Zašto muškarci "zaista" vole grudi?

One su organ kao i svaki drugi. Međutim, nijedan drugi organ samom svojom pojavom ne može da paralizuje muški rod kao dobar par ženskih grudi

Život

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

13:30

Default images

Zašto su muškarci toliko ludi za ženskim grudima? Pitanje koje vekovima čeka na odgovor postalo je tema ozbiljnog naučnog istraživanja. I evo odgovora: autori veruju da se tajna skriva u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe ali i evolucionu crtu koja kasnije omogućava ljudima da budu u vezi, smatraju autori.

Jedan od njih, Leri Jang smatra da je po biološkim kriterijumima, muška opsesija grudima “prilično čudna”.

“Ljudska vrsta jedina među sisarima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti”, komentariše Jang.

“I žene su jedinstvene među sisarima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu bez obzira na to da li su trudne ili ne. Mi smo takođe jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimulišu grudi partnerice kao deo seksualnog čina.”

I žene u tome uživaju. Istraživanje kaže da 82 posto žena voli kada im muškarci stimulišu bradavice, a više od šezdeset odsto tražiće tu vrstu dodira.

Autori objašnjavaju uspeh Playboy-a i drugih muških magazina, kao i '100.000 godina umetnosti' kao dokaz da muškarci osećaju neodoljivu privlačnost ženskih grudi.

I ta je privlačnost urođena, ne naučena.

“Muškarci ne uče u parku da su grudi nešto što bi trebalo da bude predmet njihovog interesovanja. To je biološki uslovljeno i duboko usađeno u naš mozak”, piše Tejlor.

Rezultati takođe pokazuju da kad god se nađemo pred grudima, ili čak predmetima koji su sa njima povezani (poput grudnjaka), češće donosimo loše odluke.

Neke teorije smatraju da obline sugerišu zdravu ženku: kako su grudi uglavnom sačinjene od masti, njihova veličina sugeriše izobilje, žena koja je u dobroj kondiciji i snazi može da podiže zdravu decu.

Druga teorija bazira se na činjenici da većina sisara vodi ljubav prilazeći partner sa zadnje strane. Kako grudi podsećaju na žensku pozadinu, smatralo se da tu leži tajna magične privlačnosti.

Međutim, autori novog istraživanja ne slažu se sa ovim teorijama, priklanjajući se ideji da je za fascinaciju grudima zaslužan isti hormon koji stvara veze između mame i bebe:

“Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine doticati i stimulisati majčine grudi. Ti podsticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim aktivira mišiće u grudima žene da istisnu mleko. Ali on ima i drugu ulogu– on uzrokuje majčinu usredsređenost na bebu i zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svetu.”

Takođe, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ona želi da ga ponovi. To stvara neraskidive veze koje traju ceo život.

“I zato, kada partner stimuliše ženine grudi, on proizvodi istu seriju hemijskih reakcija kao i dojenje. Muška fascinacija grudima nije čudna, ona je 'nesvesni evolutivni poriv' koji pomaže da se stvori osećaj ljubavi i privrženosti”, zaključuju autori.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: