Žene su motor romantičnih veza

Istraživanje britanskih naučnika, koji su analizirali sadržaj poziva mobilnih telefona tri miliona ljudi, pokazalo je da žene najčešće zovu svoje muževe, sve do trenutka kad njihove ćerke odrastu, kada one postaju najvažnije osobe u životu svojih majki.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

17:00

Default images

U studiji, koja je objavljena u stručnom časopisu "Sajentifik riports", takođe se navodi da muškarci tokom prvih sedam godina veze najčešće zovu svoje partnerke, nakon čega se okreću drugim prijateljima, preneo je BBC.

Prema rečima koautora studije, profesora Robina Danbara sa univerziteta Oksford, podaci ukazuju na to da je bliskost unutar para važnija ženama nego muškarcima.

"To je prvi zaista snažan dokaz da su žene motor romantičnih veza. One su te koje donesu odluku i kad su sigurne da je to ono što žele, one jednostavno progone jadnika dok on ne posustane i preda se", izjavio je Danbar.

Istraživanje ukazuje da žene oko 35. godine starosti počinju da posvećuju više pažnje najboljoj prijateljici ili prijatelju umesto partneru, da bi oko 45. njihova "nova najbolja prijateljica" obično postala ženska osoba jednu generaciju mlađa, uglavnom ćerka.

"Događa se to da žene gurnu partnera na drugo mesto liste najboljih prijatelja i zovu ga mnogo ređe, a svu pažnju fokusiraju na ćerke baš u vreme kad bi one najverovatnije trebalo da im podare unuke", navodi profesor.

U studiji je učestvovalo tri miliona ljudi, koji su u periodu od sedam meseci realizovali tri milijarde telefonskih poziva i poslali pola milijarde SMS poruka. Naučnici su imali pristup podacima o starosti i polu učesnika studije.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: