Nauka -

Arheolozi pronašli 2.000 godina staru šminku i dodatke za kosu FOTO

Arheolozi su nedavno iskopali ostatke rimske prodavnice kozmetike i nakita u Turskoj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iskopavanja drevnog grada Aizanoi u današnjoj zapadnoj Turskoj fokusirana su na područje u blizini Zevsovog hrama u Anadoliji.

Naime, tim arheologa se fokusirao na agoru, ili pijacu, istočno od Zevsovog hrama, rekao je šef iskopavanja Gokhan Coskun, arheolog sa Univerziteta Dumlupinar.

"Utvrdili smo da je mesto koje smo u potpunosti otkrili bila prodavnica koja je prodavala kozmetičke proizvode kao što su parfemi, nakit i materijali za šminku", rekao je Coskun.

"Tokom iskopavanja ovde smo naišli na veliki broj bočica parfema. Pored njih, tu je i nakit. U pitanju proizvodi poput ukosnica i ogrlica koje su koristile žene".

Šef iskopavanja ističe i da su pronađeni "kompleti" šminke, koji sadrže senke kao i rumenilo jarkih boja. Senke i rumenila su, kako navodi, slična proizvodima koji se i dan danas koriste. Zanimljivo je i to da se tokom Rimskog carstva šminka najčešće čuvala u školjkama ostriga.

"Jedan od najiznenađujućih nalaza je da smo naišli na pigmente za šminku slične rumenilima i senkama koje se koriste danas“, rekao je Coskun.

Pronađena šminka bila je u 10 različitih boja, ali je većina bila u svetlim nijansama crvene i ružičaste.

"Naravno, nisu u dobro očuvanom stanju. Pronađeni su u komadima od 1 ili 2 milimetara. Ipak, tokom iskopavanja smo pronašli zaista dobro očuvane delove.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu