Koji ste emotivni tip?

Emotivni tip je filter kroz koji posmatrate svet oko sebe, način na koji se ophodite prema sebi, pogotovo kada ste pod stresom. Da biste iskoristili najviše od sebe, potrebno je da znate koji ste tip i da prihvatite, kao i da najbolje osobine uspete najviše da istaknete i forsirate.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

15:23

Default images

Najbitnije je da pronađate ravnotežu, da pojačate najbolje karakteristike svoje ličnosti i da ojačate najslabije.

Tip 1 - Intelektualan tip, mislilac

Intenzivno analiziraju i najbolje se osećaju u „umnom“. Ceo svet je za njih produkt racionalne misli. Nisu avanturisti i retko se upuštaju u bilo šta što nije po planu i o čemu se nije najpre dobro promislilo. Ne vole ništa što je ad hoc ili neozbiljno.
Da li ste uvek spremni da pronađete rešenje za neki problem, da li uvek imate listu „za“ i listu „protiv“ uz sebe, ili barem papir i olovku kako biste listu na licu mesta napravili? Više volite planove nego spontanost? Da li ne možete da zaspite jer vam je um preopterećen mislima?

Ako jeste ovaj tip, evo šta treba da uradite:

- Dišite. Udah na nos, izdah na usta. Vežbajte da duboko dišete.
- Vežbajte. Šta god vam odgovara, samo se aktivirajte. „U zdravom telu...“, a vama je um najbitniji. Vežba je jedan od načina da opustite telo i um.
- Saosećajte. Zapitajte se kako bi bilo da ponekad reagujete iz srca umesto iz glave? Saosećajte i kada želite nekom drugom da pomognete.

Tip 2 – Empata, emotivni sunđer

Vrlo su osetljivi, brižni i odlična su podrška. Ponekad osećaju i više nego što je potrebno. Da li su vam nekada rekli da ste previše emotivni ili previše osećajni? Ako vam se prijatelj uzbudi, i vi se uzbudite, kad neko pati, vi patite. Da li vam smeta buka, mirisi ili previše priče?

Ako je odgovor potvrdan, evo šta treba da uradite:

- Uzimajte kratke pauze u toku dana da biste se opustili. Idite u šetnju, meditirajte sami u sobi. Koncentrišite se na disanje i na to da izdahom izbacite sve negativno iz sebe: anksioznost, bes, strah...
- Zaštitite svoju osećajnost. Napravite listu od 5 situacija u kojima se najslabije snalazite i smislite plan kako da ih rešavate u budućnosti.

Tip 3 – Stena, jaka i tiha ličnost

Postojana, pouzdana i stabilna ličnost koja je uvek tu za druge. Pred ovim osobama možete pokazivati osećanja i nikad vam se neće smejati, iako imaju dosta muke da pokažu sopstvena osećanja.

Da li vam je lakše da slušate nego da govorite? Da li mislite da ste najpouzdanija osoba na svetu? Da li ste generalno zadovoljni trenutnom situacijom u vezi, iako vas partner skoro moli da pokažete osećanja ponekad.

Ako ste ovaj tip ličnosti, evo šta treba da uradite:

- Zakuvajte. Počnite da delite osećanja umesto da samo odgovarate na njih. Pokazivanje emocija je znak postojanja strasti i darežljivosti.
- Svakog dana pokažite jedno osećanje. Vodite beleške o tome kako se osećate, svakog dana.

Nemojte zadržavati osećanja. Jeste li iznervirani, zaljubljeni? Šta god da je, zapišite, recite nekome.

Tip 4 – Emotivno usklađeni

Ove osobe vole da dele osećanja i da ih pokazuju. Vrlo brzo prelaze preko negativnih osećanja i zaboravljaju ih lako. Njihova greška je što previše dele sa drugima što može izazvati odbojnost. Da li ste napeti ako zadržavate osećanja? Kada naiđete na problem da li automatski javljate ljudima šta se dešava? Da li imate problem da uvidite gde su granice emotivnosti kod drugih?

Ako jeste ovaj tip, evo i saveta:

- Pre nego što potražite pomoć, sledite intuiciju. Sačekajte da vidite šta vam kaže unutrašnji glas. Rešite situaciju sa nekog mirnog mesta. Posvetite se pravljenju sopstvenih emotivnih mišića.
- Najbitnija veza u kojoj ćete ikada biti je sa sobom. Ako je ona uređena kako treba, takvi će biti i odnosi sa drugima. To što znate kom emotivnu tipu pripadate će vam pomoći i da se razvijate i postanete zaista moćni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: