- Novo doba -

5 stvari o kojima treba pričati pre braka

Brak iziskuje puno truda, a vrlo lako mogu da ga poremete različite želje i ciljevi pa je pre tog koraka dobro raspraviti o važnim stvarima kao što su deca, finansije i očekivanja

24sata.hr
Podeli

Venčanje je velika odluka jer svesno i svojevoljno pristajete obećati se do kraja života. Budući da je život nepredvidiv važno je da oba partnera znaju što druga strana misli o važnim stvarima poput dece i finansija. Ne morate se nužno složiti u prvom razgovoru, ali dovoljno će biti postojanje volje i želje za zajedničkim dogovorom.

Deca

Važno je znati da li oboje želite decu i oko ovog pitanja nemojte zavaravati drugu stranu. Razgovarajte i hoćete da li ćete odmah početi da radite na osnivanju porodice, da li postoji mogućnost usvajanja ukoliko budete imali poteškoća i kako ćete se odnositi prema tome. Nemojte pretpostavljati da partner zna šta mislite već iskreno i otvoreno razgovarajte.

Nemojte dopustiti da se rasprava razvije oko broja dece. Danas možete razmišljati da želite samo jedno, ali pravi uvid u situaciju dobićete nakon što postanete roditelji.

Finansije

Finansije su jedan od najčešćih uzroka svađa pa već pre ulaska u brak treba odrediti neka pravila kao ko će njima raspolagati, na šta ćete trošiti više novca i kakav je vaš stav o štednji. Ako jedan od partnera voli da troši, a drugi da štedi, treba postaviti određeni limit. Tako na primer možete odrediti mesečni limit koji možete potrošiti na sitnice, a da pritom ne oštetite kućni budžet. To će pomoći u međusobnoj kontroli troškova.

Moralne vrednosti

Moralne vrednosti i religija izuzetno su bitne u vezi, ali njihova važnost raste s dolaskom dece. Parovi tada razmišljaju u kom smjeru žele da odgoje svoje mališane i koje vrednosti žele da im usade. Upravo zbog toga o tome treba raspraviti na vreme kako decu ne bi dodatno zbunili.

Svađe

Svađe su neizbežan deo svake veze, međutim, način na koji ih parovi rešavaju određuju njihovu uspešnost. Važno je odrediti šta je u svađi dopušteno, a što se ne toleriše. Parovi bi trebalo da nauče kada treba ćutati i slušati, a kada govoriti, s time da je ponižavanje i vređanje najbolje izbegavati.

Pametno svađanje važan je način komunikacije, a ako par zapne već na početku, sukobi bi mogli da postanu nepodnošljivi, ističu bračni terapeuti.

Očekivanja i zajednički trenuci

Iako zaljubljeni uživaju u svakom zajedničkom trenutku, poslovne obaveze lako mogu poremetiti planove pa je važno raspraviti koliko vremena želite da provodite jedno s drugim. Najbolje bi bilo da odredite koliko je dana podređeno za sportske aktivnosti, čišćenje, druženje s prijateljima, a koliko samo za vas. Svađe često izbiju zbog toga što jedan od partnera svo slobodno vreme provodi na sportskim terenima ili odbija da obavlja kućne poslove, pa je važno već u startu jasno zacrtati ciljeve.

Međutim u toj situaciji treba biti fleksibilan i podržati partnera u njegovoj strasti, a možda mu se možete čak i pridružiti i tako zajedno uživati. Najvažnije je da su oba partnera zadovoljna s dogovorom.

Foto: Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

strana 1 od 3 idi na stranu