Dom kao hram

Nema mesta kao što je dom. Kada stignete kući na kraju napornog radnog dana, potreban vam je prostor samo za sebe. Bilo da volite da se bacite na krevet prekriven mekanim jastucima, uživate u mirisu sveže pečenih kolača ili vam je potrebna masaža umornih stopala, najbolji osećaj na svetu je onaj da ste „kod kuće”.

Piše: Sofija Vuković
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

11:38

Default images

Dom je simbol sveta, našeg mini-sveta, naše lične Majke Zemlje. Dom je mnogo više od mesta za život, dom je sklonište, mesto bega i isceljenja gde nas okružuju mir i spokojstvo. To je naše utočište, kutak gde možemo da se oslobodimo i uživamo u sebi.

Mnogi rečnici opisuju utočište kao 1) sveto mesto, poput crkve, hrama ili džamije ili 2) mesto bega i zaštite, sklonište, pribežište. Utočište je naše sveto i zaštićeno mesto na kome se osećamo zbrinuto, prijatno i koje nas inspiriše. Utočište je i mesto privatnosti, meditacije ili jednostavno prostor gde se možemo skloniti, čitati ili razmišljati. To je kutak gde možemo sanjariti i odmoriti dušu.

Naši preci poštovali su dom kao sveto mesto koje im je obezbeđivalo mir i zaštitu. I mi možemo negovati duh u svojim domovima i pretvoriti ih u utočišta koja će nam isceliti tela, smiriti misli i utešiti dušu. Bilo da živite u malom stanu bilo u porodičnoj kući, vaše okruženje treba da vas inspiriše i podseća na ono što vam je važno u životu – ono što vam je najsvetije. Kada postane naš prioritet, dom postaje i mesto predaha na kome istinski možemo opustiti telo i dušu. To je mesto bega i povlačenja od svakodnevnih obaveza i dužnosti.
Kada se osećamo bezbedno i udobno u svom domu, tada se osećamo i sposobnijima da se nosimo sa spoljnim svetom. Pronaći utočište usred životnog haosa jeste preduslov za postizanje veće ravnoteže u životu. Isceljujuće okruženje koje hrani mentalne, emotivne, fizičke i duhovne potrebe. Mesto tople, mirne energije. Naš lični hram u kome se osećamo sigurno, zaštićeni i zbrinuti.

Stvaranje utočišta daleko od stresova posla i buke spoljnog sveta pomaže nam da usporimo i da se osećamo uzemljenije. Okruživanje lepotom i predmetima koji nas inspirišu drži nas u dodiru sa našim snovima i ciljevima.

Stvaranje tople atmosfere utočišta jeste stvaranje osećaja dobrodošlice i prijatnosti. Kada naučimo kako da usporimo, pojednostavimo i stvorimo okruženje koje neguje naš duh, život će nam svakako postati harmoničniji i uravnoteženiji.

Moj hram

Svako od nas zaslužuje lično utočište, svoj privatni prostor gde može uživati u muzici, čitati, meditirati ili jednostavno biti sa svojim mislima. Neko ceo prostor ima samo za sebe, neko sobu kao svoju privatnu odaju, a neko samo svoj poseban kutak poput udobne fotelje u uglu. Koliko god veliko ili malo bilo vaše lično sklonište, učinite ga što prijatnijim. Udovoljite sebi i otkrijte duh svog prostora. Ispunite ga pravom atmosferom.

Miris je moćan i istovremeno suptilan način za stvaranje prijatne, opuštajuće atmosfere u domu. Kuće naših baka bile su ispunjene slatkim prirodnim aromama – džema od kajsija, sušene lavande, čaja od lipe, dunje, začina u kuhinji. Čulo mirisa blisko je povezano sa sećanjima, zato pokušajte da se okružite mirisima koji vas podsećaju na stvari koje vas raduju. Bakina lenja pita? Med i ratluk? Blagi miris prirodnog, organskog sapuna?

Kupanje prostora u pažljivo odabranim aromama može podići raspoloženje, napuniti telo energijom ili nežno zavesti dušu. Postoji još mnogo jednostavnih načina da se prijatni mirisi unesu u svaku prostoriju doma – mirisni štapići, aromatično bilje, čista ulja za aromaterapiju. Kako dolazi zima, ispunite prostorije toplim, slatkim mirisima – kedra, cimeta, đumbira, karanfilića ili geranijuma.

Zvuk ima moć da leči, umiri, isceljuje ili uteši. Umirite buku nežnim zvucima žubora male fontane ili zvončićima. Ili prostor ispunite tihim ambijentalnim tonovima, muzikom za meditaciju i umirujućim zvucima prirode poput padanja kiše. Odaberite melodiju prema trenutnom raspoloženju.

Pustite svoju omiljenu muziku, nešto tiho i prijatno što vas podseća na srećne trenutke iz prošlosti – lep odmor, radosti detinjstva, prvu ljubav. Zatim sedite u udobnu fotelju, prigušite svetla i samo slušajte. Sećanja vezana za muziku pomoći će vam da se opustite. Ili udovoljite sebi potpunom tišinom, ponekad je tišina baš ono što nam je najpotrebnije.
Svetlost ima poseban dar da ispuni, umiri ili razveseli dušu. Prirodna svetlost menja se tokom dana i tokom godišnjih doba. Nikada ne ostaje ista. Sunčeva i mesečeva svetlost menjaju se tokom njihovih ciklusa. U našem ličnom prostoru važno je imati ravnotežu svetlosti i tame. Odgovarajuće osvetljenje može mnogo doprineti stvaranju željene atmosfere.

Podne lampe, lampioni i meko prigušeno svetlo pomažu nam da stvorimo što toplije i mirnije okruženje. Tokom dana možete na prozor okačiti hvatač sunca od gorskog kristala. On će prelamati sunčeve zrake i prostor osvetljavati nežnim duginim bojama. Noću uživajte u najlepšoj svetlosti od svih – svetlosti sveća od pravog pčelinjeg voska. Nema ničega što više smiruje.

Ne možemo postići potpuni sklad tela, misli i duha dok se ne povežemo sa svojim domom na pravi način. Bez istinskog utočišta ne možemo da povučemo pravu granicu između sebe samih i sve većeg stresa svakodnevnog života. Odlučite da provodite više vremena u svom utočištu, u miru, opuštajući se, uzemljujući se, meditirajući i sanjareći svoje snove.

Dopustite da vas ispune mir i spokoj. Lepota stvaranja utočišta je u tome što će vam pomoći da se napokon vratite tamo gde ste oduvek želeli da budete i da se osećate onako kako je vaša duša oduvek žudela. Kao „kod kuće”.

MAGAZIN SENSA U MARTOVSKOM BROJU DONOSI:

Homeopatija:
Leči čoveka kao jedinstvo duše, uma, emocija i tela

Hrana za kožu


Intimna geografija žene

Ostvarite svoje snove:
Šta je prava mera uspeha
Uskladite duh i telo. Umirite se..
.
Kako ostati pozitivan u nesigurnim vremenima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: