Da li i vanzemaljci istražuju svemir kao ljudi?

U provokativnom novom radu, par astrofizičara razmatra mogućnost da su inteligentna vanzemaljska bića napravila flotu svemirskih sondi koje se same reprodukuju i koje koriste gravitaciju kako bi se prebacivale od zvezde do zvezde.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 21.07.2013.

22:30

Default images

„Smatramo da „ukoliko“ su vanzemaljci napravili ovakve sonde, uspeli bi da istraže ceo Mlečni put za otprilike 10 miliona godina“, tvrdi dr Dankan Forgan sa Instituta za astronomiju u Edinburgu i jedan od autora studije.

Deset miliona godina i ne predstavlja prevelik vremenski period s obzirom da naučnici procenjuju da je univerzum star 13.8 milijardi godina.

Međutim, kako bi se takve sonde same reprodukovale? Dr Dankan tvrdi da se ljudi bliže sličnoj tehnologiji, a sa postojanjem 3D štampača - do nje bi mogli da stignemo za svega vek ili dva.

Prebacivanje sa zvezde na zvezdu uz pomoć gravitacije nije toliko čudno kao što zvuči na prvi pogled. Kada sonda prođe blizu planete, ona može da dobije na ubrzanju zahvaljujući gravitaciji te planete.

NASA je proučavala ovaj fenomen u brojnim prilikama, a svemirske sonde Vojadžer I i II koristile su asistenciju gravitacije kako bi stigle do ivice našeg solarnog sistema.

Vanzemaljske sonde koje bi koristile identične manevre ne bi morale da se oslanjaju na jake motore ili velike količine goriva koje bi morale da nose i mogle bi da istražuju galaksiju 100 puta brže od sondi koje koriste motore, tvrdi dr Dankan.

Ovaj rad objavljen je u Internacionalnom žurnalu astrobiologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: