Zdravlje na dlanu

Dve šake i dva stopala su naše četiri male klinike, tvrdi Su Đok terapija.Samo da vas upozorim, ako budete imali sreće pa sretnete pravog Su Đok terapeuta, stisnite zube i nemojte jaukati, pritiskanje odredjenih tačaka na šaci nije baš "mačji kašalj".

tekst napisala Ljiljana Sindjelić Nikolić

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2007.

01:47

Default images

Pijuckam čajić i ćaskam sa prijateljicom koja se nedavno vratila iz Kine. Trebaće nam više dana, ako ne i nedelja, hm, hm možda i meseci da ispričamo sve što se dešavalo i tamo i ovde. Pričamo, pričamo, pričamo a onda ona počinje da me nervira. "Dobila je tamo nekakve tikove", pomislih, dok priča stalno nešto petlja sa prstima i šakama jedne i druge ruke. "Promena ti ne prija, malo si nervozna", rekoh joj a ona se smeje. "Ma, ne! Boli me glava pa se masiram, znaš ono, sam svoj majstor. Imaš i ti neki problem, stres, nesanicu, višak kilograma? Pruži ručice pa da vidimo šta može da se uradi".
Tako se spisak tema koje moramo da "pretresemo" uvećao i za pričicu o Su Đok terapiji. Samo da vas upozorim, ako budete imali sreće pa sretnete pravog Su Đok terapeuta, stisnite zube i nemojte jaukati, pritiskanje odredjenih tačaka na šaci nije baš "mačji kašalj". Pravo da vam kažem, suze su mi potekle kad mi je jednom prilikom Vera Djordjević profesor Su Đok metode dohvatila šaku da reši neke moje trenutne tegobe. Prvo sam se kao smeškala, onda cvilela a posle kukala tražeći da prekine. Priznajem nisam heroj. Ona je bila neumoljiva a ja sam izdržala do kraja i pomoglo je.
Su Đok terapeti polaze od toga da je gradja šake i stopala slična gradji ljudskog tela, pa objašnjavaju da u ljudskom telu možemo izdvojiti trup i pet isturenih delova tela - glavu, vrat i četiri ekstremiteta. Pogledamo li šaku nije teško zaključiti da se takodje, sastoji od dlana i pet isturenih delova - prstića. Poznavanje korespondentnih sistema na šakama i stopalima omogućuje nam da pomognemo sebi tako što ćemo masirati odredjene delove stopala i šaka zavisno od problema koji imamo. Dakle, stopala i šake su naše male klinike koje nam je priroda podarila.
U prevodu sa korejskog Su znači šaka a Đok stopalo, što nam govori odakle i potiče ova terapija. Zbog velike sličnosti sa telom šaka i stopala su "daljnski upravljači" koji mogu pomoći u otklanjanju raznih tegoba. Su Đok tvrdi da je svaka bolest poremećaj prirodnog balansa našeg organizma. Svaki deo ljudskog tela medjusobno je povezan sa svim ostalim njegovim delovima, tako da je naše telo prožeto mrežom korespondentnih sistema. Poznavaoci ove terapije objašnjavaju da u obolelom organu ili delu tela dolazi do svojevrsnog kratkog spoja koji generiše elektromagnetne talase. Naravno, oni se šire kroz telo i to, pre svega u onim korespondentnim oblastima, tj. zonama koje su najviše rezonantne sa obolelim organom ili delom tela. Dalje, oni obrazuju takozvane "korespondentne loptice" koje su pri dodiru, odnosno nadražaju veoma bolne. E tu sad, nastupa Su Đok terapija a upoznavanjem ovog metoda moći ćemo da korigujemo i odklonimo debalanse nastale u našem telu.

A SAD - VEŽBANJE

Da bi znali gde i kako masirati potrebno je nabaviti šeme, odnosno crteže šaka i stopala na kojima su označene korespondente tačke koje treba naći i masirati. Recimo, površina nokta na šakama odgovara glavi i to tako da su spoljni delovi šake - nokti korespondentni licu a unutrašnji - vrhovi prstiju korenspondiraju potiljku. Prva falanga (falange su kosti koje sačinjavaju kostur prstiju na ruci i nozi, palac ima dve falange, ostali prsti tri) palca odgovara vratu, tu su tačke koje se mogu masirati kada imamo problema sa ždrelom, grlom, štitnom žlezdom. Dakle, otvorite svoj desni dlan sa unutrašnje strane i prelazite lagano preko palca: ispod prve falange nalazi se grkljan, zatim sledi štitna žlezda, zatim u delu gde palac prelazi u dlan ka korenu ruke je plućno krilo a do njega srce. Eto tačaka koje treba masirati kada imate problema sa pomenutim unutrašnjim organima.
Šta se još projektuje na našem dlanu? U sredini, u centru dlana nalazi se projekcija pupka. Trbušna duplja se deli na tri nivoa, gornji, srednji i donji. Gornju trećinu dlana (onaj deo šake najbliži ruci) zauzimaju korespondencije jetri, žučnoj kesi, želucu, slezini, pankreasu i dvanaestopalačnom crevu. U srednjem delu se nalazi zona korenspondencije tankom crevu. Donju trećinu dlana i tabana zauzimaju projekcije organa malog trbuha.
Danonoćno sedenje za kompjuterom, volanom, u kafićima donosi nevolje sa kičmom. Ako želimo da pomognemo sebi masirajući šake, moramo znati na kojim mestima da pritiskamo. Na palcu sa prednje strane nalazi se odmah ispod nokta zatiljak, zatim slede pršljenovi vratnog dela a pri kraju palca u delu koji prelazi u dlan su torekalni pršljenovi i rebra. Takodje sa spoljne strane, ako idemo po sredini dlana počev od kraja prstiju pa ka ruci ide trtična kost, zatim sakralni deo kičme, pa karlica, lumbalni deo kičme i torekalni pršljenovi. Dakle, ako imate probleme sa kičmom temeljito i lagano pritiskajte ovaj deo dlana i tamo gde vas boli to je mesto koje treba žestoko masirati.
Poenta je da pažljivim dodirivanjem i pretraživanjem šake pronadjete odgovarajuću korespondentu tačku, koju bi trebalo stimulisati, odnosno masirati. Kao što je več rečeno a veoma je bitno, terapijska tačka razlikuje se od ostalih po tome što je izrazito bolna u odnosu na ostale ispitivane tačke pri identičnom pritisku. Bol će nam biti putokaz za lečenje.

GLAVOBOLJA I MRŠAVLJENJE

Kad glava zaboli, ceo svet se ruši. Gde se nalaze tačke na koje možemo delovati da bi se oslobodili glavobolje? E pa, to su vrhovi prstiju šaka i stopala sa spoljašnje strane, uključujući i nokte. Ako imate bolove u oblasti temena i čela masirajte tačke na vrhovima prstiju.
Su Đok terapeuti savetuju, ako vas boli glava stimulišite bolne tačke korespondentne unutrašnjim organima koji često mogu biti uzrok glavobolje. Ako je bol u slepoočnicama, dodatno tražite bolne tačke na korespondenciji žučnoj kesi. Kod bola u potiljku potražite i bolnu tačku na korespondenciji bešici i vratnom delu kičme. Za bol u oblasti čela, bolne tačke tražite i u zoni korespondentnoj želucu.
U Su Đok masaži može se, pored prstiju, koristiti i dijagnostički štapić sa kuglicama na vrhovima. U slučajevima kada je neophodno istovremeno stimulisati veliki broj korespondentnih tačaka, vrši se masaža elastičnim prstenom. Recmo, on se veoma efikasno koristi za lošu cirkulaciju, kod oboljenja zglobova ili opšte slabosti. Primena elastičnog prstena je najjednostavniji i najpristupačniji način stimulacije jer ne zahteva precizno nalaženje tačaka i omogućuje delovanje i na one korespondente tačke koje nisu dijagnostikovane. Terapeuti Su Đoka dalje predlažu rolere odnosno masažere, koji se takodje koriste za istovremenu stimulaciju velikog broja korespondentnih tačaka.

SEMENKE POMAŽU

U slučajevima kada je potrebna trajnija stimulacija terapijskih tačaka mogu se koristiti magneti i, ovo je sada veoma zanimljivo, semenke raznih biljaka. Da, dobro ste pročitali i nisam pogrešila, semenke biljaka su veoma korisne i lako upotrebljive i naravno potpuno prirodne. Koriste se semenke rotkvice, cvekle, graška, pasulja, jabuke, nara, tikve isl. Semenke se stave na flaster a zatim pričvrste na odgovarajući deo šake i stopala.
Hajde sada ponovo da vežbamo. Ovo je vreme prehlada, čas je toplo, čas hladno, desi se i kiša a ponekad se tokom dana promene tri godišnja doba. Kijavica, promuklost, bol u grlu, kašalj, povišena temperatura eto osnovnih manifestacija prehlade. Umesto da se bacimo na tablete, zašto se ne bi masirali. Izbor terapijskih tačaka zavisi od simptoma. Na primer, kod prehlade se stimulišu tačke korespondentne nosu. Veoma ih je lako naći jer se nalaze na sredini vršnih falangi svih prstiju na strani dlanova i tabana. Da bi umanjili kašalj masirajte korespondentne tačke traheji, bronhijama, plućima i ždrelu. Da podsetim, te korespondentne tačke su na palcu. Ispitujte polako i pažljivo i kad vrisnete od bola našli ste ono što ste tražili.
Evo još korisnih saveta, kod bolova u grlu i gubitka glasa može se postaviti obloga od alkohola ili meda na prvoj falangi palca koja je korespondencija vratu. Oblogu držite od 6 do 10 sati. I kao što su savetovale naše bake i prabake ili terapeuti koji se bave tradicionalnom narodnom medicinom, poznati recept lečenja prehlade parenjem nogu u toploj vodi, savetuje i Su Đok terapija.

KAKO SE OSLOBODITI SUVIŠNIH KILOGRAMA

Prvo treba pronaći tačke na koje možemo delovati da bi pobedili podivljali apetit i rešili se suvišnih kilograma. To su tačke korespondentne hipofizi, pupku, ustima, jednjaku, želucu i debelom crevu. Pobornici Su Đok terapije kažu ništa lakše nego u tačke korespondentne hipofizi i pupku staviti po jedan magnet ili zrnce recimo, heljde i kad dobijemo želju da nešto pregrizemo kad mu vreme nije, to zrno odnosno magnet treba jako pritisnuti nekoliko puta. Sigurno ste zapamtili da se korespondentna tačka pupku nalazi na sredini dlana a hipofize sa unutrašnje strane palca u visini nokta.
Za dobar početak dana ništa lepše nego masiranje ušnih školjki i resica. Probudite se, skuvajte čaj ili kaficu, stanete pred ogledalo i masirajte uši, ako volite da pevate zašto da ne, sve ovo će vam pomoći da budete u dobroj formi tokom dana, da ostanete lepi i zdravi, savetuju Su Đok terapeuti. Ako dan donese nervozu i nevolje, a koji ne donese, uzmite u šake masažer - lopticu i kotrljajte izmedju dlanova i nervoza će popustiti.

NESANICA - ŠTA LI JE TO?

Evo još nekoliko Su Đok trikova: ako su vam posle suza otekli kapci i pojavili se otoci ispod očiju, što pre uradite rotacionu masažu u smeru kazaljke na satu na tačkama korespondentnim očima i kapcima a one se nalaze sa unutrašnje strane palce u visini nokta. Na ove tačke pričvrstite semenke rotkvice, cvekle, crnog bibera. Takodje, dobro izmasirajte tačke korespondentne bubrezima i mokraćnoj bešici. Korespondentna tačka za bubrege je malo iznad polovine dlana sa spoljne strane a mokraćne bešike tačno na sredini izmedju prstiju.
Na kraju evo i spasonosne ideje za one koje muči nesanica, tog najpodmuklijeg osećanja nemoći kada ne znate ni kud ćete ni šta ćete. Evo kraja vašim mukama. Lek je gumica, obična, najobičnija gumica za tegle. Trk u ostavu i skidajte gumice sa tegle od pekmeza, ili slatka od šljiva, možda kiselih paprika ako ih niste već pojeli. Pripremite gumicu i spustite je kraj kreveta. Pa, kad uveče legnete a sanak ne dolazi ma koliko pokušavali i trudili se, kada ste odgledali već nekoliko filmova, kada ste pokušali čak i ovčice da brojite i ništa, oči ko šolje a san negde luta. Aha, šta ste ono spustili kraj kreveta? Ne, ne slatko, to ste pojeli. Tu je spasonosna gumica. Uzmite gumicu i stavite je na koren palca, to je onaj deo gde se palac stapa sa dlanom, ali je nemojte previše zatezati. Kroz desetak minuta, kada osetite laganu pospanost, obavezno skinite gumicu sa prsta. Prijatna noć, lepo spavajte i lepo sanjajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: