Da li ste za flert sa naukom?

Manifestacija Noć istraživača, treća po redu, biće održana 28. septembra u više gradova širom Srbije.

Život

Izvor: B92

Utorak, 04.09.2012.

22:15

Default images

U Beogradu će program biti organizovan pod sloganom “Flertuj znalački”. Naime, Noć istraživača će na Platou kod Filozofskog i u samoj zgradi fakulteta organizovati sadržaje kao što su: Digitalna sazvežđa, Naučno zasnovana poezija, Stastanak na brzaka, Istraživački podijum, Naučni kafe, Bioskop “Mikroskop”, Vruć poljubac i Talasi emocija.

Na Trgu republike sve posetioce očekuje robotska izložba na kojoj posetioci mogu videti neke od najsavremenijih i najnaprednijih robota iz naše zemlje i inostranstva.

U Novom Sadu na Trgu slobode, biće organizovano niz eksperimenata tako da prolazeći kroz metafore različitih faza zaljubljivanja (prvi susret, prvi poljubac, prvi izlazak itd) predstave oblasti: Energija i okruženje, Inovacije i ideje, Zdravlje i bezbednost, Hrana i voda.

Eksperimenti će zantiželjnima pokazati koje su to suprotnosti koje se privlace, kako Sunce pomaže pri zaljubljivanju, kako da pomognete kućnim ljubimcima kada se razbole i jos mnogo toga.

Posebna atrakcija će biti takmičenje u proizvodnji električne energije koristeći bicikle i „ljudski pogon“. Ideja je da centar Novog Sada tokom večeri 28. septembra postane prava elektrana na ljudski pogon i da se posetiocima omogući da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom jednog sata vožnje „bicikla“ i za šta se ta količina energije može iskoristiti.
Niš će kroz niz događaja na Tvrđavi, Kazandžijskom sokačetu i Trgu Kralja Milana predstaviti svoje viđenje “naučnog flerta” – upoznavaće se sa robotima, praviti naučno-umetnički mozaik, razgovaraće se sa istraživačem o prvim seksualnim iskustvima, praviti kolektivni zemljotres, govoriti o kvalitetu ishrane, kreirati i ćaskati sa astronomima pod vedrim noćnim nebom.

U Zrenjaninu će više od 50 radionica biti predstavljeno u Kulturnom centru i Muzeju grada, gde će posetioci pored mnoštva zanimljivih eksperimenata biti u mogućnosti da razgovaraju uživo, putem video linka sa naučnicima Instituta CERN u Švajcarskoj.

Svi programi su besplatni i odigravaće se u petak, 28. septembra, od 17-24h.

Projekat “Researchers’ night” – „Noć istraživača” pokrenut je na evropskom nivou 2005. godine. Od tada se ova manifestacija održava svakog četvrtog petka u septembru. Prošle godine održana je istovremeno u 33 evropske države i 200 gradova. Ovaj događaj inicijativu Evropske unije treću godinu za redom afirmiše nauku i istraživače i podstiče mlade na istraživačko-naučnu karijeru.

Koncept Noći istraživača jeste „drugačiji izlazak petkom uveče“. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom kao najbolji način da se istraživački poziv iz strogih, akademskih klupa preseli u naše svakodnevno okruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: