NASA traži vodu na Mesecu

Vašington -- U potrazi za tragovima vode, NASA će sutra "bombardovati" površinu Meseca. Oblak prašine koji će pri tom nastati, biće vidljiv sa Zemlje

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

22:52

Default images

Naučnici će posmatrati zabijanje dve svemirske letieice u Mesečev južni pol brzinom od 9.000 kilometara na sat, pri čemu će nastati oblak prašine visok 10 kilometara, za koji se u NASA nadaju da će potvrditi prisustvo vode u vidu vodenog leda u količinama dovoljnim za buduće misije sa ljudskom posadom. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, astronomi amateri širom sveta biće u prilici da teleskopom vide udar letelica u Mesečevo tlo. Svi ostali će ovaj događaj moći uživo da prate na sajtu NASA, kao i da vide prve slike oblaka Mesečeve prašine.

Letelica koja treba da se zabije u površinu Meseca lansirana je u junu, zajedno sa orbiterom koji trenutno obavlja mapiranje Mesečevog tla.

Misija LCROSS, skraćenica za Satelit za posmatranje i razumevanje Mesečevih kratera (Lunar Crater Oservation and Sensing Satellite) juri ka Mesecu, pričvršćen za praznu raketu tešku 2,2 tone.

U petak 9. oktobra, u ranim jutarnjim satima po evropskom vremenu, doći će do razdvajanja LCROSS-a i njegove prazne rakete.

Tačno u 11.31 sat po GMT, raketa će se zabiti u Mesečev krater, koji je u mraku, i izazvati dizanje blizu 10 kilometara visokog oblaka prašine.

Postavljen tačno iza rakete, satelit LCROSS će proleteti kroz nastali oblak i slati na Zemlju slike sudara i Mesečeve prašine, koristeći svetlosni fotometar i kameru kao i četiri infracrvene kamere.

Satelit će biti u potrazi za ledom, a nakon četiri minute i sam će se zabiti u Mesec, stvarajući drugi krater.

Zemaljski i orbitalni teleskopi pomno će pratiti LCROSS udare i različitim instrumentima pokušati da otkriju prisustvo vode (leda i pare), ugljovodonika i hidratnih materijala u nastalim oblacima prašine.

Naučnici bi voleli da "bombe" pogode mekano, ravno tlo, bez velikog stenja, koje bi idealno podiglo prašinu van kraterskih senki i izložilo je zracima Sunca, što bi omogućilo orbitalnim kamerama i teleskopima sa Zemlje da vide rezultate.

Menadžer projekta LCROSS Den Endrjuz kaže da će to biti spektakularan događaj, a samo sat vremena posle udara naučnici će znati da li se na Mesecu krije voda ili ne.

Stručnjaci procenjuju da ima oko 90 odsto šansi da LCROSS impaktori pronađu neku formu vodonika na polovima. Opservatorijumi i muzeji u najmanje tri zemlje planiraju organizovana posmatranja "bombardovanja" Meseca.

Misija je smišljena kao deo priprema ambicioznog plana ponovnog slanja astronauta na Mesec, vrednog preko 80 milijardi dolara.

Dve letelice će se zabiti u Mesečevo tlo brzinom od 9.000 kilometara na čas, više od sedam puta brže od zvuka. Eksplozija će imati snagu 1,5 tona TNT i izbaciti 350.000 kilograma lunarne prašine.

Udar će stvoriti unutar starog novi krater, veličine polovine olimpijskog bazena, dubokog oko pet metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: