Vorhol greši, slava ne traje 15 min

Endi Vorhol, jedan od najznačajnijih umetnika dvadesetog veka, poznat je i po svojoj izjavi: “U budućnosti, svi će imati svojih petnaest minuta slave.” Ispostavilo se da Vorohol nije u pravu, tvrde naučnici.

Život

Izvor: B92

Petak, 29.03.2013.

14:28

Default images

Tim sociologa sa dva američka univerziteta shvatio je Vorholovu rečenicu doslovno i odlučio da proveri koliko traje prava slava. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su 28. marta u zborniku “American Sociology Review” i pokazuju da slava ipak nije kratkog veka.

Oni su proučavali više od dve hiljade američkih dnevnih časopisa koji se bave zabavom, a koji su objavljivani od 2004. do 2009. godine. Kroz njihovu pretragu prošlo je oko sto hiljada imena slavnih i manje poznatih zvezda.

Kao deset najčešće pominjanih imena pojavila su se sledeća: Džejmi Foks, Bil Marej, Natali Portman, Tomi Li Džons, Naomi Vots, Hauard Hjuz, Fil Spektor, Džon Malkovič, Edrijen Brodi i Stiv Buskemi.

U pitanju su ličnosti koje su bile relativno poznate i pre dve hiljaditih, a u nekim slučajevima i decenijama ranije. Svako od pomenutih imena ni tokom ove decenije nije gubilo na slavi i značaju. Štaviše, rezultati su pokazivali da u slučajevima kada su imena bila intenzivnije ponavljana tokom počtene godine uspona ka vrhu, veće su bile šanse da se ono tu i zadrži.

Ipak, ispostavilo se da je Vorhol bar donekle bio u pravu, smatraju naučnici koji su, reklo bi se, preozbiljno shvatili njegovu izjavu. Ideja o petnaestominutnoj slavi pokazala se tačnom kada su u pitanju obični ljudi čija imena s vremena na vreme odjeknu u medijima.

Kao jedan od primera navodi se Čelzi Salenberg, pilot koji je 2011. spasio brojne putnike ali i stanovnike Njujorka uspešno prizemljivši avion na reku Hadson. Njegovo ime te godine pojavljivalo se u medijima, da bi kasnije bilo tek sporadično upotrebljivano.

Treba uzeti u obzir i podatak da je tim naučnika proučavao isključivo štampane medije, dok su elektronski i novi mediji bili zastupljeni tek na marginama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: