Koliko je tačno novca potrebno za sreću

Ako je suditi prema rezultatima jednog novog naučnog istraživanja novac ipak do neke granice može kupiti sreću, mada možda ne i ljubav.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

10:00

Default images

Međutim, čini se da sreća i nije tako skupa. Nalazi nove studije pokazali su da je za opšti osećaj zadovoljstva članova jedne porodice u SAD dovoljno oko 50.000 dolara godišnje.

U istraživanju, koje je sproveo “Marist Institute for Public Opinion”, od učesnika je traženo da ocene svoje zadovoljstvo u sledećim područjima života: porodica, bezbednost, stambeno pitanje, duhovni život, zdravlje, prijatelji, rad, slobodno vreme, finansije i društvene aktivnosti.

Istovremeno je svaki dobrovoljac trebao da upiše svoja godišnja primanja.

Ankete su otkrile da je godišnji prihod od 50.000 dolara presudna tačka koja razdvaja srećne od nesrećnih.

Članovi domaćinstava sa manje od 50.000 dolara bili su značajno manje srećni od onih čiji su prihodi bili veći od 50.000. Najveće razlike zabeležene su u njihovom zadovoljstvu domom, odnosima s prijateljima i životom uopšte.

“Novac ne može direktno kupiti sreću, međutim, naša studija jasno pokazuje da je on važan faktor zadovoljstva kvalitetom života”, rekao je Pol Hogan, čelnik i osnivač “Home Instead Senior Care”.

Jedna druga studija predstavljena u magazinu “The Economist” krajem 2010. pokazala je sličnu povezanost na globalnom nivou.

Prema rezultatima do kojih su došli stručnjaci DISMAL-a za sreću je dovoljan BDP od 15.000 dolara po osobi kada se meri u kupovnoj moći (budući da potrošačka korpa ne košta jednako u svakoj zemlji).

Do te tačke korelacija sreće i novca je snažna, ali nakon nje više nije. Zanimljivo je da je ovo ispitivanje otkrilo da postoje i određeni izuzeci.

Na primer, Brazilci su srećni isto koliko i Japanci iako su im primanja gotovo četiri puta manja.

Da novac nije jedini kriterijum sreće pokazuje i činjenica da je od 1960. godine SAD čak tri puta povećao BDP po glavi stanovnika, a sreća Amerikanaca (11. na listi) ostala je na istom nivou.

Istovremeno su neke zemlje s manjim BDP-om po glavi stanovnika od američkog, poput Irske ili Novog Zelanda više usrećile svoje građane.

Uprkos činjenici da je jedna od najbogatijih nacija sveta, Velika Britanija se nalazi tek na 18. mestu najsrećnijih mesta za život, iza Kostarike i Izraela.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: