8. mart: Žene o ženama

Predstavnice lepšeg pola, koje učestvuju u javnom životu Srbije, različitog su mišljenja da li su ravnopravne sa muškarcima i dok jedne smatraju da se ni za 100 godina od kada je počeo da se obeležava Međunarodni dan žena ništa nije promenilo u korist žena, druge imaju pozitivan stav i ukazuju da se njihov položaj ipak popravio.

Foto: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

17:14

Default images

Poznate žene - slikarke, glumice, rediteljke, doktorke i druge rekle su Tanjugu da žene uglavnom nisu dovoljno zastupljene u državnim institucijama i organima odlučivanja, da se ne nalaze na "ključnim mestima", ukazujući da nisu ni dovoljno "osvešćene" u tome koja su njihova prava i koje mesto u društvu im pripada.

Slikarka Biljana Cincarević rekla je Tanjugu da ima pozitivno mišljenje o položaju žena i da je srećna što je rođena baš u Srbiji, koja je deo Evrope.

Ona, ipak, smatra da žene nisu dovoljno "osvešćene" i da zbog toga ne zauzmaju položaj koji im pripada u društvu, a problem je, kaže, i to što muškarci nisu prihvatili emancipaciju žena u punom i pravom smislu.

"Žena je sebi samo pridodala poslovne obaveze, a malo je muškaraca koji su na sebe preuzeli deo tradicionalnih kućnih poslova", ukazala je Cincarević, dodajući da je za istinsku emancipaciju žena neophodno da se u nju uključe i muškarci.

Ona je naglasila i da je u emotivnom odnosu žene i muškaraca neophodno da pripadnici "jačeg pola" prihvate žene kao potpuno ravnopravnog partnera.

Portparol Hitne pomoći doktorka Nada Macura ocenila je da se položaj žena nije promenio ni nakon jednog veka, od kada su žene "digle glas" za svoja prava.

"Volela bih da su žene cenjenije u našem društvu i mislim da nisu dovoljno zastupljene na 'ključnim pozicijama'", rekla je Macura Tanjugu, navodeći da su pripadnice lepšeg pola danas najuspešnije u privatnom biznisu, gde do izražaja dolaze pre svega njihove profesionalne sposobnosti.

Prema njenim rečima, problem u profesionalnom radu žena je uglavnom to što se od njih i dalje očekuje da budu lepe, dopadljive i što se akcenat stavlja na tu dimenziju.

"Ja ne prihvatam da Dan žena bude samo jedan dan u godini. Muškarci treba da budu pažljivi svih 365 dana, a ne samo taj jedan", rekla je Macura.

Prema njenim rečima, muškarci pre svega treba da prihvate žene za ravnopavne partnere, jer, kako je rekla, žene obavljaju sve poslove kao i pripadnici "jačeg pola" - one su danas vozači, piloti, policajci, vojnici...

Žena za svoje mesto u društvu treba da se izbori svojim kvalitetima, a ne svojim izgledom, istakla je Macura.

Rediteljka Anja Suša smatra da se položaj žena u 20. veku poboljšao, da su mnogi ciljevi za koje su se pripadnice lepšeg pola borile ostvareni, ali upozorava da do ravnopravnosti žena sa muškarcima predstoji još mnogo truda i borbe.

Jedan od problema žena, navela je Suša, jeste i to što one danas, u savremenom svetu, moraju da "balansiraju" između profesije i privatnog života.

Ona smatra da praznikom žena treba da se akcenat stavi na izvorni problem, a to je borba za ravnopravnost sa muškarcima.

Glumica Tanja Bošković rekla je da su žene "bolji deo čovečanstva jer znaju šta je zajednica" i dodala da je evidentno da "živimo u mačističkom društvu".

"Nisam sigurna da se položaj žena mnogo promenio u poslednjih 100 godina", rekla je Bošković, dodajući da smo svi svedoci kakve posledice imaju odluke koje muškarci svakodnevno donose.

Kompozitor Isidora Žebeljan ukazala je da se muško-ženska ravnopravnost rasprostire na polju duhovnog i intelektualnog prostora.

"Ovo prirodno shvatanje dovešće nas do potpunog međusobnog prihvatanja i poštovanja. Svi ostali elementi, koji razlikuju muškarce i žene, pružaju nam radost bogatstva raznolikosti i lepotu nejednakosti", rekla je ona.

Dan žena je ustanovljen na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Taj dan obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena godinu dana ranije, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, a tog dana je u tim zemljama više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje...

U Srbiji je Dan žena počeo da se obeležava 1914. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: