Kako je Dajana promenila britanski dvor

Nesuđena britanska kraljica, princeza Dajana, poginula je pre 15 godina, 31. avgusta 1997. godine, u automobilskoj nesreći u pariskom tunelu.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.08.2012.

15:25

Default images

Poznavaoci prilika na dvoru ocenjuju da je pogibija princeze Dajane učinila da kraljevska porodica počne više da gradi svoj imidž i da je zauvek promenila način na koji se mladi kraljevski par, Vilijam i Kejt, ophodi prema svojim podanicima.

Princeza Dajana, koju su doživljavali i kao "narodnu princezu", poginula je zajedno sa svojim partnerom Dodijem Fajedom.

Britanci, sa reputacijom suzdržanog naroda, javno su tada oplakivali svoju princezu, a staza ispred palate Kensington u Londonu gde je živela Dajana bila je preplavljena cvećem, par sati od njene pogibije.

Tada je kraljica Elizabeta druga pogrešno procenila raspoloženje javnosti, te je odlučila da ostane u dvorcu Balmoral u Škotskoj umesto da se odmah vrati u London.

Usred optužbi da nije bila u kontaktu i da je bila hladna prema svojoj bivšoj snaji - pošto su se Dajana i princ Čarls razveli 1996. godine - kraljica je još napravila i neuobičajeno televizijsko obraćanje.

Dajanina smrt nije bio jedini faktor pada poplularnosti kraljevske porodice krajem 1990-tih, tome su doprineli i razvodi i skandali.

"Međutim, stvari su se promenile - kraljevska porodica je popularna i kraljica je najpopularnija od dolaska na presto 1952. godine", kaže istoričar kraljevske porodice Kejt Vilijams.

Tome su doprineli venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton prošle godine, kao i kraljičin dijamantski jubilej ove godine, što pokazuje i njeno pojavljivanje u kratkom filmu o Džejmsu Bondu na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu.

Na Dajaninoj sahrani, ionako jakim emocijama doprineo je i njen brat Čarls Spenser koji je u svom govoru napao novinare da su je proganjali tokom života i da su oni možda doprineli nesreći u kojoj je princeza izgubila život.

Još potresnija slika je ona gde zbunjeni dečak hoda iza Dajaninog kovčega, a sada je to već odrasli princ Hari (27).

Dajanina smrt šokirala je ne samo Britance već ceo svet, a turisti koji su ove sedmice došli da posete memorijalnu fontanu u Hajd parku živo se prisećaju šoka.

Turistkinja Stefani Kuper iz Eseksa kaže da je dan kada je poginula princeza Dajana bio "jedan od onih momenata kao napad na Njujork, ili kada je ubjen Džon Kenedi, kada se zauvek sećate gde ste bili i šta ste radili u tom trenutku".

Iako Dajanin mlađi sin Hari ponekad iznenadi svojim lošim ponašanjem, ipak se Dajanina zaostavština veoma jasno vidi u njena dva sina kao i Vilijamovoj ženi Ketrin, nekada Kejt Midlton, smatra Vilijamsova.

"Poslednje tri, četiri godine mladi prinčevi mnogo toga su preuzeli od svoje majke, tako da manje mislimo na Dajanu, a mnogo više na Vilijama, Harija i Kejt", rekla je Vilijamsova.

Njeni sinovi i snaja postupaju slično kao Dajana - bave se humanitarnim radom, brinu i susreću se sa običnim ljudima.

Dajana se aktivno bavila humanitarnim radom, mnogo pre nego se razvela od princa Čarlsa.

Goli Princ Hari uživa u Las Vegasu

Goli princ od danas i u Britaniji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: