Rio de Žaneiro te zove: top 10 atrakcija prestonice sambe i karnevala

Grad koji nosi nadimak “čudesni”, Rio de Žaneiro zadivljuje neverovatnim kontrastima i jedinstvenom mešavinom zabave, prirodnih lepota, kulture i umetnosti. Možda najpoznatiji po svom legendarnom i najvećem karnevalu na svetu, Rio de Žaneiro je iskustvo koje se ne propušta, a u tekstu donosimo šta svakako treba doživeti ako te put nanese u prestonicu karnevala i sambe.

Život

Izvor: PR

Sreda, 16.10.2019.

13:48

Rio de Žaneiro te zove: top 10 atrakcija prestonice sambe i karnevala
Foto: Promo

Ultra izazov te vodi na karneval u Rio 2020

Počeo je Ultra nagradni konkurs i prilika da osvojiš fantastičnu glavnu nagradu: putovanje za dvoje na karneval u Rio de Žaneiro 2020. Pored glavne nagrade, tokom šest nedelja nagradnog konkursa, očekuju te i brojne vredne robne nagrade. Prijavi se direkno u grupu u okviru koje se konkurs održava ovde.

1. Karneval u Riu

Raskošne parade, blještavi kostimi, zarazni ritmovi sambe i na stotine najrazličitijih nastupa, balova, koncerata i žurki pod vedrim nebom okuplja na milione ljubitelja dobre zabave širom sveta. Karneval u Riu je najpoznatiji i najveći karneval u svetu, upisan kao takav čak i u Ginisovu knjigu rekorda. Ovaj šestodnevni jedinstveni spektakl svake godine počinje poslednjeg petka pre uskršnjeg posta, a datum karnevala u Riu 2020. je 21. do 26. februar.

2. Kopakabana i Ipanema

Neke od najčuvenijih i najlepših peščanih plaža na svetu nalaze se upravo u Riu. Topla klima tokom cele godine i strast prema uživanju, preselila je dobar deo društvenog života na kilometarski duge tropske plaže koje su nezaobilazno iskustvo za potpuni doživljaj lokalne kulture dokolice.

3. Simbol Ria, statua Hrista Spasitelja (Cristo Redentor)

Jedna od najpoznatijih razglednica Ria je impresivan pogled sa vrha Korkovado (Corcovado) brda i podnožja masivne statue Hrista Spasitelja koji raširenih ruku čuva Rio. Sam Korkovado nalazi se u još jednoj obaveznoj stanici prilikom obilaska grada, jedinstvenoj urbanoj kišnoj šumi.

4. Tižuka nacionalni park (Parque Nacional da Tijuca)

Ova tropska kišna šuma koja se prostire na 32km2 je deo grada što je čini jednom od najvećih urbanih šuma u svetu, domom stotina vrsta biljnog i životinjskog sveta. Prelepi vodopadi i fantastični vidikovci još su jedan razlog za posetu.

5. Muzej sutrašnjice (Museu do Amanha)

Ako se pitaš kako bi budućnost mogla da izgleda, onda je Muzej sutrašnjice u Riu pravo mesto za tebe. Moderan muzej impresivne arhitekture otvoren povodom Olimpijskih igara u Riu 2016, spaja nauku i umetnost da odgovori na pitanje kako bi narednih 50 godina života na planeti moglo da izgleda.
Foto: xura/depositphotos
6. Marakana stadion

Sigurno najpoznatiji stadion na svetu, mesto koje je još davne 1969. zabeležilo više od 180.000 posetilaca na jednoj fudbalskoj utakmici i teren na kojem je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Edson Arantes do Nascimento legendarni Pelé dao svoj hiljaditi gol. Marakana je prava istorija fudbala, koja u svom muzejskom delu čuva otiske stopala Zika, Ronalda, Romaria, Edmunda i naravno, Pelea.

7. Muzika

Muzika, pesma i igra neodvojivi su deo kulture i doživljaja Rio de Žaneira. Izaberi neki od brojnih klubova sa živom svirkom i prepusti se zanosnim koracima sambe, mekim zvucima džeza i bossa nove, uzbudljivim ritmovima salse ili savremenim zvucima pop, rok i hip hop scene Ria.

8. Glava Šećera (Pão de Açúcar)

Još jedan simbol Ria Glava Šećera je monolitna stena koje se sa svojih 396 metara uzdiže iz mora i sa čijeg vrha se pruža pogled od kojeg zastaje dah. Do Glave Šećera stiže se čuvenom žičarom pa je uživanje u pogledu zagarantovano i tokom vožnje.
Foto: f11photo/depositphotos
9. Santa Tereza

Santa Tereza je živopisna oblast Ria povezana sa centrom grada tramvajskom linijom otvorenom još 1877. godine od kada gotovo u kontinuitetu radi. Danas kroz Santa Terezu možeš da se provozaš u replici originalnog žutog tramvaja i uživaš u lepoti ovog dela Ria.
Foto: mikolajn/depositphotos
10. Gastronomija

Od čuvene feižoade, gustog crnog pasulja sa mesom, do sorbea od asai bobica koje su ovde domaće voće, tradicionalna lokalna kuhinja ima za svakoga ponešto. Tropski kokteli su obavezni, i naravno, šoljica čuvene brazilske kafe. Gastronomska scena prilagođena je za svačiji ukus i džep, a tokom karnevala, pretvara se u jednu od najvećih i najraznovrsnijih na svetu.

Za šansu da osvojiš besplatno putovanje za 2 osobe na Karneval u Rio 2020, prijavi se na Ultra nagradni konkurs ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: