- Novo doba -

Muškarce više ne pali ženski izgled?

Muškarci sve češće “padaju” na žensku pamet, a žene na izgled muškarca. Od žena se više ne traže tradicionalne veštine

Izvor: tportal.hr
Podeli

Mnoge žene će teško poverovati u to, ali najnovije britansko istraživanje otkriva da su muškarcima kod žena puno važniji inteligencija i ličnost nego izgled.

Istraživanje je pokazalo i da tradicionalne osobine poput onih da žena mora da bude dobra kuvarica, više nisu toliko na ceni.

Uočeno je da je u zapadnim društvima zanimanje za izgled žena opalo. Međutim, situacija je nešto drugačija kada su žene u pitanju - otkriveno je da su žene sada zainteresovanije za izgled muškaraca, a manje ih zanima njihovo bogatstvo s obzirom na to da je većina u zapadnim društvima finansijski samostalna.

“Primetili smo da u društvima poput britanskog ili skandinavskog muškarci cene neke druge kvalitete nego što je to bio slučaj ranije. Sada im se više sviđa inteligencija od oblina ili kuvarskih veština”, istakao je dr Marsel Zentner sa Univerziteta Jork.

U istraživanju je učestvovalo dvanaest hiljada ljudi iz više od trideset zemalja sveta, a odgovarali su na pitanja šta najviše cene kod potencijalnog partnera. Uočeno je da su ženski kvaliteti poput inteligencije više na ceni u zemljama u kojima je razvijena ravnopravnost polova. U zemljama u kojima je još dominantan tradicionalni sistem vrednosti, još se više cene izgled i obline, objavljeno je u časopisu Psychological Science.

“'Ova otkrića menjaju puno toga. Muškarci sada mogu da opuste i da prestanu da trče za velikim bogatstvom, ali mogli bi da porade na svom izgledu, jer je sada to privlačno ženama', naglasio je dr Zentner.

Neka ranija istraživanja već su pokazala kako žene u zapadnim zemljama više ne biraju isključivo mačo muškarce. Naprotiv, ako one imaju uspešnu karijeru, puno im je važnije da pored sebe imaju mirnijeg muškarca koji će biti spreman da ostane kod kuće sa decom. U pogledu muško-ženskih uloga, vremena se očito drastično menjaju.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

NovoDoba

Da li u Srbiji shvataju koncept wellnesa?

Šta je wellness? Da li se u dovoljnoj meri bavimo fizičkom aktivnošću? Zašto je kod nas mentalno zdravlje tabu tema? Da li smo kao nacija zaista toliko nesrećni kao što govorimo? Da li država i njene institucije čine dovoljno da podrže građane u težnji da postignu blagostanje duha i tela?

Vesti utorak 9.12. 15:11 Komentara: 12

Može li brak da opstane bez seksa?

Sve je više veza u Srbiji u kojima su partneri postali stranci u krevetu. Globalna istraživanja pokazuju da polovina parova vodi ljubav nekoliko puta mesečno, a svaki peti - manje od deset puta godišnje.

NovoDoba četvrtak 13.11. 08:30 Komentara: 19

Koliko je seks važan za brak?

U novim vezama uvek je puno strasti, ali sa godinama se parovi zabrinu misleći da je ona nestala i da će sve propasti. Ako i vi tako razmišljate, utešiće vas ova vest jer istraživanja tvrde da postoji nešto puno važnije od seksa.

NovoDoba sreda 5.11. 08:30 Komentara: 17
strana 1 od 59 idi na stranu