Izbor pape - ovo niste znali

Ostavka pape Benedikta XVI, prva posle skoro 600 godina, naterala je stručnjake unutar i izvan zidina Vatikana da se konsultuju sa zakonima crkve o tome šta treba činiti u ovom nestandardnom slučaju. Ova groznica u vezi sa konklavom iznedrila je neke prilično interesantne činjenice.

Život

Izvor: CNN

Sreda, 13.03.2013.

20:27

Default images

Konklava znači „pod ključem“, a sam proces vuče korene iz srednjeg veka kada je kardinalima bilo potrebno i po nekoliko godina da izaberu novog papu. Lokalnom stanovništvu bilo je dosta čekanja pa su srušili krov zgrade gde su se kardinali sastajali i odlučili da ih zaključaju u nadi da će to ubrzati donošenje odluke.

Hleb i voda

Nakon tog glasanja izglasan je papa Grgur X. On je želeo da izbegne ponavljanje sopstvenog iskustva prilikom glasanja tako da je konklava postala tradicija. Kardinali su nakon toga dobijali jedan obrok u podne i jedan uveče ukoliko bi glasanje trajalo duže od tri dana a u slučaju da je glasanje trajalo duže od 8 dana, na meniju su bili samo hleb, voda i vino.

Papa Grgur bi bio ponosan na svoju odluku pošto je papa poslednjih vekova bio biran u proseku za 3 dana.

Luksuz

Dok je pristup Grgura bio stvaranje spartanskih uslova za kardinale kako bi odluka bila donešena što brže, istoričar Frederik Baumgartner izjavio je da su kardinali tokom renesanse očekivali znatno više luksuza.

Oni su premestili konklavu iz Lateranske bazilike u Vatikan zbog propalog stanja u kom se nalazila. Glasanje je potom prvobitno bilo održavano u kapeli Paulina ali je 1878. godine premešteno u znatno luksuzniju Sikstinsku kapelu.

Doktor

Dok su kardinali izbornici zaključani u Sikstinskoj kapeli tokom procesa izbora, oni nisu kompletno sami tokom trajanja konklave. Uz crkvene zvaničnike njima su dostupni sveštenici za ispovesti, dva doktora za hitne slučajeve i osoblje zaduženo za spremanje obroka i održavanje kapele.

Svi članovi osoblja dužni su da polože zakletvu o poverljivosti na italijanskom.

Muškarac i pritom neoženjen?

NIšta ne sprečava davanje glasova nekome van kolegija kardinala. Sudeći po stručnjaku za Vatikan Džonu Alenu – bilo koja osoba koja je podesna za raspoređivanje u katoličku crkvu, uključujući i neoženjenog muškarca, može biti izabrana za papu. Ali u praksi će novi papa biti izabran između kardinala koji glasaju.

Samo jedan čovek proglašen je za papu a da nije bio kardinal. Bartolomeo Prinjano imenovan je za papu Urbana VI 1378. godine.

Kladioničari čak dozvoljavaju polaganje opklada na osobe poput Bonoa iz sastava U2 - međutim, šanse od 10.000 prema 1 jasan su pokazatelj toga da će izbor konklave i dalje biti u duhu tradicije.

Prednost domaćeg terena

Očigledno je da Italijani imaju prednost što se vidi i kroz vekovnu dominaciju na poziciji pape. Konklava iz 1978. godine bila je najbliža pravom iznenađenju kada je izabran Jovan Pavle II, prva osoba koja nije Italijan posle 500 godina.

Iako je odabir kardinala iz Poljske bio šok, kardinali su i ranije kandidata tražili van granica Italije, iako to nije bio čest slučaj. 1492. godine konklava je izabrala Španca, papu Aleksandra VI a u ranijim vekovima izabran je papa iz Sirije i Holandije.

Šta nositi, šta nositi...

Papi na izboru stoje tri veličine odore: velika, medijum i mala. Ona je postavljena ispred njega spremna da bude prilagođena telu novog pape. Ukoliko papa već nije biskup, on će tom prilikom biti proglašen na tu poziciju.

Crvene cipele

Konstantin Veliki dao je papama privilegiju da nose crvene cipele. Veruje se da su cipele pape Benedikta bile delo modne kuće Prada.

Drugi svetski rat

Papa Pius XII iza sebe je ostavio dokument u kom traži od kardinala da održe konklavu u slučaju da on padne u ruke neprijatelja.

Najmlađi i najstariji

Papa Jovan XII imao je samo 18 godina kada je izabran 955. godine. Najstarije pape bili su Celestin III Celestin V koji su imali 85 godina. Pogrešna premetačina

Baumgartner tvrdi da je postojala tradicija da stanovnici Rima provale u kuću novog pape i oslobode ga svih zemaljskih dobara pošto mu ona više neće trebati. Međutim, postoji barem jedan slučaj kada je narod Rima pokrao pogrešnog kardinala tokom 500 godina postojanja ove tradicije.

Definitivno ne Petar

Poglavar crkve je tek nakon X veka počeo da uzima ime sa kojim nije rođen. Odtada je samo jedan papa, Adrian VI, koristio svoje rođeno ime.

Za koje god ime da se papa odluči, jedno je sigurno, ono neće biti Petar. To je zbog poštovanja prema Svetom Petru, ali i zbog starog proročanstva da će Petar II biti poslednji papa koji će služiti narodu i crkvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: