Šta možemo da učinimo za Dunav?

Da li ste znali da Dunav u našu zemlju ulazi prljaviji nego što iz nje izlazi? Možda će vas iznenaditi činjenica da je, u svom najlepšem delu toka, u Đerdapskoj klisuri, Dunav čistiji nego na tromeđi Mađarske, Hrvatske i Srbije. Ipak, kako stručnjaci procenjuju, razlog za to nije naša veća odgovornost prema najvećoj evropskoj reci, već činjenici da naša privreda nije na stupnju razvoja velikih evropskih zemalja da bi u značajnijoj meri doprinela zagađenju Dunava.

Život

Izvor: PR

Petak, 19.07.2019.

10:00

Šta možemo da učinimo za Dunav?
Foto: Firma Creative

Ipak, to ne znači da ima prostora za opuštanje. Upravo zato je pre 15 godina inicirano obeležavanje Međunarodnog Dana Dunava, kojim se širi svestio značaju Dunava i zaštiti reke koja je stanište 2000 biljnih i više od 5.000 životinjskih vrsta. U saradnji sa Republičkom direkcijom za vode i brojnim partnerima, Coca-Cola sistem svake godine obeležava se ovaj datum, a tokom prethodnih par godina donirao je Dunavke eko parkove građanima Smedereva, Apatina, Novog Sada i Sombora.

I ove godine, Dan Dunava je bio povod da se organizuje velia akcija čišćenja priobalja u sedam podunavskih gradova. Ambiciozan poduhvat organizovan je u partnerstvu sa organizacijom Let’s do it Srbija u sedam gradova - Apatinu, Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Golupcu i Kladovu. Zabeleženo je ogromno interesovanje, čemu svedoči broj građana kao i zaposlenih u kompaniji, koji su svojim iskrenim angažovanjem doprineli očuvanju životne sredine i smanjenju ambalažnog otpada.

Tokom akcije prikupljeno je više od 2,5 tone ambalažnog otpada i očišćeno oko 2 kilometra obale! Istovremeno, preko 350 volontera imalo je priliku da čuje nešto više o pravilnom odlaganju otpada i reciklaži, ali i da svojim primerom pokaže da se svest o očuvanju životne sredine budi.
Foto: Firma Creative
Među onima koji su svojim učešćem u akciji obeležili dan evropskog Amazona, izdvojio se značajan broj mladih i dece. Njihovo prisustvo dalo je poseban pečat događu, jer je poslalo poruku o spremnosti naših najmlađih sugrađana da izrastu u odgovorne ljude i rade na stvaranju humanijeg i lepšeg okruženja.

Poseban utisak ostavili su gimnazijalci iz Apatina koji su zahvaljujući pobedi na konkursu za najuspešniju školu u prikupljanju ambalažnog otpada, svojoj školi doneli 10 000 evra namenjenih renoviranju školskog dvorišta. Konkurs koji su sredinom juna raspisali Coca-Cola sistem i nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije, pokazao je spremnost naših srednjoškolaca da se aktivno bore za očuvanje životne sredine i odgovorno angažuju za dobrobit svoje škole.

Značaj ekološke akcije prepoznalo je i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a tome u prilog govori i učešće ministra Gorana Trivana u akciji čišćenja priobalja najlepše reke u Beogradu. “Coca-Cola sistem je kompanija koja se trudi da bude veoma odgovorna prema okruženju u kome radi i danas smo zbog toga ovde, da simbolično pokažemo kako najveći svetski biznis ide ruku pod ruku sa zaštitom životne sredine”, istakao je ministar Trivan koji je tom prilikom, sa generalnim direktorom Coca-Cola HBC Svetoslavom Atanasovim simbolično zasadio novo mlado stablo. Ministar je takođe najavio da će pružiti podršku ekološkim akcijama velikih kompanija koje odgovorno posluju u svom okruženju i koje razumeju šta mora da učine da bi ekonomija sa ekološkog stanovišta postala održiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: