Da li je vaš film “dovoljno gej”?

Iako ove godine muku muči sa brojem gledalaca, Holivud ne čini mnogo da privuče LGBT populaciju. Analize pokazuju da je tek šest filmova moglo da ponese oznaku "LGBT friendly".

Život

Izvor: Izvor: B92, Time

Četvrtak, 22.08.2013.

15:01

Default images

Prema najnovijoj studiji koju je objavila advokatska grupa GLAAD, posvećena borbi za prava pripadnika LGBT zajednice, tokom 2012. godine iz holivudske mašinerije izašao je 101 film koji je ostvario zapaženi uspeh u bioskopima.

Od tog broja samo šest posto filmova dobilo je oznaku “LGBT friendly”, čime su označeni kao filmovi koji promovišu toleranciju i ne diskriminušu homoseksualce, lezbijke, biseksualce i transrodne osobe, piše američki magazin “Time”.

PROČITAJTE: Soderbergov film "previše gej"

Kako bi situacija bila promenjena, a sve u cilju promovisanja tolerancije i poštovanja razlika, GLAAD je osmislio poseban test koji bi trebalo da utvrdi koliko su filmski scenariji “LGBT friendly”. Reč je o Vito Rusoovom testu, koji je nazvan po autoru revolucionarne knjige “Celuloidni ormar”.

Ukoliko žele da prođu test sa pozitivnom ocenom, filmovi moraju imati bar jedan LGBT lik koji nije stereotipno prikazan samo zbog svoje seksualne orjentacije i dovoljno je važan za priču, da bi njegovim uklanjanjem radnja filma izgubila na smislu.

PROČITAJTE: Zašto je seksualnost glumaca tabu?

Met Kejn, jedan od čelnika GLAAD-a, tvrdi kako je uključivanje LGBT junaka u filmove važno za uključivanje LGBT osoba u društvo.

“Govoreći iz ličnog iskustva osobe koja je homoseksalac, odrastao sam željan filmskih priča sa kojima mogu da se povežem. Zbog toga znam da to kada ne vidite svoj odraz u filmovima koje volite, može biti prilično otuđujuće iskustvo”, kazao je Kejn.

Najlošiju ocenu ovog puta dobili su filmski giganti Foks i Dizni u čijim se filmovima nije pojavio nijedan LGBT junak.

PROČITAJTE: Potvrđeno - Green Lantern je gej

Primera radi, jedan od najvećih prošlogodišnjih hitova “Osvetnici” (The Avengers), iza kojeg stoji studio Dizni, imao je u scenariju samo jedan gej lik koji je bio sasvim zanemarljiv. S druge strane hit komedija “Ted” imala je nekoliko LGBT likova, ali su svi bili ismejavani zbog svoje seksualne orjentacije.

Osim toga zabeleženo je i da se prošle godine u velikim holivudskim hitovima nije pojavila nijedna transrodna uloga.

PROČITAJTE: TOP 10 - Gej filmski stereotipi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: