Najmudriji tumače: Šta je sreća?

Od antičkih vremena filozofi su okupirani važnim pitanjima: šta znači živeti dobar život? Šta je sreća? Da li ljudski život ima svrhu i cilj?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2013.

14:48

Default images

Od Cicerona do Hajdegera, svi su pokušavali da odgovore na ta pitanja.

Čak je Sartr jednom prilikom rekao: “Sve smo već otkrili, osim kako da živimo”.

Ovi veliki mislioci možda nisu našli konsenzus o prirodi sreće, ali njihove ideje svakom mogu biti od koristi. Predstavljamo vam najbolje.

Aristotel

“Sreća je značenje i svrha života, puni cilj i kralj čovekove egzistencije”, pisao je Aristotel.

Ovaj Grk došao je do jedne od najčuvenijih definicija sreće – eudaimonia, odnosno čovekovo blaženstvo.

Po njegovoj teoriji samoaktualizacije, lična sreća i blagostanje su najveći ciljevi kojima čovek teži.

Martin Hajdeger

Za nemačkog fenomenologa Martina Hajdegera, dobar život je nemoguć, ako ne ćivite autentično. Život morate postaviti prema sopstvenim merama, a ne pratiti puteve drugih ljudi.

“Svako može dostići pun potencijal, za koji je možda predodređen, ali put koji pratimo mora biti onaj koji je sam izabrao”, kaže Hajdeger.

“Nikad ne smemo dozvoliti da naši strahovi ili očekivanja drugih postanu prepreka našoj sudbini”.

Žan Pol Sartr

Foto: Wikimedia Commons
Sartr je najpoznatiji po rečenici “Pakao, to su drugi ljudi”, ali ovaj francuski egzistencijalista takođe se bavio srećom i svrhom ljudskog postojanja. Sloboda je prema njegovom mišljenju najviši cilj kom možemo da stremimo.

“Sloboda je ono što učinite s onim što vam je učinjeno”, govorio je on.

Ralf Valdo Emerson

Prema Emersonu, ranom američkom transcendentalnom misliocu, življenje svakog dana što manje opterećenog brigama o prošlosti i budućnosti, najbolji je put ka blagostanju.

“Završite svaki dan i to zauvek. Uradili ste šta ste mogli; neke greške i apsurdi su se uvukli, ali ih zaboravite što pre možete. Sutra je novi dan; treba da ga započnete spokojno i dovoljno entuzijastično da vas ne opterećuju vaše stare gluposti”.

Alber Kami

Za ovog francuskog egzistencijalistu i romanopisca, preterano razmišljanje i analiziranje može dovesti do toga da propuštate važne životne trenutke.

“Nikad nećete biti srećni, ako nastavite da tragate za tim od čega se sastoji sreća”, rekao je Kami. “Nikad nećete biti živi, ako tražite značenje života”.

Epikur

“Od svih sredstava kojim pokušavate da osigurate sreću tokom celog života, daleko najvažnije je sticanje prijatelja”, rekao je helenski filozof Epikur.

Ovaj Atinjanin verovao je da prijateljstvo više nego bilo šta doprinosi razvoju zdravog, srećnog života.

I sam je živeo po toj maksimi i stvorio školu u kojoj je zajedno sa sledbenicima živeo i proučavao filozofiju u bliskoj zajednici.

Fridrih Niče

Foto: Wikimedia Commons
Niče je možda bio nihilista, ali je verovao da zbog jedne stvari vredi živeti – stvaranja i uživanja u umetnosti.

Naročito je voleo muziku i redovno gledao opere njegovog savremenika Riharda Vagnera. Kako je pisao: “Bez muzike, život bi bio greška”.

Takođe je rekao: “Svaki dan u kom nismo plesali barem jednom, treba smatrati izgubljenim”.

Vilijem Džejms

Američki psiholog i filozof Vilijem Džejms skovao je termin “volja za verovanjem” koji se odnosi na to da način na koji biramo naše stavove i uverenja, menja naš život.

“Ne plašite se života”, pisao je on. “Verujte da je vredan življenja i vaša vera će pomoći da od toga napravite činjenicu”.

Simon de Bovoar

Foto: WIkimedia Commons
Feministkinja Simon de Bovoar, dugogodišnja Sartrova partnerka, verovala je da je briga o drugima ono što život čini vrednim življenja.

“Nečiji život ima vrednost, samo ako doprinosi vrednosti života drugih, ljubavlju, prijateljstvom i saosećanjem”, pisala je ona.

Tomas Merton

Američki katolički mislilac i mistik Tomas Merton verovao je da svi možemo pronaći sreću, ako pogledamo u našu unutrašnju mudrost.

“Mi imamo ono za čim tragamo”, rekao je Merton. “Tu je sve vreme i ako usporimo i budemo mirni, ono će nam se objaviti”.

Marko Tulije Ciceron

Ciceron izlaže optužbu protiv Katalina, Æezare Makari (Foto: Wikimedia Commons)
Za rimskog filozofa i političara Cicerona, negovanje intelekta ključ je dobrog života. Jednom je rekao da je sve što vam treba u životu bašta i biblioteka.

“Čitajte uvek kad čekate; čitajte čitave sate; čitajte dok se odmarate; čitajte dok radite; čitajte dok neko ulazi; čitajte dok neko izlazi”, pisao je Ciceron. “Zadatak obrazovanog uma je jednostavan: čitajte, da biste vodili”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: