Dom kao izvor zdravlja, a ne stresa

Nigde se ne osećamo tako opušteno kao u svojoj kući. Barem to želimo da mislimo, ali ponekad upravo dom može postati mesto koje je izvor stresa.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2017.

16:00

Dom kao izvor zdravlja, a ne stresa

Rezultati nedavnog istraživanja pokazali su da je izgled našeg doma zaista može da utiče na raspoloženje, pa čak i da nas razboli. Prostorije prepune stvari izazivaju anksioznost, mračne sobe tromost i depresiju, a one previše osvetljene stres i nemogućnost mirovanja. Najnoviji arhitektonski pravac neuro-arhitektura koji podrazumeva minimalizam i što više prirodnog svetla pokazao se inovativnim, efikasnim, funkcionalnim i pre svega zdravim! Baš iz tih razloga omiljen je i među arhitektama koji svoja idejna rešenja zasnivaju na svetlosti, minimalizmu i funkcionalnosti.

Zašto je svetlost najvažnija za srećan dom?

Osvetljenje, veličina prozora, prostora, pa i sam dizajn i te kako utiču na to kako se osećate. Možda nikada nećemo shvatiti kako mozak funkcioniše, ali nedavne studije su pokazale da svakako pozitivno reaguje na simetriju i svetlost. U skladu sa značenjem reči “svetlost” na grčkom, novi minimalistički sistemi “PHOS” (φώς) kompanije ALUMIL idealan su izbor za široke raspone i maksimalno iskorišćenje prirodne svetlosti. Oni mogu da kreiraju veoma elegantne konstrukcije sa visokom funkcionalnošću i vrhunskim performansama. PHOS sistemi pružaju slobodu i u arhitektonskom dizajnu sa ograničenim mogućnostima i specijalizovanim minimalističkim rešenjima pogodnim za isticanje arhitektonske kreativnosti.

Zašto je važna neutralnost boja?

Većina minimalističkih enterijera zastupa neutralne boje sa puno prirodnog osvetljenja. Domovi sa velikim prozorima čije će prirodno svetlo ispuniti sobu su osnov za okruženje koje će i vas učiniti srećnim. Našem mozgu je potrebno da procesuira sobu kao nešto opuštajuće gde ga ništa ne opterećuje. U tome je glavna prednost sistema “PHOS” – svetlost i osećaj slobode. Naime, poboljšanje uslova života sa maksimalnim prirodnim osvetljenjem i minimalnim vidljivim okvirom aluminijuma približava spoljašnu sredinu i povećava osećaj slobode. Naravno, sve u duhu minimalizma jer su svi aluminijumski profili potpuno skriveni u zid radi maksimalnog prirodnog osvetljenja u objektu.

Zašto je minimalizam zdraviji?

Nekoliko jastuka, ukrasne komode, tepisi…. Da, sve su to detalji u enterijeru kojima nastojimo da učinimo dom udobnijim i prijatnijim, ali zapravo ispada obrnuto – u domu prašina mora da se briše češće nego inače, a ukućani su u opasnosti od razvijanja novih alergija. Minimalistički pristup gde je glavni detalj upravo svetlost, vaš dom čini u pravom smislu te reči zdravijim. Manje stvari, znači manje prašine. To naravno ne znači da vaš dom treba da izgleda sterilno. Naprotiv, pažjlivo odabrani detalji u kombinaciji sa svetlošću definicija su topline doma.

Budite bliži prirodi

Kompanija ALUMIL nastoji da bude posrednik između ukućana i spoljašnje prirode. Onda ni ne čudi što je upravo jedinstveni minimalni ALUMIL klizni sistem SUPREME S650 PHOS izabran za luksuzne Plutajuće morske vile u Dubaiju, projekat koji je sa razlogom zaslužio divljenje svih u građevinskoj industriji širom sveta. Ovaj inovativni projekat je definitivno arhitektonsko dostignuće: Plutajuće vile koje bukvalno plutaju na vodi, imaju prostorije koje su ispod vodene površine, što omogućava stanovnicima da spavaju okruženi velikim ‘akvarijumom’ morskog dna. Stoga, ako imate lep pogled sa visokog sprata naglasite ga i uživajte u njemu svakog minuta, proširite svoje vidike i neka svetlost zelenila ispuni i vaš dom. Povežite se sa prirodom za srećniji i komforniji dom.

Posetite ALUMIL izložbeni salon u Milutina Milankovića 11b na Novom Beogradu i odaberite Vaš idealni prozor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: