i načina plesa i danas objedinjeno pod zajedničkim imenom samba koju tokom istorije nikada i nije definisao samo jedan određeni način izvođenja. Samba može da se pleše u paru, u grupi ili solo, u brzom ili sporijem ritmu, na ulici ili u balskoj dvorani.

Tradicionalna samba nastala je kao izraz očuvanja kulturnog nasleđa afričkih robova koji su radili na plantažama pamuka u Brazilu tokom 16.veka. Jedna od najstarijih očuvanih samba de roda koju je UNESCO proglasio nasleđem čovečanstva, plesala se u krugu i bila glavna inspiracija za savremenu sambu uz koju se peva i pleše na ulicama Ria tokom karnevala. Po ukidanju ropstva u 19.veku u Brazilu, veliki deo populacije seli se u Rio de Žaneiro donoseći sa sobom sambu, običaj plesa i slavlja pod vedrim nebom.

Upravo u Riu razvijaju se različiti pravci i žanrovi sambe a njeni neodoljivi ritmovi osvajaju i prelaze granice Brazila. Početkom 20.veka nastaju prvi snimci samba muzike, osnivaju se škole sambe, samba ritam postaje deo globalne pop kulture, filmske muzike i naravno, neodvojivi deo karnevala u Rio de Žaneiru.

Ni Holivud ne ostaje imun na čari samba ritma. Četrdesetih godina prošlog veka, Karmen Miranda, pevačica i glumica iz Rio de Žaneira, postaje prvi izvođač iz Latinske Amerike koja je ostavila svoj potpis na holivudskom bulevaru slavnih i jedna od najplaćenijih žena Holivuda toga doba. Umetnica neverovatne harizme i raskošnog talenta, Karmen je stekla svetsku slavu i pronela latino i ritmove sambe kroz više od trideset filmova i stotinak singlova u periodu od 30tih do 50tih godina prošlog veka.

Samba se danas meša sa džez, rok, pop, rege zvucima. Zvuk sambe bio je i ostao velika inspiracija modernoj muzici, a stilova i vrsta sambe ima toliko da ih je teško pobrojati. Ono što je za sve njih zajedničko jeste zarazni ritam, bujni pokreti i dobra energija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Foto: Promo
Da li ste znali da
  • je 1916. godine snimljena prva ikada samba numera pod nazivom “Pelo Telefone” autorskog dvojca Ernesta dos Santosa i Maura de Almeide
  • samba koja se izvodi u Rio de Žaneiru naziva se samba karioka, a samba uz koju se igra na karnevalu, samba karnivalera
  • Eloiza Pinto, devojka iz Ipaneme i inspiracija za čuveni istoimeni hit, i dalje živi u Rio de Žaneiru


Bosa Nova

Specifičan spoj sambe i džeza dao je još jedan širom sveta popularan muzički pravac koji je potekao iz Brazila. Romantična bosa nova ili u prevodu, novi talas, svetsku slavu stiče čuvenim hitom Devojka iz Ipaneme koji 1965. osvaja Gremi nagradu i za koji se veruje da je druga najobrađenija numera na svetu. Pesma koja peva o zanosnoj lepoti mlade devojke čiji hod izmamljuje uzdahe i, kako stihovi kažu, predstavlja samo otelotvorenje sambe, inspirisana je stvarnim događajima. Autori su sedeći u jednom od brojnih kafića na Ipanemi, 1962. godine primetili tada sedamnaestogodišnju Eloizu Pinto koja je živela u blizini i svakoga dana tuda prolazila. Eloizina lepota i graciozan hod tako su ostali ovekovečeni u jednom od najvećih hitova na svetu. Bosa nova ostala je popularna do današnjih dana a njenim mekim, baršunastim zvucima i dalje se obrađuju neki od najvećih pop i rok hitova.

Kultura i svakodnevica Rio de Žaneira neodvojivi su od muzike, pesme i plesa. I bez obzira na savremene zvuke koji pronalaze svoj put u Riu poput pop, rok ili hip hop scene, čudesni grad ostaje veran bogatom nasleđu sambe kojem svake godine posvećuje najveću žurku na svetu, legendarni karneval koji u vrelom ritmu sambe slavi radost života.

Za šansu da osvojiš besplatno putovanje za 2 osobe na Karneval u Rio 2020, prijavi se do 21.novembra direktno na Ultra nagradni konkurs ovde.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: