Nauka -

Nova studija otkriva kada će čovečanstvo nestati: "Ako bi se ovo dogodilo..."

Sledeće veliko izumiranje bi moglo da bude podstaknuto visokim temperaturama, a buduće žrtve bi mogli biti ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: NatalyFox/Shutterstock
Foto: NatalyFox/Shutterstock

U narednih 250 miliona godina skoro svi sisari mogu da izumru ako se planeta zagreje do temperatura koje je nemoguće izdržati. Situacija se dodatno pogoršava zbog formiranja superkontinenta u blizini ekvatora, navodi nova studija objavljena u časopisu Nature Geoscience.

Ako bi se ovo dogodilo, čovečansto očekuje izumiranje, ali bitno je naglasiti da mi ipak imamo najveće šanse za opstanak zbog tehnološkog napretka.

Kako se predviđa, veliki temperaturni ekstremi će se dogoditi zbog povećanja ugljen dioksida u atmosferi, što je delom i rezultat tektonske aktivnosti.

"Naša studija pokazuje da bi globalne temperature mogle biti oko 10-15 stepeni Celzijusa više nego danas, a samo na kopnu bi u proseku mogle biti između 25-30 stepeni više nego danas."

Nadalje se predviđa da kada dođe do formiranja novog kontinenta, pitanje vrućine će postati veliki problem jer će za sisare biti nenastanjivo između 8 i 16 odsto Zemlje.

Takođe, za oko 250 miliona godina, Sunce će biti 2.5 puta svetlije nego sad, pa će više energije stizati na Zemlju i samim tim više je zagrevati. Ekstremne temperature će uništiti i naše izvore hrane, a to definitivno neće biti pogodno stanište ni za jednu vrstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu