Kako su činjenice razbile pivske mitove?

Pivo se pije bez pene? Da li je pivo u zaleđenoj čaši rešenje za pravo osveženje? Kukuruzna krupica je glavni neprijatelj piva? Svi ovi mitovi su otišli u istoriju nakon što ih je juče u „Wurst Platz-u“ „razbio“ i potkrepio činjenicama majstor pivarstva Vukašin Bugarinović ispred Jelen piva kao jednog od najpoznatijih pivskih brendova u Srbiji.

Život

Izvor: PR

Petak, 05.04.2019.

10:43

Kako su činjenice razbile pivske mitove?
Foto: Promo

Mit broj jedan: Pivo se pije bez pene?

Ovaj mit ne može biti dalje od istine, jer upravo pivska pena, koja treba da iznosi dva prsta, odnosno četiri centimetra, štiti pivo, poput krova na kući. Fina mreža mehurića ima ulogu čuvara temperature, ukusa i arome, a uz sve pobrojano štiti zlatni napitak od spoljnih uticaja. Pojedine pivopije greše kada traže pivo bez pene, jer ne znaju da pena čuva pivo od oksidacije. Pena nije samo vizuelni pratilac piva, već je i važan pokazatelj kvaliteta. Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada.
Foto: Promo
Mit broj dva: Da li je pivo u zaleđenoj čaši rešenje za pravo osveženje?

Možda jedan od najrasprostranjenijih mitova je da pivo treba konzumirati iz zalađene čaše. Koliko god da se činjenica o ledenom napitku čini kao primamljiva, pogotovo kada su napolju visoke temperature, istina je da zaleđena čaša „ubija“ aromu piva, ono u tom slučaju dodatno peni i gubi svoj gazirani ukus. Ko je pomislio da je za superhladno pivo poželjno zalediti čašu u kojoj će se ono poslužiti, stručnjaci imaju važnu preporuku:

– Idealna temperatura za konzumuranje je od šest do devet stepeni, za tamnija piva i do 13 stepeni. Pivo će u zaleđenoj čaši delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus – kaže majstor pivarstva Vukašin Bugarinović iz Apatinske pivare.
Foto: Promo
Mit broj tri: Da li je kukuruzna krupica glavni neprijatelj piva?

Jedan od pivskih mitova koji su srušeni je da je kukuruzna krupica glavni neprijatelj piva. Ona u sinergiji sa drugim sastojcima doprinosi punoći ukusa piva. Važno je naglasiti da je kukuruzna krupica uobičajen sastojak u proizvodnji mnogih poznatih svetskih pivskih brendova. Ona predstavlja izvor ugljenih hidrata neophodnih za proizvodnju piva i ono što mnogi ne znaju je činjenica da upotreba kukuruzne krupice daje prepoznatljiv karakter pivu, a kod nekih može da utiče i na pitkost - što bi pivopije rekle: da pivo “klizi”.

Skor - tri od tri. Svi mitovi su razbijeni!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: