Nauka -

Nismo sami: Pojavljuju se dokazi o životu u svemiru

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih saznanja koja se odnose na život izvan Zemlje. Stoga, više se to ne dovodi u polemiku, sada je pitanje: kada ćemo pronaći život van našeg Univerzuma?

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija, Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock

Mnogi su optimistični u otkrivanju znakova života u dalekom svetu, izvan našeg; te tako neke prognoze govore da bi se to moglo otkriti već u narednih nekoliko godina.

A jedan naučnik, koji vodi misiju na Jupiter, ide toliko daleko da kaže da bi bilo "iznenađujuće" da nema života na jednom od ledenih meseca planete.

Svemirski teleskop James Webb nedavno je uhvatio fotografije koje imaju jasan nagoveštaj života na planeti izvan našeg Sunčevog sistema. Brojne misije koje su u toku ili koje tek treba da počnu označavaju novu svemirsku trku za najveće naučno otkriće svih vremena.

"Živimo u beskonačnom univerzumu, sa beskonačnim zvezdama i planetama. I mnogima je od nas bilo očigledno da ne možemo biti jedini inteligentni život tamo", kaže profesorka Ketrin Hejmans, škotska kraljevska astronomkinja.

Ona dodaje, potom, kako danas imamo tehnologiju i sposobnost da odgovorimo na pitanje da li smo sami u kosmosu. Što se nekada činimo nedostižnim.

Teleskopi sada mogu analizirati atmosferu planeta koje kruže oko udaljenih zvezda, tražeći hemikalije koje - barem na Zemlji - mogu proizvesti samo živi organizmi.

Prvi nagoveštaj takvog otkrića došao je ranije ovog meseca. Mogući znak gasa koji na Zemlji proizvode jednostavni morski organizmi otkriven je u atmosferi planete po imenu K2-18b, koja je udaljena 120 svetlosnih godina.

Planeta se nalazi u onome što astronomi nazivaju "zonom Zlatokose" - na pravoj udaljenosti od svoje zvezde da površinska temperatura ne bi bila ni previše vruća ni previše hladna, već taman da ima tečne vode, koja je neophodna za održavanje života.

Tim očekuje da će za godinu dana znati da li su ovakvi nagoveštaji potvrđeni ili su pak nestali. Ako bi se, kojim slučajem, nagoveštaji potvrdili, to bi radikalno promenilo način na koji razmišljamo o potrazi za životom izvan našeg sveta.

"Ako pronađeno znakove života na prvoj planeti koju proučavamo, to će povećati mogućnost da je život uobičajen u svemiru", reči su profesora Nikka Madhhusudhana sa Instituta za astronomiju Univerziteta Kembridž.

Njegova predviđana su da će u rok od pet godina doći do velike transformacije u našem razumevanju života u svemiru.

Sa druge strane, teleskop poput James Webba ima i nedostatke. Naime, on ne bi mogao otkriti planete tako male kao što je Zemlja. Zbog toga, NASA planira uspostavu novog opservatorija.

O svemu ovome, u konačnici o tome koliko je nauka uznapredovala govori i sledeće: Pre trideset godina nismo imali dokaze da planete kruže oko drugih zvezda. Sada ih je otkriveno više od pet hiljada koje astronomi i astrobiolozi mogu proučavati do neviđenih detalja.

"Ako pronađemo znakove života, to će biti revolucija u nauci, a to će biti i ogromna promena u načinu na koji čovečanstvo gleda na sebe i svoje mesto u svemiru", kaže Subhajit Sarker sa Univerziteta Cardiff, piše BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu