Milivoj Jugin i užasni i veličanstveni Apolo 11

Milivoj Jugin bio je vazduhoplovni inženjer, konstruktor i publicist. Astronautikom se bavio od 1954. godine. Bio je stručni komentator Televizije Beograd, učestvovao je na mnogim astronautičkim kongresima, između ostalog i na svetskoj konferenciji o miroljubivom korišćenju vasionskog prostora 1968. u Beču.

Život

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2019.

10:30

Milivoj Jugin i užasni i veličanstveni Apolo 11
Foto: NASA, Arhiva

Godine 1969. pripala mu je čast da ode u SAD i bude izveštač iz Kejp Kenedija na Floridi tokom lansiranja leta Apollo 11. Milivoj je svoje utiske podelio sa čitaocima TV Novosti 1975. godine a mi prenosimo najzanimljivije detalje.

"Bila je za mene velika čast to što me je NASA pozvala da u Kejp Kenediju prisustvujem ispraćaju prvih zemaljskih putnika na Mesec. Kao što je poznato, 16. jula 1969. godine, iz Kejp Kenedija na Floridi džinovska raketa Saturn pet, povela je vasionski brod Apolo 11 i astronaute Nilа Armstrongа, Mаjklа Kolinsа i Edvinа Oldrinа ka Mesecu."

Milivoj je tri nedelje pre lаnsirаnjа Apolа 11, otišao u Sjedinjene Američke Države, prvo u Njujork, а odatle, prema NASA programu, u Vašington, u glavni štab ove velike organizacije. Posle Vašingtona Milivoj se zaputio u Los Anđeles, gde ga je na vratima fabrike North American Rockwell dočekao stari poznanik Milojko Vucelić, srpski inženjer koji je radio na Apolo programu.

Posle Los Anđelesa i susreta sa Vucelićem, Milivoj je sledećeg jutra trebalo da krene za Kejp Kenedi. Plan prenosa je bio da komentariše deset minuta direktnog prenosa. Pet minuta pre i pet minuta posle poletanja. Ali teleks iz Jugoslavije koji je stigao neposredno pred polazak za Kejp Kenedi promenio je sve njegove planove:

"Prenosiš svih 50 minuta. Pozdrav Branko Stanković".
Foto: NASA, Arhiva
Juginu nije bilo svejedno:

"Najednom me je uhvatila panika. Ma kakav da sam brbljivac, pedeset minuta je, ipak, suviše. Pa ni Dragan Nikitović ne bi mogao nepripremljen da uleti u jedan takav prenos. Te noći nisam spavao. Pokušao sam da izučim sve one silne materijale, biltene, prospekte, da ne bih morao da se izvlačim na brbljivost i talent za improvizovanje. Pripremio sam papirni kačket, jer sam ocenio da će mi sunce udarati direktno u glavu. I nekoliko litara limunade, jer je juli i kod nas vruć, а u Floridi je još u jutarnjim časovima temperatura tridesetak stepeni." - prepričavao je Milivoj Jugin.

U Kejp Kenediju, pre poletanja Apola, telefonska konekcija sa Jugoslavijom je stalno pucala. Kada se veza konačno stabilizovala i kada je Milivoj mogao jasno da čuje reči himne Beograda (koja je bila špica programa), taman kada je trebalo da počne prenos, veza se opet prekinula. Prolazile su sekunde. Oko Saturna 5 kuljali su stubovi od isparenja tečnog kiseonika. Napokon, veza je ponovo uspostavljena.

"Čujem vas!" - oduševljeno je izgovorio Milivoj Jugin.
Foto: NASA, Arhiva
Krenulo je odbrojavanje. Sve se utišalo a glas zvaničnog spikera odzvanjao je Kejp Kenedijem:

"Još trideset sekundi do lаnsirаnjа, dvadeset osam, dvadeset sedam..."

To je bilo ono što su svi čekali, prisećao se Milivoj Jugin.

"…Zagrmelo je kao da pedeset topovskih baterija ispaljuje plotun za plotunom. Divovska raketa se podigla. Desnom rukom sam škljocao fotoaparatom, levom držao filmsku kameru, a reporterski mikrofon pribijao uz usne. Govorio sam ali nemam pojma šta."

Jugin je često isticao da je to bio najuzbudljiviji dan njegovog života. Istog dana se vratio za Beograd i dok je išao ka zgradi Televizije Beograd pitao se kakvi će biti komentari njegovih kolega.

"Divno ste ono rekli" - dočekao ga je direktor Televizije Beograd.

"Šta?" - upitao je Milivoj

"Rekli ste u trenutku lansiranja: 'Ovo je užasno i veličanstveno.'"
Foto: NASA, Arhiva
Milivoj Jugin je preminuo 20. januara 2013. godine i danas, 50 godina od njegovog „putovanja na Mesec“, prisetili smo se njega i prenosa koje su pratili milioni gledalaca širom tadašnje Jugoslavije.

Više informacija na: www.srpskihapolo7.com

Ambasada SAD odaje priznanje vama koji sanjate snove čitavog sveta.

Arhivski material: NASA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: