Nauka -

Otkriveni olovni sarkofazi iz rimskog doba u Pojasu Gaze

Palestinski radnici u Pojasu Gaze pronašli su desetine drevnih grobova, uključujući dva sarkofaga napravljena od olova, na groblju iz rimskog doba, lokalitetu starom oko 2.000 godina, koje arheolozi opisuju kao najveće groblje otkriveno u Gazi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Quisquilia/Shutterstock
Foto: Quisquilia/Shutterstock

Radnici su naišli na lokaciju prošle godine tokom izgradnje stambenog projekta koji je finansirao Egipat u blizini Džabalije, u severnom pojasu Gaze. Od tada su ekipe radile na iskopavanju lokacije od 2.700 kvadratnih metara uz podršku francuskih stručnjaka.

Otkriće 60 grobova na tom mestu u januaru označilo je veliki nalaz, a taj broj je sada narastao na 135, prenosi Asošiejted pres.

Rene Elter, francuski arheolog koji je vodio iskopavanje, rekao je da su istraživači proučili više od 100 grobova. „Sve ove grobnice su skoro već iskopane i otkrile su ogromnu količinu informacija o kulturnom nasleđu kao i o zdravstvenom stanju stanovništva i patologijama od kojih je ova populacija možda bolovala“, rekao je Elter.

On je predstavio sarkofage napravljene od olova — jedan sa kitnjastim listovima grožđa, a drugi sa slikama delfina, napominjuči da je reč o "izuzetnim otkrićima" Elter je rekao da je toj teritoriji potreban namenski tim koji će nadgledati arheološke aktivnosti u Gazi.

"Gaza se može pohvaliti mnoštvom potencijalnih arheoloških lokaliteta, ali praćenje svakog od njih, s obzirom na brz tempo razvoja, nije mali podvig", dodao je.

S obzirom na retkost olovnih sarkofaga, palestinski arheolozi poput Fadela Al-Otula sumnjaju da su tamo sahranjene društvene elite. Al-Otul je rekao da se groblje verovatno nekada nalazilo u gradu, budući da su Rimljani postavljali groblja blizu gradskih centara. Skeleti otkriveni na lokaciji biće poslati iz Gaze na dodatnu analizu, navodi Al-Otul. Posmrtni ostaci bi trebalo da budu vraćeni u Ministarstvo za antikvitete i turizam koje vodi Hamas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu