Nauka -

Naučnici otkrili prve direktne dokaze o crnim rupama

Astronomi su zabeležili prve direktne dokaze o okretanju crne rupe.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija, Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Vadim Sadovski/Shutterstock

Zapažanja se fokusiraju na supermasivnu crnu rupu u centru susedne galaksije Messier 87, čiju je senu snimio teleskop Event Horizon. Poput mnogih supermasivnih crnih rupa, M87 ima snažne mlaznice koje se lansiraju sa polova brzinom bliskom svetlosti u međugalaktički prostor.

Naučnici su predvideli da rotacija crne rupe pokreće ove kosmičke mlazove, ali do sada su direktni dokazi bili nedostižni.

"Nakon uspeha snimanja crne rupe u ovoj galaksiji pomoću Event Horizon Teleskopa, da li se ova crna rupa okreće ili ne, bila je glavna briga naučnika. Sada se iščekivanje pretvorilo u izvesnost. Ova čudovišna crna rupa se zaista okreće", rekao je doktor Kazuhiro Hada, iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana i koautor.

M87 se nalazi 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje i krije crnu rupu koja je 6,5 milijardi puta masivnija od Sunca. Nekim od ovog materijala je suđeno da padne u crnu rupu i zauvek nestane. Ali delić će biti izbačen iz polova crne rupe sa više od 99,99 posto brzine svetlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu