Nauka -

NASA došla do novih loših saznanja: Njujork tone velikom brzinom, posebno kritične dve tačke

Naučnici su došli do saznanja da američki grad Njujork tone.

Izvor: B92, NASA
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Potvrđeno je da ova američka metropola tone, ali i da postoje delovi koji se dižu. Oni su koristili radar u orbiti i saznali da Njujork tone, ali se i podiže različitom brzinom.

U tome učestvuju različiti faktori, od topljenja glečera, pa do korišćenja zemlje.

Tim naučnika je analizirao vertikalne pokrete zemljišta nadole i nagore u Njujorku od 2016. do 2023. koristeći tehniku nazvanu InSAR, koja kombinuje dva ili više 3D snimaka istog regiona da bi otkrila kretanje zemljišta, navodi se u studiji.

Većina tih pokreta primećena je u oblastima u kojima je ranije menjana površina zemlje, izgradnjom ili na neki sličan način, zbog čega je zemljište olabavljeno i podložnije kompresiji pod zgradama. Neke od pokreta izazivaju i prirodni procesi koji su pokrenuti pre nekoliko hiljada godina. Pre oko 24.000 godina veliki ledeni pokrivač stizao je blizu današnjeg Njujorka, pa on sada tone zbog prilagođavanja Zemljine kore nestanku tog leda, stoji u saopštenju NASA.

Grad tone 1,6 milimetara godišnje, što je otprilike brzina rasta noktiju tokom mesec dana.

"Napravili smo veoma detaljnu mapu pokreta zemljišta u oblasti Njujorka, pa smo otkrili neke stvari koje nikad ranije nisu primećene", rekao je Bret Bazanga, istraživač u JPL (Laboratorije za mlazni pogon).

Takođe, istraživanje ovog tima je otkrilo i dve posebno bolne tačke koje se nalaze u Kvinsu. Jedna je pista 13/31 na aerodromu La Gvardija, koja tone brzinom od 3,7 milimetara godišnje, a druga stadion „Artur Eš“, glavni stadion teniskog turnira US Open, koji tone brzinom od 4,6 milimetara godišnje, pa mu jedino može pomoći rekonstrukcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu