Holistička lepota

Od klasične nege do tehnika poput akupunkture, inspirišite se holističkim pristupima koji otkrivaju vašu prirodnu lepotu

Piše: Danica Adžić, Ksenija Barović
Fotografije: Milenko Miklja
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2008.

12:36

Default images

Kada je reč o nezi tela, ne pristajte na kompromise, za svoju lepotu birajte samo najbolje. A ima li šta bolje od čistih plodova prirode? Njeni raskošni darovi pružaju nam sigurnost da smo svom izgledu omogućili najkvalitetniju negu. Uz naše savete vratite telo u ravnotežu i otkrijte svoju prirodnu lepotu

Čitate vesti? Neverovatan broj ljudi sebi ubrizgava botoks. Bore pune veštački proizvedenom hijaluronskom kiselinom. U potrazi su za večnom mladošću, lepotom, najboljom verzijom samih sebe. Čini se to kao lavina koja je krenula velikom snagom i koja se ne zaustavlja. Istina je da svi želimo da budemo lepi, no je li to zaista odgovor na naše želje? Mnogi dermatolozi smatraju da je došlo vreme da se upitamo gde je tome kraj (primeri su „ispeglane“ glumice koje izgledaju kao porcelanske lutke) i pozivaju da pokušamo da se sagledamo holistički, iznutra. No, šta je to uopšte prirodna lepota? Ako je ona, kao što joj samo ime kaže, prirodna, verovatno je u nama. Dakle, potrebe za stranim supstancama u našem telu, na kojem ne možemo zaustaviti proces starenja, ali ga možemo usporiti, nema. Ono što zovemo prirodnom lepotom zapravo je slika stanja organizma, načina na koji živimo i na koji tretiramo svoje telo. To je naš holistički tretman samih sebe. A tretmanima poput dobre stare akupunkture, snom, kremama sa zaštitnim faktorom, unošenjem zdravih supstanci i hrane pune vitamina, kretanjem... punimo baterije, slavimo svoje telo i osećamo se bolje. Na taj način ne samo što izgledamo bolje spolja već se bolje osećamo i iznutra. Zašto to sebi ne bismo priuštili? Bez noža, molim. Zaboravite „reži me“. Daleko je to od eliksira mladosti.

Nazdravite vodom

Da, svi to znaju, ali mnogi se prave da ne znaju. Pita me prijateljica: „Zašto mi je koža tako suva, a imam super kreme, idem kod kozmetičarke, dermatologa...“ Tek onako, pitam: „A koliko vode piješ?“ „Pa, malo...“, kaže. Onda, o čemu mi pričamo? Često nismo ni svesni koliko možemo sebi da pomognemo. Stvar je u tome što one najbanalnije a najbolje stvari, one koje su nam nadohvat ruke, nekako uopšte ne poštujemo... Moramo li zaista platiti određenu svotu za neki tretman da bismo cenili to što imamo? Ponekad se čini da je upravo tako. Procenite koliko vam je vode potrebno na dan, ali se ne nalivajte kao kamila! Voda je preko potrebna za sve funkcije u telu, a pijete li je više, više ćete i mokriti i čistiti organizam. No, u svemu umereno.

Ćelijski štit

Antioksidansi. Nalaze se u hrani, aktivno učestvuju u borbi protiv štetnih slobodnih radikala koji nastaju svakodnevno kao proizvod oksidacije tokom stvaranja energije iz hrane koju unosimo. Slobodni radikali vežu se za lipide, belančevine, ugljene hidrate i genetski materijal, što rezultira oštećenjima. Naravno, ubrzavaju starenje organizma. I iznutra i spolja. Organizam njihovo delovanje može ublažiti antioksidansima koji se kriju u voću, povrću, žitaricama... Antioksidansi ujedno snižavaju nivo holesterola, smanjuju rizik od arterioskleroze, štite nas od astme i bronhitisa... Najjači su beta-karoten (ima ga u brokoliju, šargarepi, mangu, bundevi, breskvi, spanaću, kajsiji, dinji...), vitamin A (šargarepa, riblje ulje, jaja, mleko, mlečni proizvodi, zeleno povrće, žuto povrće…), vitamin C (bobičasto voće, zeleno povrće, agrumi, paradajz, dinja, krompiri, paprika), vitamin E (biljna ulja, špargla, orasi, lisnato povrće, žumance, pšenične klice, integralne žitarice), minerali: cink (ostrige, grašak, koštunjavo voće, hrana morskog porekla, integralne žitarice...) i selen (usporava starenje tkiva, ima ga u pšeničnim klicama, mekinjama, paradajzu, tunjevini, brokoliju...). Snažni antioksidansi su i borovnica, koenzim Q (dodatak ishrani, materija slična vitaminu E, ali u našoj priči malo bolja, reguliše energetske procese u ćelijama) i beli luk. Važan je i lutein. Ima ga u povrću, spanaću, brokoliju, kukuruzu, zelenoj salati... i izvrsno deluje na krvne sudove. Ulja šafrana i noćurka, kao i laneno i sojino ulje, bogata su omega-3 i omega-6 nezasićenim esencijalnim masnim kiselinama (telo ne može da ih sintetiše, pa ih moramo unositi hranom), koje su neophodne za život. Jačaju imunološki sistem i regulišu krvni pritisak. Maslinovo ulje pak bogato je omega-9 nezasićenim masnim kiselinama, koje nisu esencijalne,

„Svaka žena ima pravo da živi bez šminke. Svaka žena može da izgleda sjajno i bez šminke. Zdrava koža na uravnoteženom telu održava se sama, uz minimalan trud, obnavlja se primerenim ritmom i sjaji bez pomoći spolja. Možete ponovo otkriti svoju ’devičansku kožu’“

Kat James, autorka knjige Istina o lepoti

Čistite lice pre spavanja

Najnežnije postupajte prema koži lica. Snažni pilinzi i različiti hemijski spojevi mogu i te kako narušiti prirodnu ravnotežu kože. Nikada ne odlazite u krevet s make upom na licu! Toplom vodom, da bi se otvorile pore i podstakla mikrocirkulacija, blagim pokretima skinite nečistoću s lica, a pri tom odaberite neki hidratantni skidač šminke, nikako sapun jer on isušuje kožu, čak i onu masnu. A rezultat isušivanja je, kao što svi dobro znamo, prerano starenje.

Zaštitni faktor

Sećate li se pesme Sunscreen Baza Luhrmana u kojoj autor deli savete o životu, ljubavi, porodici... a kao jedan od najvažnijih ističe korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom. Simpatična pesma, ali vrlo ozbiljna tematika. Zaštitni faktor izuzetno je važan ne samo leti već i zimi. UV zraci uništavaju kolagen i elastin, strukturu koja u našoj koži ima funkciju opruga. Proverite sastav kreme. Sastojci poput avobenzona i octyl methoxycinamata postaju nestabilni na suncu i mogu prouzrokovati nepoželjne, ozbiljne posledice na koži, pa čak i hormonalni poremećaj.

Masaža lica

Masaža lica podstiče cirkulaciju, vraća rumenilo i sjaj. Ako nemate vremena za kozmetičarku, masirajte lice sami kod kuće. Jednostavno, potreban vam je samo serum za masažu. U bazno ulje avokada uspite nekoliko kapi ulja geranijuma i lavande. Eterično ulje kamilice odgovara osetljivoj koži, a limunovo i ruzmarinovo eterično ulje, pomešano s baznim uljem od koštica kajsije, rešava probleme masne kože. Počevši od brade, kružnim pokretima jagodicama prstiju polako i nežno prelazite preko obraza, oko očiju, sve do čela. Time stimulišete cirkulaciju i omogućavate koži da bolje iskoristi hranljive materije koje ste naneli na lice. Lice pre masaže ovlažite jer ćete tako najbolje iskoristiti blagodeti tih čudesnih sastojaka.
Posvetljivači kože

Primetili ste tamne mrlje na licu, naročito posle leta kad je bronzani ten nestao. Rešite ih se uz pomoć borovnica i kupina koje su bogate arbutinom, sastojkom koji sprečava preterano stvaranje melanina, koji uzrokuje tamne mrlje. Mogu se kombinovati s proizvodima s glikolnom kiselinom, ali pod stručnim nadzorom kozmetičarke ili dermatologa.

Detoksikacija

Ne morate na uobičajenu dijetu: predlažemo nedelju dana detoksikacije bez alkohola, rafinisanog šećera, kofeina, teške i brze hrane. Doživećete preporod, tvrdi autor knjige The Ultrasimple diet dr Mark Hyman. Svakih nekoliko meseci, naročito ako pijete puno kafe, jedete brzu hranu i slatkiše, odvojte nedelju dana za pročišćavanje svog organizma i pri tom izbegavajte otrove koje inače unosite. Neki od tih „zakona zdravog života“ preći će vam u naviku, što i jeste cilj. Živela detoksikacija.

S farme na lice

Želite na licu nešto novo i drugačije? Probajte da ga premažete kozjim mlekom. Nije smešno. Kozje mleko ima više kalcijuma, vitamina i triglicerida od kravljeg i savršeno je za kožu. Često se koristi u wellnessima zbog svojih dobrobiti. Jednako hvale zaslužuje ghee, pročišćeni maslac, kao hrana ili maska za lice, koji nam dolazi iz ajurvedske medicine. Poput aloje, i ghee se može naneti i na otvorenu ranu, sprečiće nastanak ožiljka. Prema ajurvedi, ta namirnica balansira vathu, energiju koja kontroliše pokrete, i pittu, energiju koja kontroliše toplinu tela i metabolizam. Nalazi se u mnogim biljnim preparatima ajurvede jer je po sastavu ulje, pa povećava efekat biljaka i omogućuje aktivnim komponentama da lakše uđu u naše ćelije. Kao hrana, ghee pomaže i kod gorušice, a po ajurvedi, svi problemi kreću iz stomaka.

Vibracije lepote

Novost je i DEEP OSCILATION tretman za lice – sonda koja „putuje“ preko lica, neinvanzivni tretman koji uklanja i posledice ekološkog zagađenja. Mišićna stimulacija izazvana oscilacijom trenira mišiće lica i tela i vraća im tonus, pogotovo što stimuliše proizvodnju kolagena i ćelijsku regeneraciju. nestaju otoci i upale, koža postaje nežna, smirena i elastična. Elektrostimulaciju koja je blaga i prijatna prati masaža lica. Sve zajedno traje oko 45 minuta - objašnjava nam Vesna Mihajlović, vlasnica kozmetičkog salona Viv (Strahinjića bana 80, Beograd), koji primenjuje ovaj tretman u kome se tehnologija i znanje o energijama koriste radi lepote i relaksacije.

Akupunktura

Gledajući lice Kineskinja koje i u starijoj dobi imaju zategnutu kožu, zapitamo se u čemu je tajna njihovog mladalačkog izgleda. Odgovor je jednostavan – moć nekih biljaka i akupunktura, tvrdi Maja Đelić, herbalista i akupunkturolog. Prednost akupunkturnog tretmana jeste lokalno rešavanje problema uz poboljšanje opšteg stanja organizma. Jačaju se pluća, utiče se na slezinu koja jača krv, čiste se bubrezi i izbacuje višak tečnosti. Bore se tretiraju klasičnom akupunkturom tako što se igle postavljaju na predeo između obrva i na ušima. Budući da to malo boli, stručnjaci su izmislili lasersku akupunkturu. Laser pozitivno deluje na tkivo. Njegova je uloga da energijom poboljšava hranjenje kože i podstiče ćelijski metabolizam.

Lepota je u pokretu

Naše je telo kao mašina – pamti ono što često radimo, navikava se i ako se, na primer, često krećete, metabolizam se vremenom ubrzava, toksini brže „beže“ iz tela, mozak luči serotonin. Dovoljna je i polusatna šetnja po svežem vazduhu svakih nekoliko dana i telo će vam biti zahvalno. Osećaćete se bolje, lakše i dinamičnije, bićete kreativniji. Nije važno koji tip sporta odaberete, najvažnije je da telo uhvati ritam i da se navikne na to. Uživite se u ritam koraka. Ne morate se naprezati da biste se osećali bolje. I pravilno dišite. Svi znamo da pri običnom, svakodnevnom disanju iskorišćavamo tridesetak odsto kapaciteta pluća. Dišite, dakle, punim plućima. Četiri koraka udišite, četiri izdišite. Možete to da radite i dok idete do automobila. Ili u prodavnicu. Ili do pijace. Jednostavno je, a pomaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: