Holivud: Zašto su Rusi uvek negativci?

Holivud vrlo često pribegava nacionalnim stereotipima kada su filmski negativci u pitanju – međutim, zašto tim potezom rizikuje da otuđi deo publike? Tom Bruk sa BBC-ja pokušao je da pronađe odgovor na ovo pitanje?

Život

Izvor: BBC

Četvrtak, 06.11.2014.

13:45

Default images

Od sadističkog bivšeg KGB agenta u „Osvetnicima“ pa sve do ruskih negativaca u „Dobar dan da se umre muški“, čini se da ruskih negativaca ne nedostaje na velikom platnu.

Ruski političari i tvorci filmova jasno su iskazali svoje nezadovoljstvo filmskom industrijom u SAD koja kao po pravilu za negativce bira likove iz Rusije. Postojala je čak i pretnja koja se ticala bojkota holivudskih filmova kako bi se naglasio rizik koji studiji u Holivudu prave kada demonizuju jednu celu naciju.

Prikazivanje ruskih likova kao negativaca u holivudskim filmovima iza sebe ima dugu i bogatu istoriju.

„Čak i pre Hladnog rata, Rusija je vrlo često predstavljana kao geopolitička pretnja Zapadu“, tvrdi Džejms Čepmen, profesor Filmskih studija na Lester univerzitetu.

„Međutim, ovi stereotipi dobili su novu ideološku injekciju tokom Hladnog rata, kada ste dobijali asocijaciju ne samo na Rusiju, već i na komunizam u celosti.“

Izenađujuće, pad Berlinskog zida nije označio kraj pojavljivanja ruskih negativaca u filmovima. Možda se njihovo prisustvo umanjilo, ali su Rusi i dalje omiljeni zlikovci u filmovima.

„Ne možete čak ni da uključite televizor ili odete u bioskop a da vam ne bude ukazano na to da su Rusi užasni. Taj pritisak skoro da uopšte nije smanjen kako bi Rusija na trenutak mogla da pomisli da nije konstantni neprijatelj“, tvrdi rusko-američki profesor Nina Hruščeva, praunuka Nikite Hruščeva.

Stručnjaci vide predsednika Rusije Vladimira Putina i njegov čvrst nastup kao razlog za povećano prisustvo ruskih zlikovaca u novijem periodu.

„Mislim da ponovno pojavljivanje Putina i postojanje znatno ‘tvrđeg’ režima, posebno ako se u obzir uzme trenutna situacija u Ukrajini, daje osećaj da Rusija i dalje ostaje geopolitička pretnja i agresivna sila. Mislim da usled svega ovoga i dalje imamo ovakav tip negativaca“, tvrdi Čepmen. Staro postaje novo

Rusi su možda i dalje najomiljeniji zlikovci, ali tokom decenija su mnoge druge rase i nacionalnosti imale svoj trenutak na tronu zla.

Oko i tokom Drugog svetskog rata, iz očiglednih razloga, Nemci su se pojavljivali kao zlikovci u američkim filmovima, kao i Japanci.

Jedna grupa koja je decenijama demonizovana različitim intenzitetom jesu Arapi, i muslimani. Čak i pre dana uloga Rudolfa Valentina u nemim filmovima kao što je „Šeik“ iz 1921. godine, postavljena je osnova za predstavljanje Arapa kao sumnjivih likova koji kradu i ubijaju. Holivud je Arape predstavljao prilično jednolično - kao trbušne plesače, milijardere ili bombaše samoubice.

S druge strane, i Kina je imala svoj udeo zlikovaca još od vremena kada se Fu Manču pojavio kao sumnjiv kineski lik u ranim danima zvučnog filma.

Kada je MGM predstavio film „Maska Fu Mančua“ 1932. godine, ambasada Kine u SAD uložila je zvaničnu žalbu zbog toga što je glavni lik predstavljen toliko agresivno.

Međutim, sada skoro da više i nema kineskih negativaca zbog toga što je ova zemlja postala jedno od ključnih tržišta za holivudske studije.

Ovo je postalo očigledno rimejkom ratnog filma „Red Dawn“ koji je snimljen sa kineskim zlikovcima, ali usled brige da bi to moglo da ugrozi film na kineskom tržištu, negativci su naprasno postali građani Severne Koreje u postprodukciji.

S obzirom na to da ne postoji distribucija holivudskih filmova u Severnoj Koreji, producenti su znali da ovaj potez neće naškoditi zaradi filma.

Holivudsko predstavljanje zlikovaca može imati i konkretne i krajnje opipljive posledice. Kada je Rusija u pitanju, ovakvi potezi ljute političare, ali im isto tako nude i uzor.

Na svom blogu, Nina Hruščeva, koja očigledno nije preveliki obožavatelj, tvrdi da su holivudski filmovi sa zlim Rusima u velikoj meri uticali na Vladimira Putina.
„On je postao taj zli lik koji nam Holivud stalno nudi. On je gledao sve te filmove i rešio da počne da se ponaša isto kao i ti zlikovci“, tvrdi ona.

Ako u obzir uzmemo ograničen broj nacija koje Holivud može bezbedno da demonizuje, jasno je da je potrebno pronaći svežu krv.

Islamska država mogla bi da postane novi izvor negativaca za potrebe velikog platna, ali problem predstavlja činjenica da je sačinjava vrlo veliki broj različitih nacionalnosti.

Usled kompleksnost današnje geopolitike, vrlo lako se može desiti da zlikovci polako počnu da gube svoju nacionalnost. Fokus se takođe može usmeriti i na novi tip zlikovaca, osobe koje uništavaju čovekovu sredinu i odbijaju da prihvate da su klimatske promene stvarne. Zapravo, neprijatelji prirodne okoline već su imali svoj debi na velikom platnu, i to u ostvarenju „Avatar“ iz 2009. godine.

Najveći problem leži u činjenici da veliki broj današnjih zlikovaca više ne poseduje težinu onih iz prošlosti. Tokom Hladnog rata, posebno tokom dramatičnih trenutaka poput onog sa raketnom krizom na Kubi, ruski negativac je bio znatno veća pretnja, jer su posetioci bioskopa u SAD znali da su dve zemlje na ivici nuklearnog rata.

Na svu sreću, ta vrsta pretnje u velikoj meri je smanjena, ali su time skresani i očnjaci zlikovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: