Nauka -

Otkriven novi virus: Pronađen je u najdubljoj tački na površini Zemlje

U Marijanskom rovu, najdubljoj tački na površini Zemlje, pronađen je novi virus, na dubini od 8.900 metara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Ustyna Shevchuk
Foto: Shutterstock/Ustyna Shevchuk

Novi virus u otkriven je na najvećoj dubini ikada u Zemljinim okeanima. Virus nazvan "vB_HmeY_H4907" spada u kategoriju bakteriofaga, koji se inficiraju i repliciraju unutar bakterija, prenosi Skaj njuz.

Veruje se da su oni najzastupljeniji oblici života na planeti i igraju ključnu ulogu u ekologiji okeana, pomažući u regulisanju veličine populacije i oslobađanju hranljivih materija. Marijanski rov, koji je dubok skoro 11.000 metara predstavlja najnižu tačku Pacifika.

"Prema našim saznanjima, ovo je najdublji poznati izolovani fag u svetskom okeanu", rekao je Min Vang, pomorski virolog sa Kineskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, otkriće bi moglo da podstakne dalja istraživanja o strategijama preživljavanja virusa u nekim od najsurovijih i najzabačenijih sredina na Zemlji.

"Ekstremna okruženja nude optimalne izglede za otkrivanje novih virusa“, ​​dodao je on. Nakon genomske analize novog virusa, koji ne može da zarazi ljude, nazvan je vB_HmeI_H4907.

Istraživači veruju da će ovaj virus verovatno biti široko rasprostranjen u okeanu. Ima sličnu strukturu kao domaćini bakterijske grupe halomona, koje se često nalaze u sedimentima i otvorima nalik gejzirima na morskom dnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu