Muškarce više ne pali ženski izgled?

Muškarci sve češće “padaju” na žensku pamet, a žene na izgled muškarca. Od žena se više ne traže tradicionalne veštine

Život

Izvor: tportal.hr

Sreda, 12.09.2012.

22:20

Default images

Mnoge žene će teško poverovati u to, ali najnovije britansko istraživanje otkriva da su muškarcima kod žena puno važniji inteligencija i ličnost nego izgled.

Istraživanje je pokazalo i da tradicionalne osobine poput onih da žena mora da bude dobra kuvarica, više nisu toliko na ceni.

Uočeno je da je u zapadnim društvima zanimanje za izgled žena opalo. Međutim, situacija je nešto drugačija kada su žene u pitanju - otkriveno je da su žene sada zainteresovanije za izgled muškaraca, a manje ih zanima njihovo bogatstvo s obzirom na to da je većina u zapadnim društvima finansijski samostalna.

“Primetili smo da u društvima poput britanskog ili skandinavskog muškarci cene neke druge kvalitete nego što je to bio slučaj ranije. Sada im se više sviđa inteligencija od oblina ili kuvarskih veština”, istakao je dr Marsel Zentner sa Univerziteta Jork.

U istraživanju je učestvovalo dvanaest hiljada ljudi iz više od trideset zemalja sveta, a odgovarali su na pitanja šta najviše cene kod potencijalnog partnera. Uočeno je da su ženski kvaliteti poput inteligencije više na ceni u zemljama u kojima je razvijena ravnopravnost polova. U zemljama u kojima je još dominantan tradicionalni sistem vrednosti, još se više cene izgled i obline, objavljeno je u časopisu Psychological Science.

“'Ova otkrića menjaju puno toga. Muškarci sada mogu da opuste i da prestanu da trče za velikim bogatstvom, ali mogli bi da porade na svom izgledu, jer je sada to privlačno ženama', naglasio je dr Zentner.

Neka ranija istraživanja već su pokazala kako žene u zapadnim zemljama više ne biraju isključivo mačo muškarce. Naprotiv, ako one imaju uspešnu karijeru, puno im je važnije da pored sebe imaju mirnijeg muškarca koji će biti spreman da ostane kod kuće sa decom. U pogledu muško-ženskih uloga, vremena se očito drastično menjaju.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: